Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nujni pogoji, brez upoštevanja katerih naj se zakon o obdavčitvi nepremičnin takoj zavrne
 
Izbrisan Uporabnik 26
Ogledov: 1764
Predlog poslan 30.07.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 27.07.2013 15:26:44

  Predlog   Število glasov   Komentarji (10)   Popravki predloga  

V zvezi z novim davkom na nepremičnine (hiše, stanovanja in vse druge vrste prebivališč) predlagam naslednje, kar se mora pri vrednotenju nepremičnin brezpogojno upoštevati, saj je potrebno tak zakon brez upoštevanja predlaganega nujno in brezpogojno zavrniti:

Pri vrednotenju vsake nepremičnine naj se brezpogojno in nujno upoštevajo vsi škodljivi in predvsem negativni vplivi okolja, v katerem se neka nepremičnina nahaja. Konkretno: na oceno omenjenih nepremičnin se mora v smeri manjšega vrednotenja le-teh dosledno upoštevati vsak škodljiv vpliv okolja, v katerem se nepremičnina nahaja - obremenjenost s hrupom, izpuhi in prahom (ki so tudi zdravju škodljivi vplivi) to je na primer bližina prometnih cest, avtocest, letališč, hrupnih dejavnosti vseh vrst, prah, prav tako pa se mora upoštevati še smrad in strupene emisije (bližina smetišč in odlagališč vseh vrst odpadkov), nadalje vplive vseh drugih zdravju škodljivih vplivov zaradi strupenih odplak in izpustov (že omenjena odlagališča odpadkov, tudi radioaktivnih, posamezne okolju škodljive dejavnosti, na primer kemična industrija, farme in podobno).

V oceni vrednosti neke nepremičnine mora biti upoštevana tudi starost le-te (amortizacijska stopnja) in njeno stanje. Vsako oceno nepremičnine, narejeno brez upoštevanja vsega naštetega se mora zavreči kot neuporabno.


Ključne besede Vrednotenje nepremičnin, davek, strupeni in zdravju škodljivi vplivi
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

hales | 31.07.2013 | 16:07
Načeloma sem za uveljavitev teh postavk.
Drugače pa, bližina ceste je za nekoga dobra, za drugega pa slaba lokacija.
DavidS | 30.07.2013 | 20:54
Saj te stvari se upoštevajo.
Osnova za vrednotenje so dejansko dosežene prodajne cene nepremičnin v posameznem območju. Te cene torej že vsebujejo vse pozitivne in negativne vplive.

Starost nepremičnine je tudi nedvomno eden od parametrov, kar se tiče stanja pa....kdo pa je to sposoben in pristojen oceniti razen sodno zapriseženih cenilcev?
jurej | 30.07.2013 | 22:35
Kako lahko upoštevajo dejansko dosežene prodajne cene, če pa je nepremičninski trg praktično mrtev že od leta 2008?
DavidS | 31.07.2013 | 08:50
Še zmeraj se kaj proda.......res pa da precej manj, kot leta 2008, in predvsem po precej nižjih cenah.
Drzavljanka | 01.08.2013 | 08:43
Cene so odraz stanja ob akciji popisa nepremičnin
V času popisa smo mi imeli nova okna. Sosed z enako velikim stanovanjem, jih je zamenjal lani. Naše stanovanje je po GURSu 5.000€ več vredno, kar bo za nas 7,5€ več davka, čeprav bodo v času morebitne uvedbe davka naša okna stara 11 let, njegova pa 2 leti.
To je le en od banalnih primerov. Če se malo pobrska, se jih najde ogromno.

Davek na nepremičnine sploh ne bi smel skozi glede na vrednost stanovanja. Lokacija in kvadratura ter kaj občina podpira na tej lokaciji. Zbrana sredstva pa nameniti izključno vzdrževanju te lokacije kot bivalne površine, kar pa izvaja občina in bi morala biti sredstva dana le občinam. In pridemo do nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki pa že obstaja.
Nerazumno je, da se država podaja v dodatne stroške uvedbe novih knjigovodskih evidenc in stroške pobiranja novih davkov (tega ni v nobenih analizah). Tudi to, da država pobira davek na lastnino, je absurdno. Davek naj se pobira od transakcijah.
DavidS | 01.08.2013 | 10:13 Prikaži
Če je sosed vgradil nova okna, je to dolžan javiti GURSu.
Če se vam zdi nepošteno, da bo zaradi tega, ker ni javil, plačal manj davka, ga prijavite.

Seveda ga ne boste....pri nas goljufov ja ne prijavljamo.....samo pritožujemo se vsi, kako ljudje goljufajo.
staršsem | 01.08.2013 | 22:44
Dejansko dosežena prodajna cena nepremičnine na nekem območju nikakor ni nujno, da je pokazatelj dejanskega stanja. Temu v prid govorijo vsaj nekaj okoliščin, ki jih poznam. Na špekulativne cene (ki so lahko bistveno višje ali nižje kot je povprečna prodajna cena ne nekem območju za primerljivo nepremičnino) lahko vpliva npr. prihod kupcev iz Anglije. Odprtja konzulatov in veleposlaništev v RS. Nujnost prodaje zaradi odhoda v tujino (služba npr. ali stalna odselitev). Sodne prodaje nepremičnin (primer Vaskrsić) itd. Nepremičninski trg pa je pri nas praktično mrtev. In v nacistični Nemčiji so otroci ovajali starše, podobne metode "špecanja" je poznal Stasi, Udba in še kdo. Zato se DavidS še naprej zgražajte, ker soseda ni šel nekdo takoj prijaviti, ker je menjal okna. 
DavidS | 02.08.2013 | 00:17
Seveda ne, saj pravim.....veliko bolje se je pritoževati nad tem, da plačujemo več davka, kot ta sosed. 

In trg nepremičnin ni toliko mrtev, da bi ena izjema v celem letu povzročila močno izkrivljenje podatkov. Pa tudi če bi jo, bi se stanje leto zatem izravnalo, in bi v enem letu plačali nekaj 10 EUR več (ali pa tudi manj) davka. 

Če bo ta isti sosed ukradel vaš TV, boste tudi tiho, ali pa je prijava tatvine policiji tudi metoda Udbe in Stasija? Gre namreč za isto stvar, le da vas ukraden TV prizadane direktno in v večjem obsegu, kot pa če namesto soseda plačujete višje davke.
Drzavljanka | 02.08.2013 | 08:51
Sistem je potrebno postaviti tako, da se ljudem ne naloži še več dela in da se minimizira možnost napak in možnost zlorab. 
Če narediš anketo med ljudmi in poskušaš ugotoviti koliko jih ve:
- kaj: na tržno ceno stanovanja lahko vpliva vse - menjava oken, pleskanje sten, nova fasada bloka, novo otroško igrišče zraven bloka, nova kuhinja, internet preko optike...?
- kdaj: vsako stvar sproti, letno,..? in 
- kam : obstaja obrazec, klicni center?,... 
naj bi moral javiti glede spremembe statusa nepremičnin (in marsičesa drugega), sem prepričana, da jih večina ne ve. Jaz priznam da pojma nimam. Ali veš ti?
Trenutno postavljen sistem za davek na nepremičnine je preveč nedodelan, da bi lahko živel. Poleg tega, da se že v osnovi sploh ne strinjam, da se daje davek na pasivo.
DavidS | 02.08.2013 | 09:19
Strinjam se, da bi morali biti ljudje o tem bolj obveščeni. Nekega velikega dodatnega dela za prebivalstvo pa s tem ravno ni......na nepremičnini se spremembe, ki bi jih bilo potrebno javiti zato, ker vplivajo na vrednotenje, verjetno pojavljajo v povprečju vsakih 10 let. 

Dodaten davek pa bomo dobili v vsakem primeru. Za gospodarstvo je vseeno nepremičninski davek načeloma manj škodljiv kot recimo še en dvig DDVja, ali pa davka na dobiček. Seveda če je nepremičninski davek razumno določen, ne pa kot pri nas, ko je predlog, da se nerazumno visoko obdavči podjetja.

Nujni pogoji, brez upoštevanja katerih naj se zakon o obdavčitvi nepremičnin takoj zavrne

V zvezi z novim davkom na nepremičnine (hiše, stanovanja in vse druge vrste prebivališč) predlagam naslednje, kar se mora pri vrednotenju nepremičnin brezpogojno upoštevati, saj je potrebno tak zakon brez upoštevanja predlaganega nujno in brezpogojno zavrniti:

Pri vrednotenju vsake nepremičnine naj se brezpogojno in nujno upoštevajo vsi škodljivi in predvsem negativni vplivi okolja, v katerem se neka nepremičnina nahaja. Konkretno: na oceno omenjenih nepremičnin se mora v smeri manjšega vrednotenja le-teh dosledno upoštevati vsak škodljiv vpliv okolja, kjer se nepremičnina nahaja - obremenjenost s hrupom, izpuhi in prahom (ki so tudi zdravju škodljivi vplivi) to je na primer bližina prometnih cest, avtocest, letališč, hrupnih dejavnosti vseh vrst, prah, prav tako se mora upoštevati še smrad in strupene emisije (bližina smetišč in odlagališč vseh vrst odpadkov), nadalje vplive vseh drugih zdravju škodljivih vplivov zaradi strupenih odplak in izpustov (že omenjena odlagališča odpadkov, posamezne okolju škodljive dejavnosti, na primer kemična industrija, farme in podobno).


Ključne besede: Vrednotenje nepremičnin, davek, strupeni in zdravju škodljivi vplivi