Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izstop iz Evropske unije

3535 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Predlagam da istopimo iz evropske unije zaradi zelo visokih finančnih stroškov ki jih imamo in jih bodo zagotovo imeli tudi naši potomci za nami z evropsko unijo in vsemi stroški zaradi evropske unije

Zato ker moramo dajati denar bogatejšim in večjim državam od nas kot je grčija itd...ki ga najbrš ne bomo nikdar mogli isterjat-dobiti nazaj od njih.

ko pa te države ne bodo mogle vrniti denarja evropski uniji ga bodo pa od nas terjali ker smo šli za poroka in bomo še mi propadli.

Zato ker so in propadajo vse firme zaradi zgrešene evropske logike o svobodnem gospodarstvu in trgovini z azijo zato pa propadajo vse firme v evropi in sloveniji od tekstilne,tehnološke industrije naprej saj lastniki firm najprej pod pretvezo da se širijo v tujino odprejo novo firmo na kitajskem potem pa začnejo lepo na hitro prikazovati slabe poslovne rezultate-uspehe firm v evropi in sloveniji in jih zaprejo med tem ko njihove firme v aziji delujejo naprej nemoteno pol pa začnejo uvažati v evropo in slovenijo svoje poceni izdelke-kramo in z tem še dodatno uničujejo fiste firme ki so še v evropi,in ker smo morali zapreti edino tovarno sladkorja ki smo jo imeli v sloveniji zaradi vstopa v evropsko unijo

Zaradi lažnih obljub o občutno boljšem življenju v evropski uniji ,saj je standart vseh nas od kar smo vstopili v evropsko unijo,zvezo nato in sprejeli denarno valuto evro in se odrekli svoji valuti tolar vedno slabši, firme propadajo kot po tekočem traku seveda tudi države tudi slovenija.Dokler smo bili samojstojni smo bili sami svoji gospodarji in nam ni nihče ukazoval kaj in kako,bilo je dovolj dela za vse,cene v trgovinah so bile občutno bolj poštene od kar pa smo sprejeli evro pa so se cene v trgovinah potrojile pa tako goreče ste trdili da se to ne bo zgodilo pa se je že takoj ob uvedbi evra vse cene-storitve zaokroževale navzgor,plače pa seveda ne ko bi se le plače tako povišale pa so se še celo marsikomu znižale.

torej kje je boljši standart za vse nas razen za elito,politike,tajkune ki skrivajo denar v tujini v sloveniji pa se delajo revne?

Prosim da mi odgovorite kakšne koristi imamo od vstopa v evropsko unijo,sprejema evra,vstopa v NATO in v shengen razen da lahko tisti ki si lahko privošči potuje v evropske države brez potnega lista,jaz osebno bi še vedno rajši čakal na meji in da bi imeli še vedno celoten nadzor nad našo mejo? tako imamo pa sedaj še občutno več kriminala,drog,itd...., ker ni nobenega pravega nadzora na državnih mejah od kar smo vstopili v shengenski nadzor mej.

Torej mi povejte kje je kakšna pozitivna lastnost evropske unije in vsega ostalega?

26 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Peter G: 257 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 3. 2017

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenija je postala članica Evropske unije 1. maja 2004. Podlaga za vstop je bila Pristopna pogodba z dne 16. 4. 2003, za vstop v Evropsko unijo pa so je na referendumu 23. marca 2003 opredelilo tudi 89,64 % slovenskih volivcev, ki so oddali svoj glas. Sprejem Lizbonske pogodbe, ki spreminja Pogodbo o Evropski uniji in Pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti (sedaj Pogodba o delovanju Evropske unije), v veljavi od 1. decembra 2009, je državam članicam omogočil izstop iz Evropske unije. 50. člen Pogodbe o Evropski uniji omogoča vsaki državi članici, da v skladu s svojimi ustavnimi pravili izstopi iz Unije. Združeno kraljestvo je z odločitvijo, ki so jo sprejeli volivci na referendumu 23. junija 2016, postalo prva država članica, ki bo to možnost uporabila. Uradno obvestilo Evropskemu svetu o nameri izstopa naj bi Združeno kraljestvo predvidoma predalo do konca marca 2017.

Uvodoma velja izpostaviti, da je Slovenija vse od svojega vstopa v EU I. 2004 neto prejemnica, kar pomeni, da iz proračuna EU prejme več sredstev, kot jih vanj vplača. V letu 2015 je Slovenija iz evropskega proračuna prejela okrog 600 milijonov EUR več kot pa je vanj vplačala. Največ teh sredstev je bilo namenjenih za projekte kohezijske politike in strukturnih skladov, sledili so kmetijstvo in projekti na področju državljanstva, svobode, varnosti in pravice.

Članstvo v EU prinaša enakopravno sodelovanje v okviru skupnega trga ter zagotavlja prost pretok gibanja oseb, kapitala in storitev. Med drugimi so najočitnejše prednosti, ki jih prinaša članstvo v EU slovenskim podjetjem brezcarinsko poslovanje v EU, kamor Slovenija izvozi tri četrtine celotnega izvoza, enotna pravila evropskega trga, kar med drugim bistveno znižuje stroške slovenskim podjetjem za potrebe certificiranja svojih izdelkov, dostopnost tretjih trgov pod bistveno ugodnejšimi pogoji na podlagi prostotrgovinskih sporazumov med EU in tretjimi državami ter možnost čezmejnega opravljanja storitev. Članstvo v monetarni uniji pa bistveno znižuje transakcijske stroške podjetij, ter stroške, ki so posledica valutnih tveganj.

Morebitni izstop iz Evropske unije bi vplival tudi na položaj državljanov Republike Slovenije, saj bi ti izgubili status državljanov Evropske unije in s tem vse pravice, ki jim iz tega naslova pripadajo. Med drugim bi lahko to pomenilo ponovno vzpostavitev mejnih kontrol na vseh mejah s sosednjimi državami, bistveno bi se skrčil tudi nabor tretjih držav, v katere lahko slovenski državljani potujejo brez vizumov. Sodelovanje slovenskih študentov v okviru študentskih izmenjav in šolanja na tujih univerzah bi bilo omejeno ter bistveno dražje. Prav tako bi bilo omejeno sodelovanje slovenskih raziskovalnih in razvojnih projektov v okviru programa Obzorje 2020. Podjetja in potrošniki ne bi bili več zaščiteni s skupnimi pravili notranjega trga in veljavnimi evropskimi standardi in ne bi imeli več možnosti zaščite svojih pravic pred Sodiščem Evropske unije. Gre za nekaj konkretnih primerov predvidenih posledic izstopa iz Evropske unije, pri čemer je dejanski obseg seveda precej večji.

Pozivi k izstopu iz Evropske unije se sicer redno pojavljajo v številnih državah članicah. Vendar pa koristi in prednosti, ki jih ima: Slovenija kot država članica Unije in jih uživajo slovenski državljani, prevladujoče govorijo v prid ohranitvi nadaljnjega članstva v Evropski uniji.

Komentarji