Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev pokojninskih privilegiranih rentnikov
 
mcintosh
Ogledov: 899
Predlog poslan 19.07.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 19.07.2013 09:26:57

  Predlog   Število glasov   Komentarji (9)  

Glede na finančno situacijo R Slovenije predlagam, da se takoj ukinejo dodatki za rekreacijo vsem upokojencem. Gre za vulgarni prispevek v času, ko mnogi redno zaposleni ne prejemajo zakonsko obveznega regresa, da  brezposelne sploh ne omenjamo. Trenutna bremena morajo biti enakomerno porazdeljena, upokojenci pri tem ne smejo biti nobena izjema.

Prav tako predlagam, da se takoj za vsakega upokojenca izračuna kolikšen je bil njegov dejanski prispevek v pokojninski sklad tekom njegove delovne dobe. Nadalje je potrebno izračunati koliko tega osebnega prispevka tekom pokojninske dobe so že "pokurili". Vse tiste, ki so svoj prispevek že "pokurili" je nujno potrebno "preklopiti" na minimalno oziroma zajamčeno penzijo. Kdor se s tem ne bi strinjal, naj zastavi svoje osebno premoženje v korist države.

Znebimo se previligiranih kast, s politično podporo in dajmo možnot in perspektivo mladi generaciji, ki smo jo sami uničili. Kot šesdesetletnik čutim za slednje vso osebno odgovornost.

licen.boris@siol.net 


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Aleksander Veliki | 09.08.2013 | 21:51
Žal se dandanes penzlni ne zavedajo, koliko so preračunano v evre plačevali prispevkov v rajnki jugi in še potem po osamosvojitvi. Če bi preračunali, koliko so vplačali v trdni valuti tekom svoje delovno aktivne dobe, bi se morda začeli zavedat, da praktično vsi zažirajo prihodnost svojih otrok in vnukov. Ker je demografija neizprosna, se seveda situacija za bodoče upokojence zdi mnogo bolj črna, ker bodo ob pričakovanem doživetju imeli itak negativni izplen iz paygo ponzi penzijske sheme. Kar pomeni, da bo sistem prej ali slej propadel, penzije pa bodo mnogo nižje, kot so trenutno. 
falk | 08.08.2013 | 21:52
Vrsta upokojencev sploh nikoli ne bomo prejeli toliko prejemkov iz pokojninskega sklada, v katerega smo redno vplačevali več desetletij (osebno preko 42 let). Predvsem je treba zelo jasno poudariti, da pokojnine niso nikakršne plače, pač pa prejemki na podlagi vplačanih prispevkov in izdanih pravnomočnih odločb, zaradi česar je vsak poseg vanje popolnoma protipraven.   Popolnoma nedopustno je, da se višina pokojnin ne valorizira skladno z ugotovljeno inflacijo - to je v resnici protipraven, kazniv poseg v pravice upokojencev. Popolnoma nerazumljive in protipravne so napovedi posameznikov iz sedanje Vlade, da naj bi zaradi sedanje težke ekonomske situacije posegli tudi v pokojnine. Vlada te pristojnosti sploh nima!! Ali se potem Vlada lahko kar čez noč spomni in pokojnine sploh ukine? Pri takšnih razmišljanjih lahko ugotovimo samo to, da je njihovo sklepno dejanje konec vsake pravne države. Za rešitev sedanje ekonomsko kritične situacije je treba najprej vsem, ki so to državo z veliko žlico okradli, takoj zamrzniti celotno premoženje in jim ga nato odvzeti na podlagi učinkovitih pravnih postopkov. Potem naj se vsi, ki so na politično odgovornih mestih, v celoti odpovedo svojim plačam (kdor opravlja tako pomembne državne funkcije, je vsekakor moral v življenju več kot dovolj ustvariti, da takšne plače za politično delovanje sploh ne potrebuje!!) Politikov, ki to svoje delo opravljajo zaradi plače, ne potrebujemo! Še manj pa tistih, ki so si ali pa si še vedno pri opravljanju politične funkcije na nezakonit način ustvarjajo premoženje.
ahac36 nuncij | 09.08.2013 | 08:27
Ne vem, zakaj bi bilo znižanje pokojnin protipraven ukrep. 

Protipraven je ravno toliko kot dejstvo, da država ne zagotavlja ustavno zagotovljene pravice do dela (več kot 25% mladih je brezposelnih!), pravice do stanovanja itd. Protipravno je potem tudi znižanje plač javnim uslužbence, znižanje socialnih podpor, znižanje subvencij za plačilo vrtca,....

Velika večina sedanjih upokojencev je seveda v pokojninsko blagajno vplačala smešno majhen znesek v primerjavi z zneskom, ki ga bo iz blagajne izčrpala. Ne pozabimo, da je pred desetletji prispevna stopnja znašala 8% (danes 38%) in da so se pokojnine v devetdesetih drastično povečevale na račun predpiostavke, da "prihaja mladi rod visoko izobraženih, ki bodo ustvarili zelo bogato državo, starejši pa imajo za ta razcvet zasluge, saj so postavili trdne temelje". 

Sedaj bi bilo treba v smislu "medgeneracijske solidarnosti" počasi pogledati tudi v drugo smer - država bi morala mladim zagotoviti vsaj takšne možnosti in standard, kot jih je imela sedaj upokojena generacija v času aktive dobe. Se pravi najmanj:
- 100 % zaposlenost 
- možnost, da si mlad par z minimalnima plačama v obdobju max. 5 let lahko zgradi 250 m2 veliko hišo


      
Izbrisan uporabnik 465 | 08.08.2013 | 16:11
To je KUP predlogov , ne eden! Žal se z večino ne morem soglašati, poskusi z posameznimi predlogi! PROTI
ahac36 nuncij | 04.08.2013 | 19:58
Dober predlog, a žal v naših razmerah neuresničljiv. Upokojenci imajo neprimerno večjo politično moč od mladih oz. zaposlenih in iluzorno je pričakovati, da se bodo upokojenci odpovedali kakšnemu privilegiju. Tako bo vse do bridkega konca, ko ne bo več ne dela in ne pokojnin...
Sony Globokar | 26.07.2013 | 16:34
Zelo lepo berljivo in logično! Če bi to seveda bilo nekje v Nemčiji, Danski itd.

Tudi sam predlagam, da sem uvede poseben varčevalni račun (Hrvaška to že pozna pod imenom pokojninska kartica). Nanjo se nalagajo sredstva, se obrestujejo in ko se upokojiš dobivaš iz računa pokojnino. Mogoče uvedemo še nek kritni rezervni sklad za tiste, ki dočakajo sto let in so svoj račun že pokurili, da ne umrejo od lakote.

Do tu je vse lepo in prav ter transparentno. Vendar se je potrebno zavedati, da denarja, ki so ga prejšnje generacije vplačevale v SPIZ že davno ni več (izplačila pokojnin že pokojnim generacijam, nepovratni krediti podjetjem - luzerji, inflacija, zgrešene investicije in odpisi prispevkov itd.)

Sicer pa v zgodovini na naših tleh niti eden pokojninskih skladov razen državnega ni preživel. Propad rudarske bratovske skladnice (zaradi vojnih posojih in propada AO, propad vzajemne zavarovalnice v LJ zaradi kapitulacije kraljevine Jugoslavije in nato njenega dokončnega konca l. 1945. Ali po desetih letih zavarovanja življenskega zavarovanja v YU zaradi inflacije v dinarjih, izplačilo točno v vrednosti  večerje za dva v malce boljši restavraciji. Teh obveznosti ni prevzel nihče. 

Torej nam dolgoročno ostane reševati zgolj SPIZ. Morebitne dodatne pokojnine so zgolj za sladico. Sicer pa ugotavljamo, da praktično nikjer ni zagarantirana revalorizacija in takšna dodatna pokojnina se praktično po desetih letih zaradi vpliva inflacije prepolovi.

Še nekaj. Tisto, da se v Nemčiji dela za pokojnino do 65-ga leta sploh ni res. Državno pokojnino lahko dobiš šele z 65-tim letom starosti. Vendar do te starosti dela le vsak četrti zaposleni. Kako to? Vsak malo boljši delodajalec ti za dodatno pokojnino vplačuje vsaj 100 evrov in tudi sam jih dodaš vsaj 100. Tako se v 40 letih dela nabere z obrestmi na delavskem računu okrog 100.000 evrov in več. Ljudje nehajo delati tam okrog 59-ga ali 60-ga leta in potem koristijo 5 let ta sredstva. Pri 65-tih gredo v državno penzijo in če na njihovem osebnem pokojninskem računu še kaj ostane dobivajo še nekaj dodatne pokojnine. Vedeti pa je potrebno, da tisti, ki delajo do 65 leta imajo poleg državne pokojnine še svojo lepo dodatno pokojnino. Kakšni zdravniki in profesorji, ki delajo do 70-ga leta pa dobijo zelo lepo državno pokojnino in poleg še iz svojega pokojninskega računa dodatno pokojnino (kjer je glavnice nekaj 100.000 evrov) tako, da dobijo nekateri celo več kot so prejemali plačo za čas svojega aktivnega dela. Takšne so te zgodbe.
hales | 24.07.2013 | 16:18 Prikaži
Če prav berem predlog, je razlog za ukinitev regresa upokojencem ta, da nekateri zaposleni ne dobijo regresa.
Potem jim pa še penzije ukinimo, saj nekateri tudi plač ne dobijo. Ukinimo jim brezplačne zdravstvene storitve, saj nekaterim delavcem podjetja ne plačujejo davkov ...

Malo obrnjen svet na glavo.

seveda PROTI. Žal lahko glasujem samo 1x.
Anti NWO | 19.07.2013 | 22:38 Prikaži
 
Vsem enake pokojnine in bo mir!!!!! Kdor pride do pokojnine mora imeti pravico do neke dostojne pokojnine, sicer pa ze tako imajo mnogi previsoke pokojnine in takrat so jih delili kar na lepe oci.
igrcar | 26.07.2013 | 08:29 Prikaži
V svoji 40 letni delovni dobi sem prispeval poleg svoje sedanje pokojnine še 1,3 dodatne pokojnine, moja žena pa celo 2,1 x več, kot sedaj dobiva izplačano iz pokojninskega sklada. Sem za solidarnost in socialo vendar ne za vsako ceno. Zaradi višine moje pokojnine že lep čas ne dobivam "telovadnega" dodatka, tudi v bodoče sem se pripravljen temu dodatku odpovedovati toliko časa, da država "spleza" na zeleno vejo. Predlagam pa vladi, da močno zaostri socialne transferje, še posebej dodatke za brezposelnost. Mnenja sem, da je aktivne brezposelnosti pri nas bistveno manj, kot prikazuje statistika. Poznam kar nekaj bleferjev, ki se na vso moč trudijo, da so nezaposljivi, zraven pa mirno jemljejo podporo in na veliko delajo na "črno". Država naj zaposli vsaj 500 inšpektorjev, ki bojo te brezdelneže iskale in jim tudi ukinile socialno pomoč. Vsekakor bo to bistveno ceneje kot da podpiramo vse navidezne brezposelne.
Priviligirane pokojnine so bile na tak ali drugačen način - političen, vojaški itd. zaslužene in se po mojem neodtuljiva pravica vsakega posameznika. Gospodu Kučanu bi še povečal pokojnino saj smo vsi v času njegovega demokraatičnega socializma živeli več kot človeku dostojno življenje. Sedaj pa mu največji politični spreobrnjenci - uh, kako cenim take riti, očitajo vsak evro, ki ga dobi. Pri tem pa so sami nakradli bajno bogastvo, vsi njihovi delikti so pa tako že zastarali.