Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepovedati moramo kajenje na balkonih in oknih v stanovanjskih blokih, ker dim uhaja sosedom v domo
 
Mirjana_m
Ogledov: 6529
Predlog poslan 29.08.2013
Z odzivom organa 28.10.2013
Zadnja sprememba 26.08.2013 23:47:42

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (76)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 28.10.2013

Odziv Ministrstva za zdravje

Predlog omejevanja kajenja v stanovanjskih oziroma privatnih prostorih je bil podan že v času predloga sprememb Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (ZOUTI-C), vendar ni imel široke podpore javnosti. Predloga tudi ni bilo mogoče zagovarjati na podlagi izkušenj drugih držav. V večini držav nadzor nad tobakom ne posega v privatne prostore. Razlog je predvsem ta, da bi bilo praktično nemogoče nadzirati izvajanje take prepovedi.

Vsekakor pa je dokazano, da je pasivno kajenje škodljivo in da ni količine tobačnega dima, ki bi bila še varna. Vedeti je tudi treba, da so nekateri ljudje alergični na posamezne sestavine tobačnega dima in je za njih ta še posebej moteč in škodljiv. Tega se kadilci premalo zavedajo in so včasih neupravičeno nestrpni do ljudi, ki jih prosijo, da ne kadijo v njihovi bližini.

Res pa je, da je kajenje bolezen odvisnosti in da marsikateri kadilec ne more preprosto prenehati s kajenjem, zato želimo v Sloveniji čim več pozornosti posvetiti preprečevanju začetka kajenja pri mladih; pomoči pri prenehanju kajenja in ozaveščanju ljudi, da kajenje močno škodi njihovemu zdravju kot tudi zdravju pasivnih kadilcev ob njih.

 

Priloge: