Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

neizdajanje računov na tržnicah

1617 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Pravilno je da so stopili na rep gostincem, vendar na tržnicah še vedno ni nobenega reda. Blago neustrezno označeno / v večini / zeloooo redki pa izdajajo račune. stvar je nekaj dni po aferi z italijanskim sadjem in zelenjavo funcionirala, sedaj pa je popolna anarhija

Miroslav

14 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M miroslav 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 12. 2013

Odziv Ministrstva za finance

38/12, in 83/12; v nadaljevanju ZDDV-1) in 143. členom Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (Ur. l. RS št. 18/11, 54/13) računa ni potrebno izdati fizični osebi, ki v okviru osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti, prodaja lastne pridelke iz osnovne dejavnosti neposredno končnim potrošnikom (prodaja na tržnicah). Dohodki teh oseb so obdavčeni na podlagi katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na panj, medtem ko se prag in obveznost obračuna DDV določa glede na pavšalno ocenjeni dohodek, neodvisno od dejanskega obsega obdavčljivega prometa, tako da taka izjema ne ogroža nadzora nad izvajanjem ZDDV-1.

Račun pa je potrebno izdati v primeru prodaje kmetijskih pridelkov, ki so rezultat dopolnilne dejavnosti ali druge predelovalne dejavnosti na kmetiji.

Davčni nadzor nad pravilnim izvajanjem davčnih predpisov v zvezi z izdajanjem računov izvaja Davčna uprava Republike Slovenije.

Priloge:

Komentarji