Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prenapolnjeni azili in zapuščene živali
 
NATAWE
Ogledov: 2125
Predlog poslan 20.08.2013
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 22.10.2013
Zadnja sprememba 18.08.2013 23:07:28

  Predlog   Število glasov   Komentarji (8)  

 Že vrsto let se ukvarjamo s težavo prenapolnjenih azilov za zapuščene živali v Sloveniji. Ker imamo zakone kar dobro napisane (le kazni za povzročitelje kaznivih dejanj v teh primerih so premajhne, pa naj bodo denarne ali zaporne) je treba pogledat kje je prvi šibki člen, da je do tega stanja sploh prišlo.

Začeti je torej treba na začetku in to je slabo opravljano delo iz strani inšpektorjev VURS-a. Predlagam torej, da se jim zagotovi le minimalen dohodek, ostanek plačila pa si naj zagotovijo z izdajanjem kazni kršiteljem, se pravi tistih kazni, ki jih bodo napisali na terenu ... Vzemimo da dobijo 10 % in če se malo poigram s številkami - ob 15.000 EUR izstavljenih kazni, bodo dobili dodatnih 1500 EUR plače.
Da nadaljujem ... ostali denar naj se nakaže vsem azilom po Sloveniji, da se kupuje hrana, zdravila, plačujejo veterinarski pregledi etc iz tega denarja.
Kaj se bo torej zgodilo? Kot prvo, zavetišča bodo imela polne blagajne, ljudje pa bodo začeli upoštevati zakone, ki jih do sedaj niso. Zraven tega je treba ljudem, ki oddajo psa v zavetišče iz NEUTEMELJENIH razlogov (utemeljeni so bolezen, smrt lastnika, izguba prostora kjer so živeli ...) naložiti, ne samo da plačajo za žival ob oddaji v azil, ampak da morajo novemu lastniku (ki po novem več ne bi plačal živali iz azila ob prevzemu le-te, kot to mora sedaj) plačevat hrano in veterinarja do konca življenja živali, ki jo je zavrgel ...

Red je potrebno narediti tudi na področju vzreje živali, kjer je to potrebno dovoliti, odvisno od vrste živali, samo pod določenimi pogoji in na določen časovni razmak. Tako bi recimo pri rodovniških pseh lahko kotila psička samo na vsaka tri leta, da se prepreči zaslužkarstvo na tem področju, zaradi katerega trpijo- živali. Da ne govorim o nekontroliranih leglih, ki jih je v Sloveniji tako 80%, čeprav je to prekršek, v primerjavi s Finsko, kjer se to pojavlja le v 2%. Zadosti je pogled na spletno stran Bolha, kjer se podarjajo ali prodajo živali, da se lahko moje trditve tudi dokažejo. (Inšpektorjem je potrebno zagotoviti dostop do interneta).

Ne smem pozabiti tudi na prodajo eksotičnih in manj eksotičnih živali po prodajalnah z živalmi v Sloveniji, kjer se živali lahko prodajo VSAKOMUR, ki je polnoleten, ne glede na to, če se na žival, ki jo bo kupil sploh spozna in ali ji lahko nudi potrebne življenske pogoje ali ne. To je trgovina, ki je vse drugo kot pa v korist živali, ki se tam prodajajo.

Ob strogem upoštevanju teh navodil, bodo azili v Sloveniji prazni v roku največ dveh let. Potreben bo najverjetneje samo eden, pa še ta, kot sem že napisala za oddajo živali, ki je bila utemeljena.

Inšpektorjem VURS-a je potrebno zagotoviti delo tudi PO tem, ko bodo VZPOSTAVILI RED na tem področju, saj bodo morali še dalje opravljati vsaj preventivno delo, za katerega pa bodo dobivali tudi enak osebni dohodek, kot so ga dobivali v tem prehodnem času, ko so še bili plačani po procentih, seveda pod pogojem, da bodo vzdrževali stanje, ki se bo vzpostavilo.

Za konec naj dodam, da se ob sprejetju predloga zgoraj zapisanega, še da pogajati o procentih plače za inšpektorje, tako kot je tudi potrebno opraviti razgovore s poznavalci določenih živalskih vrst, kar se tiče pogojev in časovnega razmika za legla.

Tkalec Nataša- Natawe
Marčinkova 1, Maribor 


Ključne besede azil, živali, inšpektorji, VURS
Kategorija: Splošno


Zadnji komentarji:

kukolino | 27.08.2013 | 15:02
Problem je v tem, da se že v osnovi ne prepreči nekontroliranega razmnoževanja psov in mačk. Poloviti bi bilo treba vse živali brez lastnikov in jih kastrirati, kdor pa ima žival doma naj bo obvezno čipirana in privezana, to bi moralo veljati tudi za maćke.
Drzavljanka | 27.08.2013 | 12:25
Se strinjam, da je skrb za živali precej na nizki ravni in delo inšpektorjev (ne samo na tem področju) jalovo delo.

Vendar plača kot % od izdanih kazni se ne strinjam. Lahko pa plačilo po številu opravljenih pregledov.
Če bodo dobivali "provizijo", potem bodo našli pri vsakem vsaj eno stvar, za katero bi lahko izdali le opomin in preverili mesec kasneje, če so popravili. In vse izdane kazni bi morale ostati v žaklju za skrb za živali in iz tega kriti nadaljnje delo ter kastracije/sterilizacije potepuhov. 
Že zdaj je vsak mesec zanimivo videti za policaje kako se na cestah vsak zadnji teden v mesecu poveča število kontrol in merjenj hitrosti (čeprav vsi trdijo, da nimajo kvot). In pri vseh vedno višjih kaznih, za njihovo delo ni denarja, ker gre denar od kazni v druge žepe.Barbara Győrfi | 21.08.2013 | 16:40
S predlaganimi spremembami se sicer strinjam, a jih je potrebnih veliko več, morajo biti podrobnejše, bolj dodelane, nujna je tudi pomoč pravnika. Sam predlog pa dokazuje, da zakonodaja ni dobra, kot navaja avtorica v začetku predloga, temveč je pomanjkljiva, presplošna, marsičesa sploh ne opredeljuje. 
Poseben problem je tudi Veterinarska zbornica, ki dovoljuje številna kršenja zakonodaje ter malomarno delo veterinarjev. 

Še večji problem kot zakonodaja sta nadzor nad izvrševanjem zakonodaje ter usposobljenost inšpektorjev za opravljanje svojega dela ter nepripravljenost MKO oz. vsaj VURS za sodelovanje s civilno družbo. Vsakič, ko inšpektor slabo opravi svoje delo, ga vprašam, zakaj ni pregledal določene podrobnosti (čeprav sem jo navedla v prijavi) ali sprejel določenega ukrepa (čeprav bi ga lahko), a odgovora ni - preveč zaverovani so vase in preveč poniževalen pogled imajo na civilno družbo.

Sama s kolegico pripravljam predlog spremembe zakonodaje glede zavetiške dejavnosti, nato pa tudi spremembe ostale zakonodaje - spremembe, sprejete aprila, so hudo pomankljive. Predlagam avtorici, da se mi oglasi, lahko tudi po FB. 

Če se trudi vsak sam, brez povezovanja z drugimi, je učinek jalov - kot doslej. Le skupaj lahko dosežemo več. ;)
NATAWE | 21.08.2013 | 10:55
Se strinjam Tlachenka .. Ampak od koga je to odvisno .. od DELA INŠPEKTORJEV, ki bi bili po novem plačani po učunku in ne po sedenju .. in za to pri vsej stvari sploh gre .. Zaradi mene imajo lahko 5.000 EUR plače, le ZASLUŽIJO si jo naj!
Tlachenka | 22.08.2013 | 13:59
Nikakor si ne bi upala tvegati, saj je cena previsoka, če zadeva ne bo delovala tako kot bi si želeli.
NATAWE | 20.08.2013 | 21:53
Tlachenka ... sicer morajo biti vse živali čipirane in posledično se ve, če je recimo pes nenadoma nekam "zginil", da mora za to odgovarjati lastnik, vendar bi se v najslabšem primeru ta del, lahko tudi spremenil tako, da si tisti, ki je žival oddal v azil, ne sme nabaviti nove, neko doloćeno število let.
Tlachenka | 21.08.2013 | 10:50
Vem, da mora biti vsak pes čipiran ampak ni. To je dejstvo. In pri nas tudi ni težko najti veterinarja ali pa lovca, ki žival usmrti in jo tudi nihče ne bo pogrešal. Žal se to že tako ali tako dogaja vsak dan in bi se s takšnim odlokom še bolj pogosto.
Tlachenka | 20.08.2013 | 12:25
S predlogom bi se strinjala, če ne bi bilo dela o tem, da bi morali ljudje, ki zavržejo žival tej celo življenje plačevati oskrbo. Ta predlog je absurden, saj tega nihče ne bo naredil in bo posledica samo veliko več zavrženih živali na cestah ali pa ubitih v primeru, da je žival čipirana. To je torej povsem nerealno in bi povzročilo samo več škode.