Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Znižanje plač funkcionarjem v JU za 50 %

2181 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Te dni vseskozi poslušamo o prepiranju med sindikati in vlado glede znižanja plač v JU.

Meni se ne zdi pravično to linearno nižanje plač. Tistim, ki so že na minimalni plači, bodo prejemali plačo, ki bo katastrofalno nizka in bo le malo višja kot je socialna podpora v RS.

Ker ne vedo naši vladni predstavniki, kaj storiti, predlagam njim in pa poslancem, vsem političnim predstavnikom in vodjem državnih firm, da si znižajo plačo za 50 %. Še vedno bodo lepo živeli, imeli dovolj sredstev za normalno življenje. tiste, ki zaslužijo okoli minimalne plače pa naj pustijo lepo pri miru. Glede na to, koliko je teh funkcionarjev, bi rezanje plač funkcionarjem več kot zadoščalo za potrebe varčevanja.

Ravno oni so tisti, ki najbolj bremenijo državni proračun s svojimi (pre)visokimi plačami in ne tam ena čistilka, ki čisti za 500 evrov. Mar ni res?

18 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Rose 21 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 7. 2013

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

ZSPJS-R (Uradni list RS, št. 46/13) v 44.a členu (plačna lestvica do 31. decembra 2014) določa novo plačno lestvico, ki se je spremenila tako, da je vrednost plačnih razredov od 1.6.2013 do vključno 31.12.2014 znižana za 0,5%, prav tako pa je spremenjen razpona med plačnimi razredi, in sicer na naslednji način:

  • do vključno 19. plačnega razreda znaša razlika v vrednosti med zaporednima plačnima razredoma 4%;
  • od 20. do vključno 29. plačnega razreda znaša razlika v vrednosti med zaporednima plačnima razredoma 3,96%;
  • od 30. do vključno 39. plačnega razreda znaša razlika v vrednosti med zaporednima plačnima razredoma 3,94%;
  • od 40. do vključno 49. plačnega razreda znaša razlika v vrednosti med zaporednima plačnima razredoma 3,89%;
  • od 50. do vključno 65. plačnega razreda znaša razlika v vrednosti med zaporednima plačnima razredoma 3,84%.

Upoštevaje spremenjeno plačno lestvico, se funkcionarjem, ki so uvrščeni v najvišje plačne razrede plača znižuje v bistveno višjem znesku kot javnim uslužbencem. Tako se npr. poslancem in najvišjim funkcionarjem zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti plača znižuje tudi za v več kot 50-krat višjem znesku od zneska plače, ki se znižuje javnim uslužbencem, uvrščenim v nižje plačne razrede. Na primer v 13. plačnem razredu se znižuje za 3,52 EUR, v 65. plačnem razredu pa za 263,54 EUR.

Poleg navedenega pojasnjujemo, da so se plače funkcionarjem že od leta 2009 dalje znižale, kljub temu, da se ostalim zaposlenim plače do uveljavitve Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF – Uradni list RS, št. 40/12) niso zniževale. Kot izhaja iz zgoraj navedenega, pa so se z uveljavitvijo ZSPJS-R plače funkcionarjem še dodatno znižale, in sicer v bistveno večji meri kot ostalim zaposlenim v javnem sektorju.

Vlada ne načrtuje priprave zakona, s katerim bi se funkcionarjem znižale plače za 50%.

Priloge:

Komentarji