Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Delo na črno
 
Litch
Ogledov: 2049
Predlog poslan 04.10.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 04.10.2013 09:03:36

  Predlog   Število glasov   Komentarji (12)  

 Vsled hudega razsoja dela na črno podajam svoja opažanja in morebitne predloge za rešitev. 

Kot oseba, ki se veliko ukvarja z zaposlovanjem, delodajalci in delavci, opažam vse nižjo zaposljivost kandidatov za zaposlitev. Delodajalci so ogorčeni, saj na razgovorih s potencialnimi zaposlenimi opažajo, da si večina kandidatov obeta od dela samo nove izkušnje, ki jih lahko uporabijo pri domačem delu na črno. Kako naj predvsem manjše podjetje, ki se ukvarja s storitvenimi dejavnostmi zaposli takšnega človeka brez občutka ogroženosti speljevanja strank (češ, naredim ceneje, brez davka), ki v službo prihaja utrujen od dela na črno in pri pogovoru s stranko, le-tej ponuja svoje lastne, neobdavčene, neprijavljene storitve v delodajalčevem okolju!

Predlagam, da po vzoru Nemčije obsodimo delo na črno kot protiustavno, kot kraja denarja državi, saj bomo le tako ustavili sivo ekonomijo in javnim uslužbencem damo pooblastila za preiskavo doma sumljivih oseb (električarji, pleskarji, frizerji...). Verjamem, da se tam obrača ogromno nezavedenega denarja, ki je neobdavčen, namesto da z visokimi kaznimi in pretiranimi pregledi bremenimo delodajalce, ki dejansko nekaj prispevajo v proračun in zapravljamo denar za drage informatike in sisteme, katerega neto efekt je večkrat brez neke koristi.

V upanju na zanimive komentarje vas pozdravljam!


Ključne besede delo na črno, delavec, denar
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Digifotko | 23.10.2013 | 08:44
DavidS | 23.10.2013 | 18:40
No, delo na črno bi imeli tudi, če bi pobrali 10% manj davka....bi ga pa bilo seveda manj.
Ivan Peter Benko | 17.10.2013 | 18:22 Prikaži
Delodajalci bi morali v pogodbo z delavcem vnesti konkurenčno klavzulo, ki bi delavcu prepovedala opravljati enako delo doma in prenašati informacije drugim delodajalcem... .
anekdota | 11.10.2013 | 20:15
 
Pozdravljeni

Spet ni za posploševati ane, sicer lahko komu storimo krivico.
Če nekomu ki ima doma lačne otroke ponudijo delo na črno, ga bo verjetno vzel in ne bo rekel ne, kajne.

No, verjetno nekateri res delajo na črno zato, ker se drugače ne znajdejo za preživetje ali pa nekateri mislijo, da jim pripada več in samoumevno toliko kot drugim in zato delajo na črno, hočejo ohraniti določen življenjski standard, med tem ko pol sveta dela za dolar ali dva na dan. Še vedno se jim kar samoumevno zdi.

-

Seveda pa nekateri delajo na črno zaradi ignorance. Briga jih za druge državljane oz. državo ne zavedajoč se, da oni sami SO država, da država ni niso le meje, ni neka začasano izvoljena vlada, temveč so najprej njeni državljani!
- Ta ignoranca oz. tak odnos do države pa se širi iz staršev na otroke, prijatelje in sodelavce...naposled kamen na kamen sezida črno palačo, ki v našem primeru pomeni drago izposojanje denarja iz tujine za slovenske socialne transferje itn, kar plačujemo vsi in bodo plačevali še mnogi zanamci. Tako ne da ne spoštujejo samo drugih državljanov oziroma samega sebe, temveč tudi lastnih otrok ne.

Ta aroganca ali to pomanjkanje zavedanja, večno obtoževanje in izgovarjanje na nekoga drugega, bodisi politike, tajkune, gospodarstvo, krize, recesije, šole, religije, tujce, sosede itn... skoraj vsakdo se že na koga zgovarja, saj je lažje najti filter, na katerega se strese osebne težave, lastne nesprejemanje življenja, kot pa se spremeniti.

- In kam to vodi!? Vodi v poglabljanje človeških slabosti. Ne vodi v razmišljanje kako iz tega kar je storiti bolje. Ne vodi v iskanje rešitev, ne v nove ideje, ne v nove predloge vladi, četudi se ti zdijo neumni/e, temveč poglablja nekonstruktivno kritičnost in negativen odnos do vsega kar nas obkroža in življenja samega. Nazadnje pa se to prenese v posameznikovo držo do sveta in dojemanje sveta oz. samega sebe. Tedaj je kakor pravijo človek potreben zdravljenja. Rak rana družbe skozi njeno lastno refleksijo.

lp
hales | 09.10.2013 | 18:03
Če bi vsi, ki naletimo na nekoga, ki dela na črno, delo zavrnili, ne bi bilo dela na črno.
torej je krivda na obeh straneh.
Da bi pa hodil nekdo k nekomu domov redno preverjat, kaj dela v prostem času, je pa absurd. Sicer pa lahko delo na črno opravljaš tudi pri stranki ali pri znancu in doma ne bo nihče nič našel.
Anti NWO | 05.10.2013 | 20:02 Prikaži
 
PROTI!!!!

Podpiram delo na crno in bi ga morali legalizirati, ne pa se bolj preganjati, ker ze tako, se ga prevc preganja!!! Ce bi legalizirali delo na crno, bi lahko zaposlili vec ljudi, bi bili bolj konkurencni in bi se bolj pametno delalo z denarjem, saj zaposleni v JU, bi morali zaceti delati, ne pa samo krasti ljudem denar z davki!!!!!
SaraV | 08.10.2013 | 11:03 Prikaži
Kako lahko legaliziraš delo na črno? Ne razumem... Delo na črno je delo, ki je sicer legalno, nekdo pa za opravljanje tega dela ne plača davka. Naj torej država legalizira to, da nekdo ne plača davka? To je popolni absurd...
ahac36 nuncij | 05.10.2013 | 07:08
Moja teza je, da je delo na črno pri nas predvsem posledica prerazbohotenega javnega sektorja oz. požrešne države (po nekaterih podatkih smo celo 1. na svetu po višini obdavčitve dela). 

Ko bomo imeli normalno državo brez 200.000 javnih uslužbencev, ki se šlepajo na ramenih 400.000 zaposlenih v gospodarstvu, tudi problema dela na črno ne bo več. 

Ljudje delajo na črno, ker nimajo druge možnosti preživetja in ne ker uživajo v goljufanju države.

DavidS | 05.10.2013 | 07:39
Ljudje delajo na črno, ker jih ni strah, da jih bo pri tem nekdo dobil.
Prepričan sem, da je v večini primerov vodilo davčne utaje (kamor spada tudi delo na črno) pohlep, ne pa to, da rabi človek denar za golo preživetje. 

Preprosto, po principu "zakaj bi dal 20% državi, če lahko kar vse obdržm sam"? 

Je pa seveda absolutno in nedvomno res, da je naša davčna obremenitev že prav kriminalno visoka....in se še dviguje....in da bi, če bi bili davki nižji, bile tudi koristi od utaje manjše, in bi posledično imeli manj ljudi, ki bi utajevali.
hales | 09.10.2013 | 17:59
DavidS: "Ljudje delajo na črno, ker jih ni strah, da jih bo pri tem nekdo dobil."

Ljudje delajo na črno, da niso lačni, goli in bosi.
Od države ne dobijo ničesar (razen računov) in nekako morajo preživeti.
Dajmo jim redno delo in večina bo nehala delat na črno.

"Prepričan sem, da je v večini primerov vodilo davčne utaje (kamor spada tudi delo na črno) pohlep, ne pa to, da rabi človek denar za golo preživetje. "

Morda ti tako razmišljaš in tebi podobni, večina pa ne.

"Preprosto, po principu "zakaj bi dal 20% državi, če lahko kar vse obdržm sam"? "

Preprosto zato, ker če ne plačam 20% državi (po tanovem 22%), sem ravno toliko cenejši kot konkurenca. Končni znesek v denarnici je pa isti. Torej, če konkurenca računa storitev po 100€ in plača državi davek 22€, nekdo pa to na črno nardi za 78€, težko govorimo o požrešnosti.
DavidS | 09.10.2013 | 23:29
Kakšnih 20 let nazaj smo gradili vikend. Večina mojstrov je delo opravila na črno. Prav vsi so bili ob tem tudi zaposleni. Nihče ni tega delal zato, ker bi bil brez tega lačen.

V gostilnah dela marsikdo na črno. Ne zato, ker si gostilničar ne bi mogel privoščiti plačati prispevkov, ampak zato, da mu več ostane.

Od poštenega dela dobi država poleg DDV še davek na dobiček, dohodnino in prispevke. Tudi če vam nekdo za na črno opravljeno delo zaračuna ceno brez DDV, je še zmeraj občutno na boljšem, kot če bi vam zaračunal ceno z DDV.
Da tega, da je zaradi na črno opravljenega dela morda pošten človek ostal brez dela, in šel med brezposelne, sploh ne omenjam.

Pred 25 leti smo imeli socializem, brezposelnosti ni bilo, revščina je bila minimalna. Pa je bilo delo na črno kljub temu zelo razširjeno.....tako da teza o tem, da je delo na črno posledica revščine, ni ravno kredibilna.
DavidS | 04.10.2013 | 14:01
Če nekdo od zaposlenih opravlja storitve za svoj račun v delodajalčevih prostorih, tega ne bi smelo biti ravno pretirano težko ugotoviti. Tudi preusmerjanje strank mimo delodajalca se da preveriti z občasnimi naključnimi obiski prijateljev, ki se izdajajo za stranke.

Tako se mi ne zdi smiselna možnost, da bi kar tako omogočili vstop v stanovanje nekoga, samo zato, ker je zaposlen v dejavnosti, katero bi lahko potencialno opravljal tudi doma.
Konec koncev, če sem frizer, ali ne smem doma striči na primer svojih družinskih članov?