Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


nižanje plač v javnem sektorju in zaposlovanje
 
Aleksander Veliki
Ogledov: 1507
Predlog poslan 20.08.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 09.08.2013 10:27:51

  Predlog   Število glasov   Komentarji (14)   Popravki predloga  

Predlagam, da se skrajša delovni teden zaposlenih v javnem sektorju na 4 dni in hkrati znižajo vse plače za 20%, razen tistih ki bi s tem padli pod zakonsko določen minimum. Kjer je zaposlenih preveč, tam ni treba iskat nobene popolnitve, kjer pa jih manjka, bi s tem malo zmanjšali brezposelnost, predvsem pa bi lahko s tem zaposlili mlade, ki so cenejši, potegnili sredstva iz EU skladov in z istim št. opravljenih ur prihranili, po moji oceni vsaj 10%.

Predlagam tudi, da se uvede izpit za imenovanje v naziv nazaj, kot je bil pred ukinitvijo v letu 2009, saj bi s tem nekoliko zajezili politično kadrovanje sicer odsluženih kadrov, ki tako postanejo trajni socialni problem za naš skupni račun.

 


Ključne besede skrajšanje delovnega tedna, izpit za imenovanje v naziv
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

tvins | 06.09.2013 | 14:35
Vse lepo in prav, pa kaj ko zopet  jemljejo najšibkejšim. Učitelju z 1.300eu bi zmanjšali za 25eu,kuharju z 870eu pa 50eu.Pa povejte,če se lahko s tem strinjamo.Logika bi bila, da se zmanjša tistim, ki imajo več in kljub zmanjšanju lahko normalno preživijo, kot tistim,ki itak komaj preživijo.Sicer sem za zmanjšanje tam kjer so plače res zelo visoke,drugače pa sem proti,da se znižujejo.In pa seveda boljša razporeditev dela.Ker recimo določenim delavcem dajejo še pa še dodatnega dela, da so popolnoma izgoreti a eni sploh ne vedo,zakaj so na delovnem mestu.
Andrejc | 04.09.2013 | 20:30
Jaz pa bi predlagal, da se breme krize enakomerneje razporedi, delno tudi na pleča "najšibkejših", kot bi rekel Karel Erjavec, saj upokojenci, ki so bili zaposleni v javnem sektorju dobivajo višje pokojnine, kot zaposleni plače. Moja nekdanja sodelavka dobi mesečno preko 1.700 € pokojnine in mislim, da se ji ne bi zgodila prav nobena krivica, če bi tudi njej in njej podobnim nekoliko znižali pokojnino in prihranili kopico dragocenih milijonov, ki jih bodo sicer morali odplačevati naši otroci in vnuki. Hrvatje imajo povprečno pokojnino okrog 300 €, naši upokojenci pa ne morejo preživeti z dvakrat višjo, zato bi predlagal, da se pred novim posegom v javni sektor temeljito prevetri pokojnine.
hales | 21.08.2013 | 19:41
Nižanje plač doprinese do zmanjšanja prodaje in tista podjetja, ki niso večinsko izvozno usmerjena, lahko s tem propadejo. S tem pride do še več brezposelnih, do še nižje kupne moči in še več težav v gospodarstvu.

Rešitev je odpiranje novih delovnih mest v gospodarstvu. pa s tem ne mislim odpiranja novih trgovin, ampak podjetja, ki ustvarjajo produkte.

Mimogrede, ko zaposluješ novi kader, ta potrebuje uvajanje oz izobraževanje, kar pa spet stane.
DavidS | 21.08.2013 | 21:10
To marsikdo misli, pa ni res. 
Nižanje plač v javnem sektorju ne privede do zmanjšanja prodaje. Denar, ki ga država porabi za javni sektor, namreč vzame gospodarstvu. In če se plače JS zmanjšajo za 100 mio EUR, bodo zaposleni v JS res porabili 100 mio EUR manj....bo pa na drugi strani ostalim državljanom ostalo 100 mio EUR več za porabiti, in se to izniči.
Gašper Zupančič | 21.08.2013 | 08:31
Predlog je zanimiv in nakazuje pravo smer razvoja. Vendar pa po mojem nebi smel veljati le za nek sektor gospodarstva. Treba bi bilo občutno skrajšati delovni čas vsem zaposlenim preko kake resolucije ZN. O tem je že v šestesetih pisal Fourastié (40000 ur – o položaju človeka v XXI. Stoletju).
mrtn | 21.08.2013 | 11:38
ja, to je sicer malo offtopic, ampak a ni zanimivo, da so prav v 1960ih, v casu, ko je se zivela ideja o boljsem svetu, na veliko sanjali o tem, kako bo v prihodnosti treba delat manj (pa ne govorim o nedelu ali brezdelju ali lenobi), in kako se bo izboljsala kvaliteta zivljenja. zdaj pa se zdi da smo dosegli antiutopicno stanje, z obnovo suznjelastnistva fevdalizma in zgodnjega kapitalizma hkrati.
denarja je kot kaze ogromno, samo se bolj ogromno je stevilo ljudi, ki primerljivo zivijo precej slabse kot takrat (to sicer zveni neosnovano, ampak kvaliteta zivljenja se meri tudi v razmerju do aspiracij in pozitivnih utopij, ki peljejo razvoj in privatna zivljenja), da ne govorimo o razmerju do tistih utopij...
Feniks | 20.08.2013 | 20:01
Tisti v javnem sektorju, ki so kolikor toliko profesionalni čutijo, da so sposobnejši od ostalih. Posledično bi bili med prvimi, ki bi zapustili takšno neresno službo. Ostali bi manj sposobni, kvaliteta storitev pa bi padla. Sicer pa odgovorni ne razmišljajo o krajšanju delovnika. Enostavno bodo znižali plače.
DavidS | 20.08.2013 | 23:12 Prikaži
Te sposobne ljudi raje vidim v zasebnem, kot v javnem sektorju. Bodo naredili več koristi.
Gašper Zupančič | 21.08.2013 | 08:17
Zanimiva logika David S. Najbolje da imamo sposobne podjetnike in odvetnike ob nesposobnih zdravnikih in učiteljih.
DavidS | 21.08.2013 | 09:05
Učitelje takšen ukrep zelo težko zajame. Določeno število ur pouka tedensko morajo opraviti, ne more jih zdaj tisti en dan nadomeščati učitelj druge smeri. Poleg tega imajo učitelji zelo omejene možnosti druge zaposlitve izven javnega sektorja.

Zdravnikov pa nam itak bojda primanjkuje, tako da tam krajšanje delovnega časa ne pride ravno v poštev.

Sicer pa, ostajam pri tem, da je bolje, da je sposoben kader v gospodarstvu.....ker če ne bomo imeli gospodarstva, ne bomo imeli s čem plačati učiteljev in zdravnikov. 
anekdota | 20.08.2013 | 12:42
 
Pozdravljeni

...po eni strani se mi zdi predlog v redu, po drugi ne. Morda bi bilo smiselno izpostaviti več prednosti in pomanjkljivosti oz. se v predlog bolje poglobiti in ga dodelati.

Po moje je bistven problem v kvaliteti dela in ne v kvantiteti. Ali bi s takšnim pristopom povečali kvaliteto dela ali ne, ali celo oboje, odvisno pač kje, je torej vprašanje. Prav tako bi predlog morda bil uspešen v okrivu nekaterih javnih služb, nekaterih pa ne. Osebno se mi zdi bolje imeti več zaposlenih v javnem sektorju in zato dobre storitve, kot manj zaposlenih in slabe storitve. Toda ali bi bilo v primeru izvedbe tega predloga temu tako je vprašaje, ki lahko zahteva poglabljanje in temeljit razmislek.

lp
DavidS | 20.08.2013 | 16:01
Problem je, ker si z našim gospodarstvom težko privoščimo že sedanji obseg in kvaliteto storitev javnega sektorja.
Seveda bi bilo super, če bi lahko zaposlili še nekaj 100 zdravnikov in odpravili čakalne vrste, pa če bi imeli razredi v šolah po 15 učencev in skupine v vrtcih po 10 otrok.

Ampak, vse to stane....in mi gremo hrabro po poti Grčije....gospodarstvo se krči, javni sektor pa raste....
Gašper Zupančič | 21.08.2013 | 08:20
Opomba: V Grčiji se javni sektor ostro krči, z njim pa propada tudi zasebni.
DavidS | 20.08.2013 | 09:39
Zakonski minimum pri tem ni problem. Če nekdo dela za krajši delovni čas (v tem primeru 80% polnega delovnega časa), je tudi minimalna plača ustrezno nižja (v tem primeru 80% polne minimalne plače).

Vpliv na zaposlovanje bi sicer bil verjetno minimalen, saj so redki primeri, da delajo šritje ljudje isto stvar, da bi potem ob skrajšanju delovnega časa zaposlili še petega. Bi pa bil to seveda velik prihranek za proračun, če bi tak princip uvedli povsod, kjer je pač možno (na primer, v vrtcu vzgojiteljica ne more delati samo 4 dni v tednu.....na drugi strani so upravne enote brez problema en dan v tednu zaprte).

nižanje plač v javnem sektorju in zaposlovanje

Predlagam, da se skrajša delovni teden zaposlenih v javnem sektorju na 4 dni in hkrati znižajo vse plače za 20%, razen tistih ki bi s tem padli pod zakonsko določen minimum. Kjer je zaposlenih preveč, tam ni treba iskat nobene popolnitve, kjer pa jih manjka, bi s tem malo zmanjšali brezposelnost, predvsem pa bi lahko s tem zaposlili mlade, ki so cenejši, potegnili sredstva iz EU skladov in z istim št. opravljenih ur prihranili, po moji oceni vsaj 10%.

Dalje predlagam, da se predpise spremeni tako, da do zapolnitve kvote morajo državni organi in ostali v javnem sektorju preveriti možnost zaposlovanja invalidov do predpisane kvote. Če imajo kvoto izpopolnjeno, ali če ni nobenega kandidata, šele potem lahko zaposlujejo tudi ostale. Sankcija za neizpolnjevanje take zahteve naj bo krivdni razlog za odpust odgovorne osebe.

Predlagam tudi, da se uvede izpit za imenovanje v naziv nazaj, kot je bil pred ukinitvijo v letu 2009, saj bi s tem nekoliko zajezili politično kadrovanje sicer odsluženih kadrov, ki tako postanejo trajni socialni problem za naš skupni račun.

Predlagam tudi, da se uvede naključno inšpekcijsko preverjanje kadrovanja v javnem sektorju z namenom odkrivanja nezakonitosti in da se sankcije poostrijo za odgovorne, kajti varčevanje je prazna črka na papirju, če uradno ni zaposlovanj a vse sorodstvo izbrancev še vedno najde pot na položaje.


Ključne besede: skrajšanje delovnega tedna