Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Kako vem kaj jem?
 
robinjo
Ogledov: 1489
Predlog poslan 04.09.2013
Z odzivom organa 15.10.2013
Zadnja sprememba 01.09.2013 22:24:25

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

V zadnjem času, ko je čedalje več industrijsko pridelane hrane, navaden uporabnik enostavno ni več sposoben razločevati zdrave od nezdrave hrane. Tudi če je na embalaži napisana sestava posameznega živila, povprečnemu uporabniku to ne pomeni nič. Zakaj enostavno pristojne institucije, ne naredijo nekaj konkretno koristnega za končnega potrošnika. Zakaj živila niso označena, tako da vsak ve kaj kupi. Predlagam naslednje oznake, ki bi se nahajale na živilu:

zelena - zdravo živilo

rumena - pogojno zdravo živilo

rdeča - zdravju škodljivo živilo.

Če se lahko končnega uporabnika opozarja, da kajenje UBIJA,... zakaj nebi za vsakdanja živila vedeli, katera "UBIJAJO" in katera so zdravju v dobro. Enostavno ne razumem, da lahko za nekatere izdelke tako kategorično prikazujemo njihovo škodljivost. Za izdelke ki jih konzumiramo v telo bolj pogosto kot cigarete, pa enostavno ne vemo kakšni so za naše zdravje. Meni osebno boste precej pomagali, da se bom lažje odločil kaj bom jedel, predvsem pa boste pridelovalce, proizvajalce prisilili, da bodo začeli pridelovati, prodajati zdravju bolj primerno hrano. Seveda bi morale pristojne institucije stalno preverjati ali se pridelovalci, prodajalci resnično držijo sestave živila, kot ga je imelo ob pridobitvi barve živila (predlagane: zelena, rumena, rdeča). Ob morebitnih kršitvah bi morali strogo ukrepati. 


Ključne besede hrana, zdravje, živila
Kategorija: Kmetijstvo


Zadnji komentarji:

francise | 25.09.2013 | 09:35
Zelo škodljiva za človeško telo poleg sladkorja je npr. bela moka. To je indusrijsko predelano živilo oz. očiščeno živilo vsega koristnega in se v telesu zato presnovi v zelo kratkem času v glukozo. Torej je bela moka v bistvu sladkor. Pri hitrem porastu glukoze poskoči inzulin. Ker se to pri nezdravi prehrani kar naprej ponavlja se telesu obeta diabetes tipa 2. Že kar nekaj časa vemo, da ni dobro uživati izdelke iz bele moke. Pa poglejte na police v trgovinah koliko teh izdelkov se prodaja! 
Jaz osebno se bolj nagibam k temu, da bi ljudje s prekomerno telesno težo plačevali višji prispevek v zdravstveno blagajno!
Tanja Ml | 12.09.2013 | 16:32
Ljudje bi se lahko sami bolj informirali o hrani. 
Ne pa, da upajo, da bo na čokoladi pisalo "super zdravo živilo". 
Že če bi se držali nekaj osnovnih pravil (veliko vode, več zelenjave, pestra prehrana, več manjših obrokov na dan, manj nasičenih maščob, manj sladkorja, manj moke) bi bilo za povprečnega zdravega človeka to dovolj. 

Ureditev živil glede na vsebnost (sol, maščobe itd.) kot omenja Gizmo_X je bolj logična, ker sicer je nemogoče razporediti živila glede na zdravost živil - ker so lahko za nekoga zdrava živila tista, ki za drugega niso. 
Digifotko | 05.09.2013 | 15:01
Pri takem označevanju je treba NUJNO ločiti med snovmi ki jih je moderna družba proglasila za škodljive (maščobe, bela moka, sladkor,...) in pa dejansko strupenimi, ki jih družba (zaradi lobijev) priznava kot "zdrave", čeprav to niso, kot na primer aspartam in razni E preparati.
Simon Murgelj | 05.09.2013 | 09:53
Nekaj podobnega želi doseči neodvisna organizacija ZPS (Zveza potrošnikov Slovenije), s svojim projektom Veš kaj ješ? - spletna stran je dostopna na http://www.veskajjes.si . 
Njihov pristop je "semafor": da se živila označi z barvami semaforja (zelena, oranžna, rdeča) za različne lastnosti živil (maščobe, sladkor, sol, itd.), ki so enostavne za razumevanje. 
Več o semaforju na http://www.veskajjes.si/index.php?option=com_content&view=article&id=71:semafor-kaj-nam-pove&catid=32:semafor&Itemid=23 . 
Primer semaforja iz njihove baze artiklov: http://www.veskajjes.si/index.php?option=com_content&view=article&catid=23:prigrizki-in-ipsi&id=324:pringles-original-ips&Itemid=35 .
Simon Murgelj | 05.09.2013 | 09:49
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Peter1967 | 04.09.2013 | 12:00
se strinjam, čeprav mislim, da se bosta prej južni in severni pol zamenjala, preden prehranjevalni lobi kaj takega spusti skozi