Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved tajnih zakonov in mednarodnih sporazumov

3093 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam ustavno spremembo, da se doda člen, ki prepoveduje veljavnost tajnih zakonov in mednarodnih sporazumov.

Ta člen naj velja tudi retroaktivno, torej tudi za "nazaj", na način, da v kolikor taki tajni zakoni ali mednarodni sporazumi obstajajo, morajo iti ponovno skozi, tokrat javni, demokratični proces in biti ponovno potrjeni.

21 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S seba 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 1. 2014

Odziv Službe vlade za zakonodajo

ustavna ureditev Republike Slovenije ne pozna tajnih zakonov niti tajnih mednarodnih sporazumov. V skladu s 154. členom ustave morajo biti vsi predpisi, preden začnejo veljati, objavljeni, in sicer državni predpisi v državnem uradnem listu, predpisi lokalnih skupnosti pa v uradnem glasilu, ki ga te same določijo. Iz te določbe neposredno izhaja, da predpisi, ki bi bili po svoji naravi tajni, ne morejo veljati niti ne morejo biti sprejeti, saj zakone sprejema državni zbor po vnaprej določenem, demokratično zasnovanem in javnem postopku. Vse zakone je treba nato še razglasiti, kar stori predsednik republike najkasneje 8 dni po njihovem sprejemu.

V zvezi z mednarodnimi sporazumu velja, da morajo za svojo notranjepravno veljavnost izpolniti pogoj ratifikacije. Mednarodne pogodbe ratificira državni zbor, z izjemo tistih, ki jih v skladu s petim odstavkom 75. člena Zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 113/03 – uradno prečiščeno besedilo, 20/06 – ZNOMCMO, 76/08, 108/09 in 80/10 – ZUTD) ratificira vlada. Postopek ratifikacije je prav tako vnaprej določen in javen, vsi akti o ratifikaciji pa se morajo objaviti, preden začnejo veljati.

Kar zadeva retroaktivnost, ustava že določa (155. člen), da zakoni, drugi predpisi in splošni akti ne morejo imeti učinka za nazaj. Izjemoma lahko samo zakon določi, da posamezne njegove določbe učinkujejo za nazaj, vendar samo pod pogojem, da to zahteva javna korist in če se s tem ne poseže v pridobljene pravice.

Ob upoštevanju zgoraj navedene obstoječe pravne ureditve v Republiki Sloveniji bi bila ustavna določba, ki bi prepovedovala veljavnost tajnih zakonov ali mednarodnih sporazumov, brezpredmetna. Zato predmetni predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 19. 11. 2013 | 14:10:14

Prepoved tajnih zakonov in medarodnih sporazumov

Predlagam ustavno spremembo, da se doda člen, ki prepoveduje veljavnost tajnih zakonov in medarodnih sporazumov.

Ta člen naj velja tudi retroaktivno, torej tudi za "nazaj", na način, da v kolikor taki tajni zakoni ali medarodni sporazumi obstajajo, morajo iti ponovno skozi, tokrat javni, demokratični proces in biti ponovno potrjeni.

Komentarji