Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Neprofitne najemnine - bolj pravična višina najemnin
 
AndrejZoh
Ogledov: 3082
Predlog poslan 18.04.2013
Z odzivom organa 18.09.2013
Zadnja sprememba 16.04.2013 22:31:39

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

Spoštovani,

v časopisju berem, da vlada razmišlja o ukinitvi neprofitnih najemnin in potem o socialni pomoči najbolj ogroženim. Čeprav verjamem, da trenutni sistem ni najboljši, pa me žalosti, da ne zmorete spremeniti razmišljanja in uporabiti podatkov, ki so vam na voljo za to, da bi dosegli enakomernejšo obremenitev najemnin ali pa prispevkov za uporabo stanovanja (kakorkoli to že imenujete). Predlog iz medijev zopet šablonsko povzema delitev na tiste, ki bodo prejeli pomoč, vsi ostali pa so vrženi v ist koš in bodo plačevali enako najemnino, čeprav so lahko med njimi zelo visoke razlike v dohodkih.

Že pri obravnavi osnutka novega stanovanjskega zakona sem podal predlog, da se izračuna maksimalna najemnina (=profitna, na podlagi obstoječega točkovalnega sistema).

Nato se na podlagi dohodka članov gospodinjstva iz lanske dohodninske napovedi ugotovi, kam med vsemi najemniki se po dohodku uvršča gospodinjstvo (npr. moje bi prejemalo 64% najvišjega dohodka izmed vseh gospodinjstev najemnikov). Torej bi moje gospodinjstvo plačalo 64 % polne profitne najemnine (moja najemnina=točkovalni zapisnik*profitna najemnina*0,64).

Dopuščam možnost, da bodo razlike še vedno previsoke; uvedli bi se lahko korekcijski faktorji, npr. doda se 1/3 razlike (zopet moj primer: 100 - 64 = 36; ena tretjina je 12; torej bi moj prispevek bil 64 + 12 = 76 % namesto 64%). Ampak to so matematični modeli in simulacije, ki bi jih lahko malo preigrali na ministrstvu. Upam vsaj, da je logika jasna...

Na ta način bi dosegli enakomernejšo in pravičnejšo porazdelitev vseh najemnin, ne samo najnižjih, te pa bi bile tudi odvisne od tekočih prejemkov gospodinjstva (ki lahko skozi čas rastejo, ne samo padajo, in občine nimajo od tega nič). Sistem bi tudi skoraj popolnoma zaobšel socialne transferje, zato ne bi bilo potrebno medresorsko uskljevanje na vseh ravneh.


Ključne besede neprofitne najemnine
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

Izbrisan Uporabnik 26 | 07.05.2013 | 20:05
Kaj pa to: Iz zanesljivih virov vem, da je do nedavna imela stanovanje za neprofitno najemnino v najemu zdaj že bivša direktorica nekega CSD v večjem mestu, pa še tožila se je... Ali kontrola spi? Socialen denar ni tako problematičen, bolj je problematična njegova delitev, da pride v prave roke, mar ne? Smo mar zaupali čuvanje ovac volkovom?
AndrejZoh | 09.05.2013 | 10:26
Ideja predloga je, in tudi obstoječa zakonodaja tega ne preprečuje, da do stanovanja pride vsak, ki ustreza kriterijem za dodelitev.

Le plača ga naj popolnoma v skladu s svojimi zmožnostmi, ne pa da smo vsi večinoma v istem košu.

Drugače pa je zmotno mišljenje, da so neprofitna stanovanja namenjena revežem. Kot sem nakazal v primeru Ljubljane, so lahko celo investicija v ustrezno demografsko strukturo posamične občine...
DavidS | 18.04.2013 | 15:53
Zakaj ne bi preprosto rekli bobu bob, in obračunali polne najemnine, subvenciji pa rekli socialni transfer, kar dejansko je?
Naj se ve, koliko točno da država posamezniku za socialne transferje, ne pa da se to skriva v obliki nižjih najemnin in podobnih prijemov.

Morda bo potem, ko bo nek posameznik videl, da dobi od države mesečno več kot 500 EUR socialnih transferjev, z njegove strani manj pritoževanja, da država ne poskrbi za socialno ogrožene.
AndrejZoh | 18.04.2013 | 16:09
Izrecno sem se hotel izogibati besedi socialni transfer, ker gre to potem tudi iz drugega proračunskega dela, pa še to je običajno občinska stvar in se zadeva zakomplicira do onemoglosti. Prav tako to ni nujno le pomoč ogroženim. V Ljubljani je to tudi instrument, kako obdržati srednji sloj, ki se sicer izseljuje izven Ljubljane, in s seboj odnaša dohodnino. Ta del ni zanemarljiv.

Tako da po mojem mnenju, brez socialnih transferjev. Občina zagotavlja stanovanja, h katerim posameznik prispeva popolnoma v skladu s svojimi zmožnostmi. Ne pa kot je sedaj, ko se v neki točki zmožnost prispevanja ne upošteva več in smo vsi v istem košu.

Se pa strinjam, da bi lahko vsakemu na mesečnem računu napisali, kolikšen je bil prispevek občine; nekako tako, kot sedaj dobiš v bolnišnici račun v vednost.
DavidS | 18.04.2013 | 17:03
Za socialno ogrožene naj poskrbi država s socialnimi transferji, in to naj gre iz državnega proračuna. Ne želim videti, da se bodo občine otepale revnih ljudi, ker bodo jim morale subvencionirati najemnine, dohodnine od njih pa ne bodo dobile.

Če pa je občinam v interesu, da privabijo tiste, ki služijo dovolj denarja, da prispevajo tudi dohodnini, pa naj subvencionirajo najemnine kakor želijo.....in tudi v proračunu naj bo to ustrezno zavedeno kot subvencija, da bodo volivci vedeli, kam gre njihov denar.