Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Bilancni dobicki v gospodarskih druzbah
 
Drago Felle
Ogledov: 754
Predlog poslan 26.04.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 25.04.2013 15:26:17

  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  

 Ravno gledam, da v Telekomu nadzorniki govorijo o delitvi lanskega dobicka. Druzba je v vecinski drzavni lasti od dobicka pa se mastijo nadzorniki, delnicarji (malo) in uprava. Tako ali podobno je verjetno v vseh druzbah v drzavi kjer v lastnistvo vpletena tudi drzava. Zakaj ne bi drzava od teh dobickov pobrala vsaj del denarja, ki je namenjen nagradam nadzornikov in uprave. V Telekomu bo uprava in nadzorni svet po poteku mandata sigurno dobil mastno nagrado za "dobro" delo, kar sedenje na sejah sigurno je, lastnik pa umira zaradi pomanjkanja denarja. Pa tu ni samo Telekom, imamo se veliko takih druzb, kjer za ceno storitev ni problem, saj jo placa potrosnik, dobicke pa pustijo pasti v zep posameznikom. Dobicke naj pobere lastnik in potem da upravljalcem, ce ima kaj dati.


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

nives | 17.05.2013 | 18:45
 
 
Država je lahko dober gospodar. Posebno v primeru infrastrukture in drugih strateških podjetij.
V socializmu je država ustanovila velika, precej uspešna podjetja, ki so zaposlovala vse delazmožne državljane. Kot bi živeli v pravljici. Bile pa so varovalke, da niso obrtniki postali kapitalisti, ker je bilo 'grdo' biti bogat. Zdaj je naenkrat postala to vrlina. 
Sem za družbeno lastnino. Cilj družbenih (zadružnih) podjetij je sicer uspešno poslovanje, vendar za dobro širše skupnosti, ne lastnikov. Delujejo na dolgi rok.
Zato je še zmeraj boljša državna lastnina kot pa privatna. Država porabi dobiček za razvoj infrastrukture, vzgoje, izobraževanja, sociale itd. 
Privatni lastniki ne gledajo običajno na zaposlene ali na širšo skupnost. Dobički odtekajo v tujino, v oaze. Državi sicer ostane davek.
Zato prodaja državnih strateških podjetij ni pametna poteza. 
Tudi pameten kmet ne bo prodal svoje zemlje, hleva, traktorja in hiše. Ker potem bo reven dninar, tlačan.
 
DavidS | 17.05.2013 | 23:14
Družbena podjetja ravno na dolgi rok ne delujejo. Zato so propadli vsi poskusi socialističnega modela družbene lastnine.
Nekaj časa zadeva še lahko funkcionira v okviru dogovornega gospodarstva. Dolgoročno pa zaradi neučinkovitosti takšnega sistema država začne zaostajati. Ker je gospodarstvo neučinkovito, nima česa izvažati....posledično nima denarja za uvoz. 

Država ima za vzdrževanje inftastrukture na voljo davke. Gospodarstvo pa je dokazano veliko bolj učinkovito v zasebnih rokah.
ponosen Slovenec, žal v Sloveniji | 02.05.2013 | 08:56
lasnik kot država je slab gospodar, saj so vladajoči politiki moralno zavoženi. Tako država oziroma vladajoča elita deli svojim podrepnikom visoke zneske, podjetje pa drvi v propad. 
Problem je v trenutni slabi kulturi politike, kjer je vse dovoljeno, kar ni izrecno prepovedano, pa še tam se najde luknje. 
Podjetja bi morala biti v lasti tistega, ki je iz svojega žepa dal denar, in tega tako ne bo nesmotrno razmetaval...
DavidS | 26.04.2013 | 12:18
Saj to je glavni problem državnih podjetij. Lastnik je država....ampak o tem, kakšne nagrade dobijo vodilni, pa odločajo konkretni ljudje na položajih.....in ti ljudje so v uprave in nadzorne svete nastavili svoje ljudi. Ravno z namenom, da jih bodo lepo plačali za njihvo (ne)delo.

Verjemite, da če bi država prodala Telekom, bi se hitro znižali prihodki uprave in nadzornega sveta.

Nagrade, ki si jih delijo ob koncu uspešnih poslovnih let, pa so itak absurd. 
sstane | 11.05.2013 | 07:21
 
Da, lastnik je država, ki sama še nima ekonomskega lastnika v državljanu, zato predlog podpiram.