Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nižji davek za kmetije
peter i
Ogledov: 2513
Predlog poslan 18.06.2013
Z odzivom organa 29.12.2015
Zadnja sprememba 18.06.2013 13:28:51

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (17)  

Predlagam da se lastnikom kmetij zniža davek od katasterskega dohodka ki ni realen in po novem od nepremečninskega davka ki bo lastnike kmetij povsem uničil.

po novem bodo lastniki kmetij plačevali dvojni davek od nepremečnin in katasterski davek ki bosta občutno višja od trenutnih davkov.

Saj če boste še bolj finančno obremenili kmete,kmetice boste popolnoma uničili samooskrbo z prehrano v sloveniji,meso,zelenjava,sadje,žita,mleko,itd..,ki je že  sedaj zelo nizka,in bo treba kaj kmalu uvažati vso hrano iz tujine najbolje kar iz kitajske, saj če že skoraj vse uvažamo iz azije bomo še pa to in uničimo še kmetijstvo v sloveniji in evropi tako kot ste že vse ostalo,pa bomo jedli kar bomo pač dobili v slovenijo.

Lastniki kmetij morajo plačevati razne kredite za mehanizacijo in popravila strojev ki jih imajo kar ni poceni,plačevanje davkov za osuševanje zemlišč,vzdrževanje gozdnih cest,obvezna članarina v KGZS,davek od katasterskega dohodka,davek za stavbno zemljišče itd...,položnice za vodo,elektriko ki niso nizke,nafta,itd...,

Do tistih lastnikov kmetij še zlasti manjših ki ne vlagajo zahtev za subvencije in ne dobivajo nobenih subvencij od države ni pošteno da se jih enako obdavči kot tiste ki dobivajo subvencije,saj država nič denarja ne nameni tem kmetom in nimajo nobenih stroškov z njimi,in se družine na teh manjših kmetijah preživljajo tako da si sami predelajo hrano.,sedaj jih pa hočete dobesedno prisiliti da prodajo zemljo za drobiž saj je zelo malo vredna in da bodo končali na socialni pomoči v najemniškem stanovanju kmetije bo pa zarasel gozd.

Povsem enako je pa tudi z tistimi ki prejemajo subvencije od države saj če jih boste obdavčili do skrajnosti ne bodo zmogli več plačevati kreditov,davkov,položnic,zdravstenga in pokojninskega zavarovanja pa bo šlo vse v maloro in z tem že tako nizka samooskba z hrano v sloveniji.

 Rad bi vas videl v vaših velemestih, da pridete na kmetijo, pa izvolite, dam vam eno leto, na urejeni srednje veliki, ali pa tudi večji kmetiji, pa nadaljujte delo prejšnjih lastnikov. Z vsemi meeeega traktorji in stroji( ki so po vaše nepotrebni) ampak tudi z vsemi krediti, in drugimi tekočimi in nepredvidljivimi stroški ki jih ta kmetija ima. pa boste videli, ko je živina bolana, ko pride veterinar in ti za 100 evrov niti skoraj dober dan ne reče. 99% se vas spoka nazaj v mesto in vas ne pride ven iz betona par let. In ja, najboljše je, da kmetu vzamete subvencije, saj jih itak ne rabi.....ampak ne se čuditi, ko bo vse še enkrat dražje. ampak saj bodo hoferji in šparji uvozili ne? Kmet dobi za liter mleka 30 centov...maščoba preko 4 %, v trgovini pa stane koliko 1.5% maščobe mleko? Kilogram mesa od živine koliko dobi kmet, koliko pa potem plačate v mesnici? Treba je najprej preizkusiti, potem pa pljuvati po ljudeh....priznam pa da se država obnaša kot da enostavno noben državljan več ne sme "živeti" ampak samo še "životariti"


Ključne besede
Kategorija: Kmetijstvo


Zadnji komentarji:

peter i | 13.08.2015 | 17:17
 
Sem opazil da ste pojedli odgovor-administratora prosim da malo pobrska po vladi.
peter i | 06.11.2014 | 15:34
 
tu pa še sedaj ni nobenega odgovora,.
peter i | 06.05.2014 | 18:54
 
odgovora pa od nikjer?
Arim1 | 16.07.2013 | 21:50
Menim, da je celotna kmetijska in nasploh davčna politika v Sloveniji napačna. V naši državi imamo preveč davkov, ker imamo preveč birokracije. Kmet v goratem predelu pri vseh teh obremenitvah enostavno ne preživi. Lani sem bila na neki delavnici o samooskrbi in tam je ravninski kmet razlagal, da s 17 ha zemlje komaj dva normalno preživita. V urejenih evropskih državah se ne plačuje nikakršnih prispevkov PIZ, zbornicam, davkov na nepremičnine v takšni obliki kot pri nas, ipd. V urejenih državah se plačuje davek od zaslužka. Tudi kmetje povsod v urejenih državah plačujejo davek od zaslužka, ne pa od zemlje, ki mu bo zaslužek šele prinesla, če bo. Davek od zemlje se plača ob nakupu oz. ob prodaji. V Angliji s subvencijami pomaga država kmetu pri prodaji pridelka. Na tržnicah so cene kmetijskih pridelkov pol nižje kot v supermarketih. Razlika v ceni se pokriva s subvencijami. Država si tako zagotovi pobran davek in doseže 100% zaščito kmeta, ni prekupčevalcev in kar je najpomembnejše, državljani imajo možnost uživati poceni lokalno hrano. Iz lastne izkušnje vem, da tam ni nobenih blagajn na tržnici, pa poberejo ves davek, ker je v interesu kmeta, da ga prikaže. Meni se poraja neko drugo vprašanje, ali morda naša država iz nam neznanih vzrokov želi razprodati naravna bogatstva, kot je rodovitna zemlja in gozd?
damjank | 16.07.2013 | 17:34 Prikaži
pri davku upoštevajte tudi kako garaško kdo dela, tisti ki so na gorskih kmetijah precej več garajo kot pa na ravninah in imajoo manjši hektarski donos
Anti NWO | 06.07.2013 | 11:42
 
Nizje davke za vse drzavljane, oziroma ukinitev davkov!!!!!
Vapranca | 22.06.2013 | 15:48
Dajte no, so kmetje in kmetje, ki delajo na črno. Pošteni kmet plačuje davke, prideluje hrano vzdržuje objekte, potrebno strojno opremo in tudi prejema subvencije, ki so samo delni nadomestek nižjih odkupnih cen kmetijskih in gozdarskih proizvodov, ki si jo je izmislila EU v borbi za poceni hrano, dostopno vsem. Običajno ne more na dopust, gara in špara in vsak evro trikrat obrne, da bi le njegova družina živela spodobno.
Kmet, ki dela na črno ima kmetijo za postransko običajno podedovano dejavnost, pa fuša v svojem osnovnem poklicu (vodovodar, inštalater ogrevalnih naprav, klepar, avtomehanik,...itd), da zasluži za nakup dragih strojev ( balirk, ovijalk, kombanjev...) s katerimi v sezoni zasluži brez plačila enega evra državi toliko, da lahko vsaki dve leti menja opremo za novo ( vrednosti preko 100.000 evrov). Ta kmet se tudi vozi v dragih avtih, ter si lahko privošči zelo drag dopust vsako leto. Nekateri pa zaslužek plasirajo v elektrarne (ki jih subvencioniramo vsi), ali nakup novih obdelovalnih površin za kmetijsko rabo, predvsem na področjih, kjer je strojna obdelava možna ( pomurje, dolenjska...) ter tako nastajajo super posestva s po 700 hektarji obdelovalnih površin, nekaj zaposlenimi in veliko prekernimi delavci. Moje mnenje je, da je le potrebno preprečiti delo na črno, pa se bodo stvari uredile. Strojno opremo, ki je vir neprijavljenih dohodkov, pa je potrebno obdavčiti, tako kot nepremičnine, ali pa pri nakupnih vrednostih nad 30.000 evrov ugotoviti izvor premoženja.
hales | 01.07.2013 | 21:10
Tisti, ki se gre kmetijstva in želi od tega živeti, nima časa fušat in delat na črno.
Če pa ti koga poznaš, sporoči to pristojnim organom.
Ne metat vse v isti koš. Če nekdo iz panoge ne upošteva pravil, kaznuj njega, ne vse, ki so v tej panogi.
Anti NWO | 06.07.2013 | 11:44
 
Ma kaj ste neumni, posten kmet placuje davke? Moras biti neumen, da placujes davke ne pa posten!!!!! Zakaj bi moral placevati davke, to je isto, kot, da bi rekel, da posten clovek placuje varscino MAFIJI!!!!! To nisi posten, temvec presran in teroriziran clovek.  DAVKI SO NEZAKONITI, ILEGALNI, SAJ NIMAMO NIC OD NJIH!!!! GLEDE NA TO, KOLIKO JIH PLACUJEMO BI MORALI IMETI VSE ZASTONJ, PLACANE POLOZNICE, JAVNI PREVOZ, ITD....
pravica_ljudem | 20.06.2013 | 12:07
Jaz bi tkole reku. Nižji davek za tiste kmetije ki drugače ne bi mogle preživet. Če ma pa kdo večja posestva ali pa kaj pa naj malo prispeva če lahko tako kot ostali. Sicer je to še vedno slabo ker bi mogl tisti k so pokradli državo vrnt dnar ampak ja. Ni vidt da bo ta dnar še kdaj pršu v Slovenijo nazaj iz davčnih oaz.
anekdota | 03.07.2013 | 21:41
 
Pozdravljeni

Točno tako.
Tudi ta zadeva ni čb, zato morda ni smisleno kar vse povprek enačiti, temveč presojati posameznika in njegove okvirje.

lp 
poseidon | 19.06.2013 | 16:23
Čisto enostavno bom komentiral ! Tudi kmetje naj prispevajo in plačejejo davke , za enkrat jim gre veliko bolje kot marsikeremu privatniku ! Trenutno vozijo kmetje nejboljše avte in imajo po tri traktorje vredne tudi po 100 tisoč evrov , polek tega pa še prejemajo subvencije od drževa za vse kar si izmislijo ! 
peter i | 27.06.2013 | 20:07
 
jaz ne poznam nobenega kmeta ki bi imel najboljši avto v sloveniji če pa vozi golfa,škodo,forda itd in še to starejše od 12 let,traktorje imajo tudi stare,razen tistih kmetov ki so vzeli kredite na zemljo da so si lahko kupili nove traktorje,stroje ki jih morajo odplačevati če pa jih ne bodo mogli odplačat pa jim gre vse v maloro.
pojdite na kmetijo za 1 leto pa boste videli da se ne liže meda ali pa si kar kupite kmetijo saj je zemlja čedalje ceneje pa postanite kmet me zanima kakšno mnenje boste imeli potem in kakšne avte,traktorje boste imeli.?
Bosstjan | 19.06.2013 | 10:29
Sicer se lahko načeloma strinjam z dejstvom, da kmetov ne smemo pretirano obremenjevati in je verjetno vsaj višina predvidenega katasterskega dohodka določena nekoliko na pamet. Kolikor vem, je bila ravno zaradi tega že predlagana sprememba zakona.

Po drugi strani pa ne smemo mešati KD in davka na nepremičnine. Naj ponazorim na primeru. Tudi podjetja bodo morala plačevati davek na nepremičnine, ob tem pa seveda plačujejo tudi davke od dobička (in katasterski dohodek je pavšaliziran dobiček oziroma dohodek). Ob tem je pomenljivo tudi dejstvo, da za večino blaga iz ti. samooskrbe ni odveden DDV. Se pravi, da je veliko kmetov, ki že tako nič ali zelo malo prispevajo v proračun, dobivajo pa subvencije.

Pri nepremičninskem davku pa se je potrebno zavedati, da so slovenske kmetije izredno razdrobljene. To, da bi nekateri manjši kmetje opuščali dejavnost seveda ne bi pomenilo, da bodo kmetije pokupili tujci. Najverjetneje bi te kmetije kupili domači kmetje, ki se želijo z dejavnostjo ukvarjati resno in bi na ta način zagotovili tudi večjo učinkovitost kmetovanja.

V vsakem primeru pa je potrebno biti zelo previden pri višini vseh predvidenih dajatev.
Arim1 | 16.07.2013 | 22:05
Pri nas se je žal s kakršnokoli stvarjo zaradi davčnih bremen (sem spadajo predvsem obvezna plačevanja PIZ in NUSZ, neugodni pavšali in raznih davkov na dobiček, katastrski dohodek, ki je ali pa mogoče enkrat bo...) nemogoče resno ukvarjati. Pri nas se davek razen DDV kar nekaj pobira v naprej( v določenih primerih tudi DDV). Vse več nas je, ki smo dolga leta vstrajali, sedaj pa normalno delamo v tujini. Pa ne samo kmetje, tudi mali podjetniki, obrtniki...V UK kot S.P.plačam 25% davka (ko mi denar sede na račun) in to je to. nobenih prispevkov, nobenih dodatnih davkov. Enako je v Avstriji, Belgiji...Pri nas je zaenkrat za kmetovanje in podjetništvo zelo zapletena in težka situacija. Imamo pa zelo lepo naravo. To pa tudi šteje.
rogixl | 19.06.2013 | 07:05
Mislim, da morajo tudi kmetje več prispevati v skupno vrečo. Ne moremo vse obesiti na delavce, ki jih nihče ne upraša kje bodo dobili. Niso ravno vsi kmetje reveži.
Anti NWO | 19.06.2013 | 08:07 Prikaži
 
Pejdi delati na kmetijo, ce mislis, da je lazje in bolje. Vlozi kaksen 200.000 evrov za nakup zemlje in strojev, itd..., pa da te vidimo, kdaj se ti bo to obrestovalo.