Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Predlog novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno
 
marjetica travniška
Ogledov: 2337
Predlog poslan 21.11.2013
Z odzivom organa 20.01.2014
Zadnja sprememba 21.11.2013 00:20:08

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  

 

Podajam predlog glede predloga novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki prinaša spremembe predvsem na področju osebnega dopolnilnega dela. Predlog uvaja vavčerski sistem za osebno dopolnilno delo. Posameznik, ki bo opravljal to delo, se bo moral registrirati pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in plačati 4,55 evra prispevka za poškodbe pri delu (čeprav tak posameznik že plača prispevek za poškodbe pri delu od plače), zavod pa ga bo vpisal v javni register oseb, ki opravljajo osebna dopolnilna dela. Naročnik dela bo moral kupiti vavčer, predvidoma v elektronski obliki prek točke VEM, za katerega bo odštel 6 evrov in s tem plačal socialni davek.

Ali vi, ki snujete zakone veste, kdo opravlja osebno dopolnilno delo? Za kakšna dela se uporablja in koliko se s temi deli zasluži? Poslužuje se ga nekdo, ki nabira gobe, šiva male okrasne izdelke, obrezuje veje... Zaslužki so tako minimalni, da je žalostno, od tega je potrebno plačati 25 % akontacije dohodnine in na koncu leta še dodatno dohodnino. Zdaj boste pa dodatno odvzeli še 4,45 eur ter 6 eur za vsako opravljeno delo.

Pa še ena anomalija, da ne rečem višek cinizma in neumnosti – ali res mislite, da bo na primer ostareli gospod, ki naroči obrezovanje dreves po internetu plačal vavčer? Slučajno s svojo kreditno kartico? Pa ve on kaj je internet? In veste komu bo potem teh 6 eur odštel od plačila? Kdo se bo sploh odločal najeti takega delavca?

Dajmo na hitro izračunat: nekdo 4 ure obrezuje drevje. Za to zasluži 50 eur. Od tega odbije 10 % nominalnih stroškov, in plača 25 % akontacije dohodnine – ostane dobrih 38 eur. Pa gremo naprej – od tega je potrebno odbiti 6 eur vavčerja in velikokrat celotni znesek za poškodbe pri delu, saj dela ni več kot za posel ali dva mesečno. Ostane 28 eur. Od 50 eur!

BRUTO   Nom.stroški   Osnova za davek   Akontacija dohodnine     NETO Ostanek    Vavčer     prisp. za pošk. pri delu    Ostanek

                          10%                                                  25%                                                     6 eur              4,45 eur

50,00 €           5,00 €              45,00 €                       11,25                               38,75 €              32,75                                                     28,3

Ali vi resnično mislite, da boste s tem zajezili delo na črno? Še več ga bo. Popolnoma ste izgubili kompas, draga država. V hlastanju po vedno novem denarju dušite ljudi, ki bi radi delali in jih spreminjate v odvisnike od socialnih pomoči. Učite nas, da se delati ne splača.

Predlagam, da takoj prenehate z uvajanjem dodatnih obremenitev osebnega dopolnilnega dela in da ne uvedete predlaganih sprememb, še manj obveznega internetnega plačevanja vavčerjev s strani naročnikov del.

 

 

 

 

 


Ključne besede vavčer, osebno dopolnilno delo
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

DavidS | 21.11.2013 | 16:28
Sicer tudi meni sistem, kot je predlagan, ni v celoti všeč....a vendar mislim, da je razmišljanje v pravi smeri....

Kar se tiče vašega predloga, pa nekaj pripomb:
- tudi če bi posameznik že plačeval prispevek za poškodbe pri delu od plače (v bistvu ga plača delodajalec...kar sicer ni velika razlika, a vendar), je logično, da pri dodatnem delu plača dodatni prispevek. Dodatno delo namreč pomeni dodatno možnost za poškodbo pri delu.
- dodatna dohodnina na koncu leta ni nujna....če gre za osebo z nizkimi dohodki, dobi konec leta ob poračunu del dohodnine vrnjene
- pri rednem delu za povprečno plačo dobi delavec od 1750 EUR, kolikor jih plača delodajalec, izplačanih cca 1000 EUR. Gre torej za podobno stopnjo obdavčitve kot v vašem izračunu. 
seba | 21.11.2013 | 19:09
Če je res "flat-rate" (enotna cena) 6 eur vavčer/transakcijo, potem bo zagotovo vsakdo, ki bo nudil storitev/prodajal izdelke pod 15 €, to počel na črno.

Takšna cena za zavarovanje pri delu je ogromna, bolje bi bilo, da nisi zavarovan, če pa si že želiš, pri privatni zavarovalnici dobiš ceneje (nezgodno zavarovanje).

V kolikor sem narobe razumel koncept, me pa pa prosim popravite.

Redno delo zajema še socialne, zdravstvene, zavarovalne prispevke in druge samoprispevke, krizne davke, trošarine, dajatve, zavarovalnine, takse in kaj jaz vem kaj.
Vse skupaj lahko temu rečemo davek (ker res ne vidim razlike med davkom in temi "prispevki"), ampak potem lahko tudi tistemu vavčerju/zavarovanju rečemo davek.

Z drugimi besedami: država zahteva 6 €   20% na transakcijo.

Moj predlog je, da se raje dvigne na 100 €   40%, da bo bolj fer do ostalih delavcev, ker predstavljajo nelojalno konkurenco socialističnemu samoupravljanju. Samo tako bomo lahko skupaj prebrodili krizo, ki jo je povzročil imperialistično neo-liberalistični zunanji sovražnik!
Smrt fašizmu - Svoboda narodu!
seba | 21.11.2013 | 12:52
Daj malo popravi predlog, da daš na vrh kaj predlagaš, ker zgleda kot da ti predlagaš vavčerski sistem.

Drugače se pa strinjam, da pitna voda v vladi je neoporečna. Verjetno je notri kak parazit, toksoplazmoza verjetno. Za slednjega je značilna, da povzroči različne psihiatrične simptome, npr. shizofrenijo, obsesivno kompulzivno motnjo, manično depresijo, samomorilne misli, ... točno to kar opažamo v njihovih dejanjih.