Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


dokapitalizacija državljanov
 
blažloka
Ogledov: 1290
Predlog poslan 13.06.2013
Z odzivom organa 09.08.2013
Zadnja sprememba 11.06.2013 14:07:33

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (7)  

Draga Vlada!

Glede na to, da že zadnjih pet let davkoplačevalci rešujemo banke, ki očitno nikakor ne morejo biti rešene bi predlagal da se dokapitalizira državljane oz njihove kredite, ter se s tem omogoči večjo potrošnjo in posledično zagon gospodarstva.

Res da to ni v skladu s prakso, ki se izvaja v tujini, ampak kot vidimo omenjena praksa ni ravno najbolj uspešna in glede na to , da smo zaenkrat še suverena država in da se hvalimo koliko inovativnosti premoremo bi tako zagotovo dokazali našo inovativnost.

 

Hvala za upoštevanje predloga in lep pozdrav


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

mrtn | 21.08.2013 | 17:49
tale odgovor pristojnega organa pa prav nic ne odgovori na podani predlog...


niti ga argumentirano ne zavrne...


je to spostljivo do predlagatelja? 


mislim da je to en bmk odnos
Škrila | 21.08.2013 | 13:27
To je predlagal že tudi nek Avstralski finančnik, ne sicer neposredno za Slovenijo ampak na splošno za reševanje krize bank. In sicer v smislu , da vsi državljani dobijo denar. Tisti, ki imajo kredite, ga morajo polovico nameniti odplačilu kreditov, tisti brez dolgov pa lahko prosto razpolagajo, kako bodo porabili denar. S tem se prične vrteti kolesje- potrošnja- proizvodnja- zaposlovanje- pobrani davki.....
Ideja sploh ni napačna. Lahko bi hkrati kot Švicarji razmišljali o UTD. 
DavidS | 21.08.2013 | 14:32
Od koga dobijo vsi državljani denar?
Od države?
Kje ga bo pa vzela država?

UTD je sicer zanimiv koncept, vendar bi zanj v Sloveniji potrebovali vsaj 5 mrd EUR letno, da bi lahko smiselno deloval. To je zajeten kup denarja, ki ga ni lahko kar nekje najti.
Boyzl | 28.06.2013 | 22:33
@Ariel in DavidS
popolnoma enako, kot so "zviti" varčevalni ukrepi te in one vlade: ne bomo porabili 800 milijonov. "pozabi" pa se, da če ta denar ne bo šel v investicije, to pomeni
- toliko manj davka od prometa,
- manj davka od dobička,
- manj plač končnim izvajalcem / delavcem in posledično manj dohodnine od plač,
- manj delavčeve porabe, posledično manj DDV, ki priteče v blagajno.

pred par dnevi sem prebral "uradno" oceno, da na državnem nivoju neinvestiran milijon pomeni samo pol milijona dejanskega prihranka, pa če samo bežno pogledamo gornje postavke (ki prav gotovo še niso vse), je še ta ocena polovičnega prihranka preblaga in nas furajo samo v začaran krog še ostrejših varčevalnih ukrepov. jugoslovanska inflacijska spirala ni bila nič proti temu, kam bo pripeljalo tako "varčevanje".

in potem se posmehujete temu predlogu?
jaz ga podpiram - še posebej, ker še tiste svoje zmanjšane prihodke država razmetava za dokapitalizacijo zgubarjev, ki dobro živijo, kjer so še lani bili regresi nepojmljivo višji od regresov v gospodarstvu,... - potem lahko dokapitalizirajo tudi nas državljane.
poleg tega se je treba zavedati, da bank v situacijo nismo pripeljali državljani - kreditojemalci. proti naši insolevntnosti se banka zmeraj še kako dobro zavaruje. izgubo bank so zakuhali samo nepotizmi, veze, prijateljstva, zapravljivost, nestrokovnost, hazardiranje po načelu "s tujim ni težko po koprivah opletat".
konstruktivec | 20.06.2013 | 06:51
Predlog je dober in bi tudi imel dosti pozitivnih učinkov. Namreč, ko smo jemali kredite, so bile dejansko razmere boljše in se je nekako to še dalo. Če nimaš bogatih staršev in pa kakih botrov (političnih ali drugačnih) in če si hočeš kaj ustvariti, si enostavno moral vzeti kredit. Zaradi krize, ki je nismo povzročili mi, ampak v prvi vrsti, poleg zunanjih dejavnikov, politična elita in bankirji, nam zdaj režejo plače in prihodke. Mi konkretno, smo zdaj že več kot 4 leta na skrajšanem delovnem času. Temu primerno so se zmanjšali tudi dohodki. Reže se tudi javnemu sektorju, kredite in položnice pa moramo odplačevati. Seveda, ker banke denar potrebujejo, jim ga mi damo. Rabimo pa ga tudi mi, za odplačevanje kreditov in položnic. Če torej dokapitaliziramo državljane, z namenom, da se poplača kak obrok kredita ali pa položnice, se državljani nekoliko razbremenimo, denar pa bi pritekel v banke in   tudi drugim upnikom. Tako bi vsaj malo pomagali ljudem kot osebam, namesto da z denarjem polnimo vreče brez dna - naše banke. Predlog podpiram!
Ariel | 13.06.2013 | 19:53 Prikaži
Dvakrat zvito

Šenkali bomo tistim, ki so vzeli kredit, tistim, ki ga pa niso, bomo pa pod nos pomolili figo.
DavidS | 13.06.2013 | 15:30
Zvito....dajmo državljanom denar....dobili pa ga bomo kako? Ja državljanom ga bomo vzeli v obliki davkov.