Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


varčevanje pri socilanih transferjih
 
mita2013
Ogledov: 1875
Predlog poslan 04.09.2013
Z odzivom organa 08.12.2015
Zadnja sprememba 03.09.2013 09:25:46

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

Predlagam, da se pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (otroški dokladi, subvencije vrtcev, malic..) preverja pri DURSU ali imata starša oz. vlagatelja poravnane davke in prispevke. Veliko je raznih direktorjev, družbenikov, s.p. in drugih, ki nimajo poravnanih davčnih obveznosti (so celo na spiskih davčnih dolžnikov), socilane transferje pa kljub temu mesečno prejemajo. Če se ne podrejaš pravnemu redu oziroma ne plačuješ prispevkov , ne bi smel biti upravičen do raznih socialnih transferjev (če v žakelj nič ne daš, tudi ne moreš nič ven dobiti - logika zdrave pameti). Tukaj bi vlada lahko veliko privrčevala.

Postopke bi morala voditi državna uprava, nikakor pa ne centri za socialno delo, kajti njihove naloge naj bi temeljile na sociali in pomoči ljudem, ne pa na na posebnih ugotovitvenih "birokratskih" postopkih.


Ključne besede davki in sociala
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

anekdota | 10.12.2015 | 19:36
 
Dodal bi komentar na odgovor vlade oz. pristojenga organa:

Za zamislit se:
Morda ljudje lahko preživijo z 270 EUR nekaj let, kar pomeni da uživajo precej slabo hrano (verjetno tudi hrano s strani RK, ipd organizacij); toda kaj se zgodi po nekaj letih ali desetletju. Verjetno je, da večina ljudi, ki se prehranjuje zelo slabo, saj si kvalitetne hrane z 270 EUR ne morejo privoščiti, postanejo breme zdravstvenemu sistemu, kar pomeni davkolačečevalcem. V nemalo primerih je takšno breme mnogokrat vlahko eliko večje (govorimo o 10.000 EUR mesečno ali več za zdravila in zdravljenja), kot bi to bilo, v kolikor bi V LJUDI VLAGALI preventivno, torej preko izobraževanja, vzgoje, socialnega prispevka itn.
No ja, tudi zdravstveno-farmacevstki lobiji "morajo" od nekoga živeti.
lpahac36 nuncij | 20.09.2013 | 08:42
Se pravi da naj s.p, ki ne zmore plačevati davkov in prispevkov ter njegova družina kar crknejo od lakote?
anekdota | 06.09.2013 | 17:12
 
Pozdravljeni

Če sem prav razumel vaš predlog oz. kakor sem ga, se mi ne zdi smiselen za vse, temveč zgolj za nekatere, sicer postane očitno nepravičen.
Namreč kdor ne more plačati prispevkov, ker je bodisi v finančni krizi, je šlo njegovo podjetje v stečaj, doživi bolezen ali celo invalidnost, elementarno nesrečno, ki mu uniči bivališče ali podjetje, ipd, je zanj edini dohodek, ki ga morda lahko še dobi, da preživi sebe in družino socialna pomoč. Vi pa bi nekomu, ki ni uspel zaradi morda objektivnih razlogov plačati dursu odvzeli še to? Če se to zgodi, se ne moremo več imenovati socialna država.

Kaj pravim: naj se posameznika najprej obravnava posamezno in skladno njegovemu lastnemu primeru, ne pa da se obravnava vse pavšalno kot ovce, neglede na dejansko stanje posameznika.
Torej nekdo, ki prejema subvencije, hkrati pa ni plačal dursu, še ne nujno pomeni, da zaradi tega ne bi smel prejeti socialne pomoči oz. subvencij. Najprej je potrebno preveriti vzroke zakaj ni plačal in se šele nato opredeljevati v smeri vašega predloga; ne pa da to sprovedemo še preden razumemo vzroke neplačevanja.

Sistem, ki smo ga zgradili je itaq neparvičen in nemalokrat nečloveški pogosto najbolj prav zaradi vkalupljanja vseh v isti okvir.

takšno je sedaj moje mnenje.
lp
hrupnik | 06.09.2013 | 09:26
Super predlog! Se strinjam s predlagateljem. Če bi uporabljali zdravo kmečko pamet pri varčevanju in pri izterjatvah goljufov v naši državi bi imeli prav kmalu pozitivno stanje v našem proračunu.
ksenija2 | 05.09.2013 | 17:00
Strinjam se s predlagateljem, ker mislim da se je hotel opredeliti na tiste državljane, kateri puščajo naši državi največ obveznosti, mi pa jim še veselo dajemo, kar jim po našem "super zakonu" pripada.  Delavci, ki nimajo plačanih prispevkov po krivdi delodajalca se jih pusti pri miru. Vsi direktorji, s.p., družbeniki pa absolutno ne bi smeli dobivati dodatnega denarja od države, če nimajo poravnanih obveznosti, tako za svojo firmo, kot za svoje delavce.
Strinjam se tudi, da take postopke ne bi smeli voditi na CSD.
Peter1967 | 04.09.2013 | 11:59
v osnovi ja, ampak je veliko staršev, ki nima poravnanih prispevkov ne po lastni krivdi (zaposleni v podjetjih, ki tega ne plačujejo)
več bi bilo treba narediti in več energije vložiti, da se najde in izterja tiste, ki so dolžni in da ne plačajo ter to izvajati konsistentno, namesto omejevanja pravic nedolžnim, ki bi po tvojem predlogu tudi padli v to.

In tudi s tem se strinjam, da CSD ne bi smel obravnavati vseh teh vlog. Kader tam nima ustrezne izobrazbe za vodenje postopkov in njihov primarni namen je že zdavno izničen, ker so jih porinili v toliko birokracije.