Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Proti ponovnemu dvigu cene elektrike!
 
ahac36 nuncij
Ogledov: 712
Predlog poslan 20.08.2013
Z odzivom organa 11.10.2013
Zadnja sprememba 16.08.2013 19:54:49

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (8)  

Vlado pozivam, da ne dopusti ponovnega povišanja cen električne energije za financiranje odkupa elektrike iz sončnih elektrarn!

Vlada je bila pravočasno opozorjena (tudi na tem portalu!), kam pelje fotovoltraični "balon" pa ni ničesar ukrenila. Februarja letos se je zaradi pomanjkanja sredstev za plačilo 4x preplačane energije iz zasebnih sončnih elektrarn že drastično dvignil prispevek za obnovljive vire energije, ki ga plačujejo gospodinjstva. Po nekaterih informacijah naj bi se ta prispevek v kratkem ponovno zvišal.

Zaradi neumnih odločitev moramo sedaj vsi porabniki električne energije letno prispevati skupaj 150.000.000 EUR za elektriko iz sončnih elektrarn. Ta znesek naj plačajo kar lepo tisti, ki so stvar zakuhali!

 

     

 


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

papillon | 21.08.2013 | 21:51
Meni pa je smiselno: Močno razbremenit fiksne stroške in z vsemi prispevki obremenit porabljeno energijo. Ob prebiranju mojega zapisa seveda povskočite vsi potratneži, mene pa skrbi minus, ki ga ustvarjamo napram sosedom. Poglejte cene kWh v Evropi.
Edino pošteno: Več ko pokurim, več dam za razvoj fotovoltaike... omrežje, TEŠ, JEK.
hales | 21.08.2013 | 19:46
Jaz pa ne razumem, zakaj moramo plačevati uporabo kablov, po katerem nam pošiljajo električno energijo. A ni to naloga DDVja?
In zakaj je omrežnina vezana na porabo?
Kabli so isti, ali porabim 1 megawatt ali pa 50 kilowattov mesečno.

Sedaj pa je cena električne energije na računu samo tretjina celotnega računa. Vse ostalo (razen DDVja) je balast. Trošarina, davek1, davek2, omrežnina in nato še DDV, ki zajema tudi davek1, 2... Torej davek na davek.
DavidS | 21.08.2013 | 21:08
V bistvu kabli niso isti....če bi vsi potrebovali 3x več električne energije, bi potrebovali 3x zmogljivejše kable.

Te stvari je pač treba plačati....zdaj pa, kaj je najboljši način porazdelitve teh stroškov, je pač mnenje vsakega posameznika.
Lahko se obračuna po porabi, in torej več plačajo tisti, ki porabijo več elektrike.
Lahko se obračuna po priključni moči, in pač več plačajo tisti, ki imajo večjo potencialno porabo.
Lahko pa se plača iz proračuna (če že navajate DDV), in to plačamo vsi, tudi tisti, ki elektrike sploh nimajo.
joehun | 21.08.2013 | 12:03
vlada bi morala tistim ,ki so se investicije pokrile glede sončne elektrarne ,bi morali uvesti ekološki davek v takšni višini ,da bi ostalo samo za ceno elektrike kot jo slovenija dosega v tujini.nic več!Tako bi se vlada izognila pravnim zapletom glede pogodbenih vrednosti odkupnih cen elektrike ,ki so po enih informacijah do 7x višje kot je realna vrednost ali prodajna vrednost elektrika v tujini.Pa tako vlada išče denar pa ga ne vidi.Tako bi se subvencije izničile ,dovolj pošteno pa bi bilo tudi do investitorjev ,saj bi se jim po poplačilu  kreditov , sicer vračalo s profitom ne pa z nenormalnim profitom. Iz državnega stališča je fotovoltaika nacionalna katastrofa ,ker denar dajemo v tujinoza PV module naše proizvodnje pa tako ni, potem pa še subvencioniramo elektriko. Zapreti vse subvencije v photovoltaiko. prodajajte po taki ceni kot jo odkupi tujina.Me zanima koliko  bo ostalo interesa za PV elektrarne razen če ne bo kdo iz lobijev pisal o veliki koristnosti.   
DavidS | 21.08.2013 | 14:23
Slovenski Bisol je kar omembe vreden proizvajalec fotovoltaičnih modulov, tako da ni ravno res, da svoje proizvodnje nimamo.

Drugače pa, s pravnega vidika je davek, ki ga predlagate, nesprejemljiv. Kot prvo, je zelo težko ugotavljati in določati, komu se je investicija že povrnila.
Kot drugo, bi uredba, kjer Janez za neko stvar plača davek, Tone pa ne, s seboj prinesla kup svojih pravnih zapletov.....dvomim, da bi prestala presojo na ustavnem sodišču.
ahac36 nuncij | 20.08.2013 | 10:51
Tudi meni je popolnoma jasno, da bomo plačali uporabniki elektrike. Zanima me samo, kakšen bo odgovor vlade, glede na to da so bila opozorila o nevzdržnosti podporne sheme jasna in pravočasna. 
DavidS | 20.08.2013 | 11:26
Povzetek odgovora vlade:
Zakonsko je to urejeno tako, da ne moremo nič spremeniti.
DavidS | 20.08.2013 | 09:34
Glede na to, da vsi vemo, da zneska ne bodo plačali tisti, ki so povzročili situacijo, je jasno, da bomo plačali tako ali drugače.
Seveda pa imajo elektro podjetja dovolj rezerv, da lahko verjetno ta izpad pokrijejo brez dviga cene električne energije....