Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Dovoljenje o prodajanju tobačnih izdelkov osebam ki so starejše od 15 let dalje.
 
rafael
Ogledov: 1388
Predlog poslan 20.09.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 18.09.2013 23:42:52

  Predlog   Število glasov   Komentarji (9)  

 Predlagam da se uvede zakon ki bi dovoljeval prodajanje tobačnih izdelkov osebam starejšim od 15 let.


Ključne besede Tobačni izdelki
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

znalček | 26.09.2013 | 10:55
Načeloma sem sicer proti, ampak še bolj me moti neskladje. Če lahko 16 letniki kadijo, zakaj ne smejo sami kupiti cigaret. Če ne smejo pupiti, bi bilo smiselno, da se jim tudi prepove kaditi. To pomeni, da bi redar (policist) mladoletnega kadilca zapisal in kaznoval, mu odvzel cigarete in obvestil starše, ki bi najbrž potem plačali kazen. naj se en bolj pameten odloči,  kaj je prav. Ne pa, da lahko kadijo, ne smejo pa kupiti.
DavidS | 26.09.2013 | 11:29
Tudi meni je to bilo zmeraj nelogično. Kot tudi pri alkoholnih pijačah.
In podobno, kot pri nedovoljenih drogah....prepovedana je pridelava, promet, ne pa tudi uporaba.
hales | 25.09.2013 | 17:46
Jaz bi predlagal, da se na vseh javnih površinah prepove kajenje.
Mladostniki imajo sedaj slab vzgled, če se skoraj povsod kadi.
anekdota | 21.09.2013 | 22:58
 
Pozdravljeni

Ne gre posploševati.
Naraven čisti tobak, ki se ga lahko uporablja tudi v koristne zdravstvene namene, kot tudi za uživanje v količinah, ki bistveno ne vplivajo na zdravje človeka in mu ga lahko v nekaterih primerih celo izboljšujejo, oziroma ima ob primerni uporabi več koristi kakor škode, je eno;  drugo pa so cigareti polni kemikalij ter odvisnost ljudi od teh kemikalij in tobaka, (ki v proizvodnji industrijskega tobaka polnega pesticidov, različnih kemikalij in strupov, ne vpliva samo na človeka, temveč tudi na okolje kjer ga pridelujejo), odvisnost preko katere smo ga začeli izkoriščati predvsem v človeku nezdrave namene. Tako se je moč zdravilnosti rastlin zaradi človeškega prepuščanja, nezavedanja in drugih razlogov prepogosto ali morda celo v večini neprimerno izrabil in izjalovil. Enako je tudi z mnogimi drugimi rastlinami, vključno s konopljo.
     "All things are poison, and nothing is without poison; only the dose permits something not to be poisonous." ~ Paracelsus (1541)

Nekatere mlade osebe, ki jih starši ne vzgajajo zadovoljivo in ki se srečujejo z vzgledi, ki so jim lahko škodljivi, družba deloma lahko zaščiti s splošnimi zakoni oz. prepovedmi, kar se mi zdi do nekje smiselno. Zato predloga ne podpiram, saj postavljam zdravje odraščajoče in vsestransko razvijajoče mlade osebe pred druge razloge, ki morebiti podpirajo prodajo "tobačnih" izdelkov oz. bolje rečeno v večini predvsem škodljivih kemikalij.

Ne strinjam se tudi z idejo, da bi prodajo tobačnih izdelkov popolnoma prepovedali. Boljša se mi zdi ideja, da bi se uvedlo boljše mednarodne regulative proizvodnje in pridelave tobačnih izdelkov ter naposled bistveno povečali kvaliteto tobačnih izdelkov, ki so v splošni prodaji, torej da bi tobak ne vseboval toliko škodljivih primesi, kot jih v večini vsebuje. V kolikor pa bi ga docela prepovedali, bi lahko prepovedali tudi alkohol, prečiščen sladkor in še mnogo drugega, kar posamezniku lahko škoduje v kolikor uživa v pretiranih količinah, ki so različnim ljudem različno škodljive v različnih obdobjih in stanjih.

Takšno je moje trenutno mnenje.

lp

DavidS | 20.09.2013 | 15:16
Jaz pa raje kot to pričakujem, da bo država enkrat končno začela uveljavljati obstoječi predpis, po katerem je prodaja teh izdelkov mladoletnim prepovedana.
andrejček | 20.09.2013 | 20:00
se strinjam... kdaj si nazadnje vidu inšpektorje na delu? jaz jih še nisem...
DavidS | 20.09.2013 | 20:42
Nikoli.....prizor, ko mladoletna oseba (velikokrat celo otrok, mlajši od 10 let) kupi tobačne izdelke pa je nekaj zelo vsakdanjega.

Ampak....saj vsi vemo, kako je z inšpekcijskimi službami v Sloveniji.
Miki123 | 20.09.2013 | 14:31
Jaz pa predlagam, da se v Republiki Sloveniji popolnoma prepove tobačne izdelke, saj so dokazano škodljivi, ne le za samega uživalca, temveč tudi za okolico. Preveč je otrok, ki že v osnovnih šolah kadijo in si uničujejo prihodnost s "čikpavzami", namesto, da bi se učili, ali pa vsaj kaj pametnega delali. 
Namesto tega bi raje šli po poti Nizozemske, Urugvaja, Češke, in legalizirali konopljo, ki je bistveno manj škodljiva od tobaka, in ima poleg kajenja tudi več drugih uporabnosti: Olje lajša bolečine pri rakavih bolnikih, vlakna se uporabljajo za izdelavo rjuh, blaga, vrvi, prehranski dodatki itd. 
Nizozemska je samo od pobranega davka iz Coffe shopov v letu 2011 zaslužila 600 MILIJONOV evrov. Namesto tega se naša država zglasuje na evropske predpise, ki so jih spisali vrli predstavniki zdravstvene, naftne, kemične industrije in ne naredi ničesar za blagor državljanov, medtem ko se še vedno tolerira kajenje tobaka in popivanje, ki za sabo pušča ponorele ljudi, družinske tragedije in drugo nesrečo. 
Kajenje ubija, pa še smrdijo ti koža, lasje, prsti. Ali misliš, da si car, če kadiš? Vsi moji prijatelji, ki so začeli kaditi v osnovni šoli, pravijo, da bi se radi odvadili, nekateri poskušajo že dalj časa, a jim ne uspe, ker jih družba potegne nazaj. 
seba | 21.09.2013 | 06:59
Ja pa alkohol tudi prepovedat!! Pa barvaste fasade!!!! Pa trenirke!!!!! Pa vsem, ki se v gorah poškodujejo, da plačajo kazen 15 000 eurov, ker so riskiral življenje na račun davkoplačevalcev, da si bojo zapomnili!!!!!!!!! Pa politikom dat plače na minimalca in tajkunom vse vzet in s tem denarjem vsem pokojnine na 2000 eurov!!!!!!!!!!!!!
----
Drugače kajenje, katerih koli organskih snovi bo povzročilo podobne dolgoročne škodljive efekte. Tobak je poseben, ker je dosti bolj adiktiven, kot marsikaj drugega.
Legalizirat travo je pa itak nemogoče v Sloveniji, beri pretekle predloge.