Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Hitro zmanjšanje brezposelnosti
 
yooringa
Ogledov: 616
Predlog poslan 12.06.2013
Z odzivom organa 05.08.2013
Zadnja sprememba 11.06.2013 09:50:00

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

Učinkovit predlog za hitro zmanjšanje brezposlenosti:

Preko študentskih servisov dela na delovnih mestih, ki imajo značaj rednega dela po oceni vsaj 30000 "študentov". To je v nasprotju z značajem in namenom dela študentov, ki je definiran kot začasno delo, pomožno delo, kratkotrajna pomoč, kratkotrajno nadomeščanje. Delo na osnovi rednega dela, kot so: prodajalci, natakarji, proizvodni delavci, monterji, vozniki je torej že sedaj v nasprotju s predpisi o študentskem delu in je potrebno samo poslati delovne inšpektorje k delodajalcem (ki so znani), ugotoviti kršitve in jih kaznovati. S tem bi jih prisilili v zaposlovanje odraslih, izučenih brezposelnih, ki v sedanjem dopuščanju kršitev ne morejo konkurirati "študentom".

Kaj pridobimo: zmanjšanje brezposelnosti, povečanje plačevanja prispevkov in davkov, povečanje potrošnje, povečanje ekonomske varnosti družin, izboljšanje samozavesti in samospoštovanja brezposelnih in njihovih družinskih članov.

Kaj izgubimo: ničesar, saj bodo pravi študentje še vedno dobili začasna in pomožna dela, "študentje" pa se bodo lahko redno zaposlili na delovnih mestih, kjer nekateri delajo že leta dolgo preko študentskih servisov.

Zvišali se bodo stroški za podjetja? Morda, vendar bodo podjetja to lahko zdržala, saj sedaj z nižjimi stroški ustvarjajo extra profit, ki ga ne namenjajo za razvoj in širitve, ampak ga preko raznih svetovalnih pogodb in fiktivnega študentskega dela izvlačijo na zasebne ali off shore račune in ga namenjajo za luksuz.


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Paty | 04.07.2013 | 22:28
Problem je v tem, da imajo študentske napotnice tudi taki študentje, ki se v šolo le vpisani. Tukaj mislim, da bi moral Študentski servis kvalitetneje opravljati svoje delo in preveriti ali pridejo k njim pravi študentje ali ne. Res je, da nekateri opravljajo delo polni delovni čas in redno, je pa veliko takih, ki dejansko samo pomagajo med počitnicami in ob vikendih. Glede delodajalcev pa: ogromno podjetji se bori za preživetje (brez kakršnegakoli dobička). Študent je vsekakor veliko cenejši od redno zaposlenega delavca. Tudi če se študentu plača uro enako kot delavcu, je cenejši. Plačane dobi ure, ki jih dejansko opravi, ne dobi plačane malice, ni prevoza na delo, ni regresa, ni bolniške..... Kot sem napisala, potrebno bi bilo poostriti nadzor kdo dejansko dela z napotnico študenta. 
Tlachenka | 14.06.2013 | 11:11
Ubistvu študentje izgubijo ogromno, ker je že tako težko dobiti priložnostna dela, če bi se na trg usuli še vsi študentje, ki bi izgubili omenjena dela, bi bilo potrebno biti pravo bitko za tistih nekaj €. S tem bi seveda še dodatno padla urna postavka, ki je že tako včasih smešno nizka. Ter mnogim študentom, ki se morajo preživljati, priložnostno delo pač ni dovolj.
yooringa | 16.06.2013 | 08:18
Se ne strinjam - problem so "študentje" - torej tisti, ki imajo status samo zaradi dela preko napotnice. - oni imajo čas in delajo redna dela. Pravi študentje nimajo časa in lahko resnično delajo samo priložnostna in počitniška dela, in teh ne bo zmanjkalo. Tako pa bi "študente" umaknili iz trga študentskih del v trg rednega dela in še množica brezposelnih bi imela šanso za zaposlitev (ki je sedaj nimajo, imajo pa družine, kredite, obveznosti). V mojem podjetju imamo "študente", ki že nekaj let delajo redno delo, pa predavalnice še niso videli od znotraj. Redno zaposlene pa ob vsaki priložnosti odpuščajo. Pa bi lahko plačevali redno zaposlene, ampak zakaj bi, če ni treba?
Tlachenka | 18.06.2013 | 16:45
To ne drži. Poznam lepo število študentov, ki delajo redno oz. vsaj nekajkrat na teden in hkrati študirajo, ker nimajo druge izbire. Vsi starši si ne morejo privoščiti študentskih domov. Bo torej študij samo še za tiste, ki si ga lahko privoščijo? Je pa veliko ''študentov'' ampak pravi študentje ne smejo nastradati zaradi njih.
nives | 12.06.2013 | 23:20
Morda bodo raje zaposlovali najete delavce od agencij (Manpower, Adecco...)