Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Odobritev petard z vžigalno vrvico in davek na le-te!
 
engospod
Ogledov: 5432
Predlog poslan 23.10.2013
Z odzivom organa 13.12.2013
Zadnja sprememba 22.10.2013 20:50:48

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (20)  

Če se že naj bi zgledovali po Avstriji in teh uglednih državah.. Npr. v Avstriji imajo dovoljeno vso pirotehniko (1.,2.,3. kategorija), tudi tiste katerih glavni učinek je pok. Predlagam, da bi te petarde dovolili tudi v Sloveniji in na le-te dali visok davek (npr. 20%). Država želi napolniti blagajno, zato menim, da je to nekako pravi način. Vem, da nekateri ne marate petard, ampak če ne mislite kupiti petard ne boste na slabšem - le na boljšem boste, saj bo država imela denar (in mogoče bo tudi vam to koristilo).  V glavnem predlagam, da dovolite prodajo petard z vžigalno vrvico (ki so najbolj varne - dokazano) in na nje date velik davek. Tisti, ki mečejo petarde tako ali tako dobijo petarde kje drujge (Italija, Avstrija), tako da... Zakaj ne bi Slovenija zaslužila z tem? Saj pa nekaterim se še sanja ne koliko tisočakov (nekatera podjetja milijonov) dobička ustvarijo nekatera podjetja z prodajo pirotehnike. Več davka bi plačala tudi podjetja, ki to pirotehniko prodajajo, več davka bi plačali kupci in še kaj - pač tisti par dni pokanja pa tudi se zdrži - kot sem že povedal, itak se bo pokazalo tam kjer bo kdo želel. Pač prodajo petard samo starejšim od 18 let pa je. Zakaj ne bi Slovenija od teh petard skasirala, ne pa da Avstrija in Italija kasirajo?

PREDEN SE NE BOSTE STRINJALI Z PREDLOGOM, PREBERITE CELOTNO OBJAVO.

KOT SEM ŽE POVEDAL, KDOR PAČ POKA, POKA IN TISTI BO NABAVIL PETARDE DRUGJE IN DRUGA DRŽAVA BO DAVEK POBRALA, SLOVENIJA PA NE. ZAKAJ PA NE BI SLOVENIJA ZASLUŽILA?


Ključne besede pirotehnika, petarde
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

jan šušteršič | 20.11.2013 | 12:00 Prikaži
sam jokate,tist k ma denar nej kupuje, tist k nima nej ne. Zivali pa se za novo leto vedno zamoti(glasbo, uspavalo itd), da ne poslusajo tega. Rakete glih tko pocjo mocno pa se nobeen ne prtozuje, pa so se zmer legalne.SJ tudi ce si kadilec, kupujes cigarete pa meces stran denar pa se kej druzga. lp
piromanijak1 | 20.11.2013 | 11:34
Mislim ce bi spremenili zakon bi drzava s tem dobila veliko vec denarja in s tem blizje koncanju krize ki trenutno vlada v drzavi 
anekdota | 30.10.2013 | 20:53
 
Pozdravljeni

Ob tem predogu predlagam posameznikom, da preden bodo šli po nakup petard oz. pirotehničnih sredstev, da ponovno premislijo ali ima pokanje zares smisel in ali je denar za petarde res smiselno trošiti, med tem ko nekateri ljudje, ki ne živijo daleč od vas nimajo niti za kruh ali zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo bolje pomagati pomoči potrebnim.  Tako predlagam, da sredstva, ki bi jih sicer dali za petarde, odnesejo do reveža ali eno od organizacij, ki se ukvarja s pomočjo ljudem v stiski, ter jih donirajo. Prepričan sem, da bo vaše dejanje imelo mnogokrat boljše posledice za vas, družbo, živali in okolje.

Organizacije, ki bodo vesele vsake denarne donacije:

http://www.varuh-rs.si/iscete-po..ne-organizacije/
http://www.drustvo-sos.si/potrebujet..#45;nudijo-pomoc
http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz...arnih_org_210312.doc

lp
engospod | 30.10.2013 | 15:10 Prikaži
Vemo, vsi da to nekatere živali moti, nekateri so navajane. Ampak glejte, če vam ni všeč pirotehnika ne boste plačali nič! Boste pa pri drugih davkah prišparali, ker bodo napolnili proračun iz pirotehnike (davki). Ne glejte sedaj samo na živali, glejte tudi na nas ljudi, ki nam hočejo dat čim več davkov, zakaj ne bi dali petarde v Slovenijo - saj kot sem že rekel, pač bomo pa Avstriji polnil.. Tistih par dni tudi živali ne bodo nič... Pač jih potem imejte notri pa boste pri drugih davkih "prišparali" - Pomoje je to dober predlog. NAJBOLJ POMEMBNO pa je to, da ne bi bilo poškodb (vsaj ne toliko kot zdaj), ker sedaj ponavadi na črnem trgu in je slabo narejeno, če bi pa v trgovini kupovali bi bilo manj nesreč, država in zaslužila pa verjetno še kaj. Nevem zakaj ste nekateri proti? Ne mislite, da boste ustavili pokanje (vsaj jaz mislim, da ne boste).
DavidS | 30.10.2013 | 18:24 Prikaži
Prepričan sem, da težje, kot so dostopna eksplozivna sredstva, manj se bodo uporabljala. 

Kar se tiče "tistih par dni za živali" (pa ne samo živali.....pokanje moti tudi marsikaterega človeka) pa....ali vas lahko pridem en teden na leto pretepat? Tistih nekaj dni pa boste že potrpeli....ne vem zakaj ste proti?

Pokanja je v zadnjih letih neprimerno manj, kot recimo 20 let nazaj. In podpiram vsa prizadevanja, ki bi privedla k temu, da se to še zmanjša. Dober prvi korak bi recimo bil to, da bi se dosledno izvajala obstoječa zakonodaja, in bi policisti dejansko kaznovali tiste, ki pirotehnična sredstva uporabljajo v nasprotju z veljavnimi zakoni.
Tlachenka | 30.10.2013 | 13:17
Absulutno proti. Pirotehnika povzroča samo stres za ljudi in predvsem za živali. To, da se nekdo zabava ob glasnem poku za nekaj sekund, nikakor ne odtehta vsega stresa in strahu, ki ga morajo ob tem preživljati nekateri drugi. Kdorkoli to zagovarja je bodisi sadist, ima hud primanjkljaj empatije ali pa še nikoli ni preživel "veselega decembra" z na smrt prestrašeno tresočo se živaljo.

Aja pa še zdaleč ne gre le za domače živali ampak tudi za vse divje, katere nihče ne bo zadrogiral za tisti mesec, da bodo lahko prensele primitivno zabavno nekaterih. je pa povsem jasno po stilu komentarjem in nivojem izražanja kakšni vrsti človeka je to v zabavo in potem ni nič čudno, da je tkšnim za druge popolnoma vseeno.
Barbara Győrfi | 30.10.2013 | 13:13
Glede živali - ne gre za to, česa se lahko navadijo ali ne. Seveda se lahko navadijo, a je problematično pokanje petard zaradi tega, kar živali SLIŠIJO. Na to, kako dobro slišimo, se ne moremo navaditi. Večina živali sliši veliko bolje od človeka in vsak pok slišijo še toliko bolje. Če hrup stopnjujete, ga sčasoma občutite kot bolečino, tudi pri živalih je tako. Če se ne tresejo itd. še ne pomeni, da ne trpijo zaradi tega, nekatere iz strahu obmirujejo. 
Če imate živali, bi morali to vedeti in upoštevati - žalostno je, da ne, da nimate niti malo znanja in empatije do živali.  
Več znanja o živalih, prosim, preden se spravljate sodit o njih. Še toliko bolj žalostno, da jih sploh imate. 

Za tiste, ki tako prezirate živali - pokanje ne prizadene le živali, je tudi onesnaževanje narave, škoduje pa tudi majhnim otrokom, starejšim, bolnim itd. Malo obzirnosti do drugih ne škoduje nikomur, še posebej, ker jo zagotovo ob drugih priložnostih zagotovo zahtevate zase. 

Slovenci smo res balkanski primitivci. Vsi morajo trpeti za to, da se mi kao veselimo, ker je novo leto? Halo? Ne štekam. Objestnost je res težko razumeti. 

Sama bi uvedla še samoplačniško zdravljenje v primeru poškodb s petardami. 
znalček | 30.10.2013 | 12:13
Moj glas za je seveda s pogojem o omejitvah uporabe in striktnejšem kaznovanju s strani policije in redarjev. Omejitve so prodaja otrokom, posedovanje otrok, uporaba v strnjenem naselju, ponoči, ob določenih datumih, predelave itd.
Alexin | 30.10.2013 | 10:20
A mi lahko kdo razloži kakšen užitek nudijo petarde človeku, ki jih poka? Mene pok petarde spominja na vojno in nasilje in ni čisto nič prazničen. POleg tega se otroci naučijo pokati petarde tako, da to vidijo na odraslih, tako da bi bilo dobro začeti tam, če se že govori o sankcijah.

Zame so petarde ena najbolj neumnih iznajdb človeštva in ne vidim razloga zakaj bi jih prodajali. To, da plačaš zato, da strašiš druge naokoli in poustvarjaš zvok nasilja, bomb in vojne je čista neumnost in sadizem. Poleg tega so nevarne, ne samo za živali in ljudi, ki pokajo, ampak tudi za ostale, ki niso nič krivi in se ne grejo takih neumnosti, pa lahko zaradi bedarije drugih izgubijo vid, so poškodovani ipd.
znalček | 30.10.2013 | 12:01
Jaz osebno sicer ne vidim kakšnega posebnega užitka v pokanju ampak očitno je nakaj na tem, ker to je eden najbolj tradicionalnih načinov izražanja veselja. Od prastarih kitajskih običajev, slovenskih možnarjev, streljanj na svatbah itd. Konec koncev že dojenčkom v zibelko polagajo ropotuljice.
Anonimen Uporabnik | 30.10.2013 | 08:33
Podpiram predlog. Naj država zasluži na petardah. Ker tako ali tako jih bo nekdo kupil v Avstriji (oz. ne nekdo - veliko ljudi). Saj pa Avstrija naj bi bila napredna, poglejte pri njih je to dovoljeno. Naj vlada razmisli o tem predlogu. Slovenci "nosijo" denar v Avstrijo, zakaj ne bi nabili cene petard pa bi s tem zaslužili? Tistim, ki pokajo je vseeno za ceno (samo če res ni prevelika). PODPIRAM PREDLOG.
seba | 27.10.2013 | 03:49
Ne razumem, zakaj bi morale biti petarde dodatno obdavčene?
Pyrotechnik | 24.10.2013 | 03:43 Prikaži
 
Podpiram! Je res da je vžigalna vrvica nekako najbolj varna če se že gre za petarde,je pa treba vedet da take 'bombe' prve klase nikakor niso za tiste pod 18 let,še odrasli smo včasih lahkomiselni in naredimo marsikatero napako...se pa še spomnim leta nazaj ko so vse vrste petard prodajali legalno v lovskih in športnih trgovinah,je blo pol manj nesreč s pirotehniko kot danes..ker tisti ki jih hoče imet jih največkrat kupi na črnem trgu,ta roba je pa se ve-nepreverjena in zato nevarna! Strinjam se glede davka,sej to bi itak šlo po višji tarifi. Drugače imam pa sam že leta 9mm plinsko pištolo(z orožno listino) in streljam pok rakete oziroma 15mm naboje kar z njo,pok 9mm naboja+signalnega pok naboja lahko odmisli vsako petardo prve klase :),seveda ne brez zaščite sluha(ušesni čepi,glušniki) in vida če nočete oglušet ali oslepet(tulci letijo ven z rafalom) tako tudi tako zaobidete našo zakonodajo ker je uporaba te pištole in nabojev dovoljena celo leto,seveda ne po 22 uri. Predlog v celoti podpiram!
Anti NWO | 24.10.2013 | 00:47 Prikaži
 
PODPIRAM, saj obozujem petarde in pok, se posebej une, ki mocno pocijo kot BOMBE. Seveda pa mi je zelo pomembna tudi varnost, saj tudi jaz imam raje petarde z vzigalno vrvico. Treba pa je kaznovati otroke, ki niso v spremstvu starsev ali kake odrasle osebe, ter jih nauciti, zakaj jim ni dovoljeno pokati, saj tudi mnogi odrasli niso zadosti zreli in izorazeni za pravilno in varno uporabo petard.
elamarela | 23.10.2013 | 20:35
Prepoved pirotehničnih sredstev, katerih namen je glasen pok! Živali ne vedo, da je to le del človeške trapaste zabave in so zelo prestrašene!
Gr8_1 | 23.10.2013 | 23:58 Prikaži
Vzemeš psa med trapasto zabavo ven, dve leti zapored in se bo navadil.
Anti NWO | 24.10.2013 | 00:50 Prikaži
 
Ma dej nehajte ze neki jokati o teh zivalih, ce so prestrasene je to njihov problem, ker so bolane, zato jim dajajte raje uspavala in nehajte drugim kvariti veselja zaradi vasih bolanih zivali.

Tudi jaz imam doma zivali in niso nikoli prestrasene, ne ko grmi, ne ko poka, ce pa se kdaj ustrasijo pa kaj, ne bodo umrle zaradi malo strahu, zato nehajte pretiravati, saj strah je del zivljenja in vcasih celo uzivas v strahu, torej je to tudi dobro za zivali, ker jim da malo adrenalina.
Pyrotechnik | 24.10.2013 | 03:56 Prikaži
 
Moj sosed ma psico rotweilerko pa je navajena na vsa hrup,pok,grmenje...zadnjič sva bla skupaj zunaj na silvestra ko je pokalo da sva še midva poskakovala :),psica niti trenila ni...torej vse je stvar navade,normalno pa da če boste psa nonstop imeli notri in ga umirjali na vsak šum bo postal plašen in mu bo ob pokanju rahljalo pasje živce.
DavidS | 23.10.2013 | 18:24
Uporaba vseh pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, bi morala biti v celoti prepovedana, brez datumskih izjem.
Anti NWO | 24.10.2013 | 00:51
 
Morali bi dovoliti prodajo BOMB, oziroma petard, kjer je glavni ucinek POK in to zelo mocan pok.