Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

obdavčitev nepremičnin/premoženja

1771 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Spoštovani,

Z možem plačujeva nadomestilo za uporabo zemljišča in seveda tudi davek na hišo/premoženje. Že pred leti pa sva ugotovila, da mnogo naših državljanov sploh ne plačuje davka na nepremičnine/premoženje in niti vsi lastniki nepremičnin ne plačujejo nadomestila za uporabo zemljšča, kaj šele davek na premoženje. Še v času, ko je bil na DURS g. Simič in so imeli "odprti " telefon, so na vprašanje, zakaj nekateri spoštujemo "davčni" red, nekaterim pa ga ni potrebno in jih NIHČE niti po GURSovi akciji popisa stavb in stanovanj ni pocukal za rokav, odgovorili, da tako pač je in da "delajo na tem". Prosim, da mi samo odgovorite, ali smo tisti, ki spoštujemo pravni red "osli na kub" in ali naj enostavno nehamo plačevati dajatve, dokler ne bodo te veljale za vse državljane?! GURS je porabil miljone za registracijo nepremičnin, pa me zanima, zakaj še do danes ni nobene koristi od popisa. Nobene "luknje " ne bi bilov proračunu, če bi se DRŽAVA obnašala do vseh enako!

Predlagam, da takoj obdavčite tiste, ki jih GURS ima v evidenci, davkarija pa ne!

Ne lovite "muh", medtem ko spuščate "slone"!

Še vedno verjamem, da bo vaša vlada vendarle izenačila vse državljane, in to čimprej!

Pa mnogo uspeha!

Breda in Peter Arnšek

14 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Breda Arnšek 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 6. 2013

Odziv Ministrstva za finance

Z davkom od premoženja se obdavčuje nepremično premoženje fizičnih oseb - lastnikov oziroma uporabnikov, ki posedujejo stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže ter prostore za počitek oziroma rekreacijo; in sicer ne glede na to ali ga uporabljajo sami ali ga dajejo v najem. Za stanovanjske nepremičnine je določena oprostitev za stanovanja do velikosti 160 m², ki jih uporablja lastnik sam ali njegov družinski član. Davek od premoženja se poleg tega ne plačuje od kmetijskih gospodarskih poslopij, od poslovnih prostorov, ki jih lastnik oziroma uživalec uporablja za opravljanje dejavnosti, od stanovanjskih stavb zavezancev davka iz kmetijstva, ki so sami ali njihovi družinski člani pokojninsko in invalidsko zavarovani na podlagi dohodkov iz kmetijstva, od stavb, ki so razglašene za kulturni oziroma zgodovinski spomenik ter od stavb, ki se iz objektivnih razlogov ne morejo uporabljati. Začasno (za 10 let) so oproščeni plačila davka od premoženja tudi prvi lastniki novih stanovanjskih hiš oziroma stanovanj in garaž ter lastniki popravljenih in obnovljenih stanovanjskih hiš oziroma stanovanj in garaž, če se je zaradi popravila ali obnove vrednost teh stavb povečala za več kot 50 %. Oprostitev davka ne velja za prostore za počitek oziroma rekreacijo, pa tudi ne za poslovne prostore, četudi so sestavni del stanovanjske stavbe. Davčne stopnje so progresivne glede na ocenjeno vrednost nepremičnine in različne glede na namen uporabe.

Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč je dajatev, ki se plačuje za stavbna zemljišča na območju mest in naselij mestnega značaja, na območjih, ki so določena za stanovanjsko in drugo kompleksno graditev, na območjih, za katere je sprejet prostorski izvedbeni načrt in na drugih območjih, ki so opremljena z vodovodnim in električnim omrežjem. Določitev območij, za katera se plačuje nadomestilo in višino nadomestila je v pristojnosti občin, pri čemer se upoštevajo zlasti opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami in možnost priključitve na te objekte in naprave, lego in namembnost ter smotrno izkoriščanje stavbnega zemljišča, izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka v gospodarskih dejavnostih ter merila za oprostitev plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Zavezanec za plačilo nadomestila je neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).

Vašemu predlogu o uporabi evidenc GURS za namene obdavčitve nepremičnin sledi predlagani Zakon o davku na nepremičnine, ki je trenutno v javni razpravi. Predlog zakona predvideva nadomestitev davka od premoženja ter nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč z novim davkom na nepremičnine, ki je usmerjen v pravičnejšo in konsistentnejšo ureditev obdavčitve nepremičnin. Predlog zakona tako predvideva obdavčitev vseh nepremičnin (razen eksplicitno oproščenih), kot so določene v registru nepremičnin GURS, pa tudi nepremičnin, ki niso evidentirane v registru nepremičnin, vendar izpolnjujejo pogoje za to, da bi morale biti evidentirane. S tem se v obdavčitev zajema tudi stavbe, ki iz kakršnega koli razloga niso evidentirane v registru nepremičnin, niti v kataster stavb, pa bi morale biti.

Priloge:

Komentarji