Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Krizni davek v zameno za lastništva v podjetjih

1409 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Kot kaže je krizni davek neizogiben. V bistvu je neke vrste "samoprispevek" kot smo ga poznali v komunizmu. Če ne gre drugače, pa naj vlada razmišlja o tem, kaj bo dala ljudem v zameno.

Moj predlog: v zameno za vplačila državi preko kriznega davka naj država ljudem vrne sorazmerno vrednost v obliki lastništva v podjetjih, kjer je država še lastnica. Vsak posameznik pa naj ima možnost izbrati v katerih podjetjih želi imeti svoj delež.

Tako bi vsak posameznik dal državi, na drugi strani pa bi imel možnost svoj delež takoj prodati na trgu in si izboljšati svoj finančni položaj. Na ta način bi država dobila pomoč s strani državljanov, državljani pa dejansko ne bi bili prikrajšani.

14 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jure Sumi 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 6. 2013

Odziv Ministrstva za finance

V zvezi s podanim predlogom vas obveščamo, da je Vlada RS glede napovedanih novih davčnih obremenitev sklenila uveljaviti ukrepe, ki bodo imeli čim manjši negativni učinek na gospodarsko rast. Med njimi je z vidika javnofinančnih učinkov na prihodkovni strani proračuna najpomembnejša sprememba stopnje DDV, za katero se načrtuje, da bo stopila v veljavo z 1. julijem 2013. Poleg tega so predvidene spremembe sistema davka na nepremičnine, za katerega se načrtuje uveljavitev s 1. januarjem 2014, in zaustavitev zniževanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb na ravni 17 %, kar bo uveljavljeno z začetkom leta 2014.

Predlog kriznega davka je predviden le kot pogojni ukrep. V kolikor sprejeti ukrepi Vlade RS ne bodo zagotavljali doseganja javnofinančnih ciljev bo s 1. januarjem 2014 kot začasni ukrep uveden t.i. krizni davek. Ob pripravi predloga zakona, ki bo uvedel krizni davek, bo v tem kontekstu ustrezno obravnavan tudi vaš predlog.

Priloge:

Komentarji