Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

ukinitev določenih delovnih zvezkov za osnovno šolce

1644 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani!

Predlagam, da se v devetletki ukinejo deločeni delovni zvezki, saj so torbe pretežke cca 10 kg in to iz zdravstvenega vidika ni dobro za hrbtenice otrok

To ni hec, dadatni delovni zvezki. Poudarek bi moral biti, da učitelji podajajo bistveno snov v zvezke in zadostoval bi delovni zvezek za matematiko in slovenščino.

Mislim, da smo ena izmed redkih držav v katerh imajo otroci pretežke torbe!!!!!

16 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T tin-a 79 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 6. 2013

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Ministrstvo, pristojno za izobraževanje, se je že pred leti lotilo reševanja problematike pretežkih šolskih torbic. Projekt, s katerim pripomoremo k lažjim torbam in s tem k razbremenitvi otrok, se imenuje "učbeniki za na klop". Ministrstvo tako financira nakup učbenikov, atlasov in ostalih gradiv, ki jih učenci uporabljajo v šoli.

Poleg tega smo se te problematike lotili tudi sistemsko. Pravilnik o potrjevanju učbenikov pravi, da morajo biti učbeniki primerni razvojni stopnji otrok, pri tem pa tudi izrecno zahteva, da mora učbenik, da ga pristojni strokovni svet potrdi kot ustreznega, prispevati k znižanju teže šolskih torbic. Zato obsežnejša gradiva v zadnjem obdobju izhajajo v dveh ali več delih.

Hkrati smo v obdobju uvajanja e-gradiv v vzgojno-izobraževalni proces in v prihodnosti lahko pričakujemo, da se bo ob vse večji uporabi e-gradiv zmanjševala tudi teža šolske torbe, saj bodo nekatera gradiva v klasični papirnati obliki zamenjala elektronska. Zelo pomembno pa je tudi, da otroci upoštevajo navodila učiteljev, ki učence seznanijo s tem, katera učna gradiva bodo potrebovali naslednjo učno uro in pripravijo torbe tako, da so v njih le stvari, ki jih resnično potrebujejo, za vsak dan posebej. Starši pa morajo to kontrolirati. Ob upoštevanju vseh naštetih ukrepov, torbe ne bodo pretežke.

Priloge:

Komentarji