Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zmanjšanje javne uprave in povečanje privatnega sektorja
 
SomeOne989
Ogledov: 1262
Predlog poslan 03.10.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.10.2013 12:20:21

  Predlog   Število glasov   Komentarji (3)  

Zdravo,

vem da bo ta predlog prejel veliko neodobravajočih komentarjev, toda prosim sprehodite se skozi celotno besedilo in nato razmišljanje zapišite.

V osnovi gre bolj za mnenja iz katerega bi prišil predlogi, kot pa dejanske predloge.

In sicer...

Verjetno se nas velika večina že zaveda, da je državni aparat oz javna uprava v Sloveniji absolutno prevelika, glede na naš privatni sektor in trenutno stanje v gospodarstvu in državi.

1. Število poslancev v parlamentu bi se moralo zmanjšati, vsaj do razmerja, ki ga imajo v naši severni sosedi 183 poslancev za 8.4 milijona prebivalcev oz 22 poslancev na dober milijon prebivalcev. Pri tem razmerju bi imeli v Sloveniji kvečjemu 44 poslancev. S tem bi državni aparat prihranil kar lep kupček € mesečno. Ob tem pa še znižanje političnih plač na trenutno povprečno plačo v slovenskem gospodarstvu (stimulacija glede na stanje gospodarstva v državi ki jo vodijo bi pomenilo več volje do ponovne obuditve gospodarstva)

2. Slovenija ima absolutno preveliko število občin. In vsaka občina zaposluje (pre)veliko število uradnikov, ki (po videnem) se tudi večkrat dolgočasijo na delovnem mestu, saj nimajo dovolj dela, a plačo prejemajo vseeno. V tem primeru bi bilo bolje, da bi bilo večje število manjših občin združenih v večjo občino a še vedno razdeljeno na lokalnem nivoju. Torej kar je služb ki delujejo na širšem območju, bi se urejalo na občini, kar je pa ožjih lokalnih zadev, bi se pa urejalo na teh manjših subjektih. (upam da ste me razumeli).

3. Skrčenje zaposlenih v javnem sektorju na tistih mestih kjer je zaznano preveliko število zaposlenih glede na potrebe. Veliko je tudi takih ki dobijo zaposlitev zaradi poznanstva na mestih, kjer v tistem trenutku sploh niso potrebni dodatni kadri. Zavedati se moramo da večji kot je javni aparat, več denarja gre za vzdrževanje le tega. In dražje kot je vzdrževanje državnega aprata, večje so potrebe po denarju davkoplačevalcev s katerim se ta aparat hrani. In večje kot so te potrebe, večje davke bomo imeli in tudi vedno več jih bo. Zdajpa razmislite, ali je bolje ta delovna mesta preseliti v privatni sektor, ali dajati vedno več za davke?

4. Selitev delovnih mest iz javnega sektorja v privatni sektor s pomočjo države. V tem primeru ciljam na državno agencijo, ki se ukvarja z naložbami. Dan danes je veliko mladih z dobrimi poslovnimi idejami, ki pa nimajo finančne podpore za realizacijo teh podjetij (sploh v razvojni niši). Agencija bi lahko odkupovala tiste ideje, katere bi strokovnjaki ocenili za dobre, ter jih tudi zagnala v obliki državnih podjetij. Strokovnjaki, ki bi pa odločali o sprejetju posameznih idej, bi ob tem tudi odgovarjali za slabe "nakupe" z lastnim premoženjem. Na ta način bi v privatnem sektorju odprli delovna mesta za večino tistih, ki bi bili odpuščeni iz javnega sektorja. Večji del tega bi se dalo finančno uresničiti že iz prihranka pri plačah v javnem sektorju, s tem pa bi, prej zaposleni v javni upravi, ki nikdar niso ustvarili dodane vrednosti, po novem ustvarjali dodano vrednost in prispevali k slovenskemu gospodarstvu.

 

To je del mojih razmišljanj, za katere bi bilo dobro da se jih da v obravnav vsaj članom tega portala.

(pišem iz prijateljevega profila ker nisem prijavljen.)

LP


Ključne besede krčenje javne uprave, obuditev gospodarstva, manj poslancev
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

ahac36 nuncij | 18.10.2013 | 10:58
Se strinjam s predlogom. 

Vnaprej pa opozarjam, da je vsak predlog, ki kakorkoli posega v pravice javnih uslužbencev in upokojencev, vnaprej obsojen na propad. Drugače v dražvi, ki je že več let ugrabljena s strani omenjenih skupin, tudi ne more biti.  
opazovalka | 12.10.2013 | 17:20
Ha ha saj vidite, da želijo interpelacijo proti Virantu, ki je med drugim predlagal zmanjšanje števila občin! Sorodstvo je preveliko in nihče ne bo glasoval za ta predlog, čeprav je zelo pameten. Občin je absolutno preveč.
Gašper Zupančič | 09.10.2013 | 09:34
Že uvod me je zmotil, a sem ugodil vaši prošnji in prebral tekst do konca. Podajam naslednja mnenja po točkah predloga:

1. Zmanjšanje poslanskih mest se mi zdi smiselno, morda ne ravno na omenjenih 44 mest (teh mora biti liho število), pa vendarle. Omejitev plač na povprečno plačo v gospodarstvu se mi ne zdi smiselna. Parlamentarci ne smejo gledati le na gospodarstvo. Primer: v času krize je povprečna plača zrasla, torej bi bili poslanci nagrajeni, čeprav je npr. brezposelnost in z njo revščina strahotno narasla. Poleg tega parlamentarci ne služijo gospodarstvu ampak državljanom Slovenije. Gospodarstvo ima pogosto cilje, ki so navzkrižni z željami prebivalstva in lahko družbo popeljejo v bedo!

2. S tem predlogom se strinjam, čeravno združevanje občin ni nujno potrebno. Nekatere pristojnosti občin bi se lahko preneslo na že davno obljubljene regije in s tem rešilo isti problem.

3. Se popolnoma strinjam z odpuščanjem na oddelkih s preveč zaposlenimi. Tisto govoričenje o velikosti državnega aparata in njegovem vzdrževanju pa je ideološko in povsem neumestno. Katera delovna mesta pa bi preselili v privatni sektor pa ni povsem jasno - če so ta delovna mesta javnem sektorju v breme, bodo v breme tudi privatnemu.

4. Ta točka govori o državnem kapitalu, ki ustvarja start-up podjetja. Torej bi država kupovala dobre ideje posameznikov. Če prav razumem prav tistih, ki so bili prej nesposobni ustvariti dodano vrednost (od kod ta ugotovitev???) in bi jih ta državni kapital naredil ultra ustvarjalne, sposobne in produktivne. Kaj ima to opraviti s privatizacijo pa resnično ne vem.

Torej se vaš predlog glasi nekako takole: namesto da država financira javne storitve, naj financira ultra rizične inovativne ideje (ki so ponavadi le gonilo potrošništva), od katerih se obnese npr. vsaka peta ideja in krivdo za propadle obesi na neke strokovnjake(???). Torej - država naj se umakne s področja, kjer je javno financiranje smiselno, na področje, kjer je smiseln prav privatni kapital, in to naj bi bila privatizacija. Ker 4. točka predloga nima ne repa ne glave, s prejšnjimi pa se tudi le delno strinjam, bom glasoval PROTI.