Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Poziv za referendum zoper kakokoli uvedbo Codex Alimentarius-a v RS

4336 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani!

Zelo nujno in potrebno je poučiti Slovensko javnost v zvezi uvedbe "neobvezujočih mednarodnih standardov za živila" ki so vse drugo kot neobvezujoče.

Sam sem mnenja da je na spletni strani (http://www.arhiv.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/codex_alimentarius/) v teku zavajanje javnosti v največjem formatu in sicer lahko začnemo že z samim pojmom "neobvezujoči mednarodni standard" ki je sam po sebi protisloven.

Vprašajmo se kdaj in zakaj ter kako je lahko nek mednarodni standard neobvezujoč? Če se neka država z nekim standardom strinja, ga mora spoštovati saj je to tudi cilj in smisel standardiziranja.

Na takšen trik so prepričali večino narodov ki so Codex Alimentarius sprejeli in zdaj zaradi omenjenih standardov trpi celovita lokalna prehranska industrija.

Codex alimentarius v prvi meri PREDPISUJE način in vrsto uporabe gensko spremenjenih organizmov in ostalih živil. V tem smislu daje prednost določenim korporativnim telesom kot so MONSANTO in njim podobne družbe ki že zdaj iz ozadja narekujejo predpise in standarde WHO - World Health Organisation.

Nekaj izvlečkov, kaj Codex predpisuje:

Prevod iz: http://www.natural-health-information-centre.com/codex-alimentarius.html

- Prepoved prodaje prehranskih dopolnil za preventivne ali terapevtske namene;

- Običajna živila, kot so česen, poprova meta, itd bi se razvrstila kot droga tretje kategorije (niti hrana niti zdravila), in bi tako le velike farmacevtske družbe urejale pridelavo in in prodajo. Vsako živilo z terapevtskim učinkom se lahko šteje za zdravilo, in lahko zapade pod okrilje faramacevtskih oz. fitofarmacevtskih družb, velja tudi za vsakdanje snovi kot so voda.

- Codex predpisi o prehranskih dopolnilih bi postali zavezujoči (odstopne klavzule bi bile odpravljene).

- Vsa nova prehranska dopolnila naj bi bila prepovedana, razen če gredo skozi testiranje Codex in so odobrena. To velja tudi za dopolnila ki so del stare kulture oz. obijačaje in niso priznana v splošni javnosti. Torej če ima dopolnilo zdravilne učinke, se ga lahko prepove ker tako narekujejo pravilniki o zdravilih.

- Gensko spremenjena hrana bi se prodajala po vsem svetu brez dodatnega označevanja.

Na spletu je na tisoče raziskav in dokazov kako WHO z svojim Codex Alimentaruis želi prevzeti prehransko industrijo po vsem svetu in tako prevladati nad našo primarno dobrino (hrano).

Prav tako je bilo izdelanih nemalo študij o negativnih vplivih gensko spremenjene hrane ki pa jih megakorporacije pridom z denarjem in podkupovanjem potiskajo v ozadje in diskredititrajo vse tiste dvomljivce v uvajanje standarda.

Č emislite da ste v Sloveniji varni pred Codex-om, vam prilagam:

SEZNAM PODJETIJ, KI UPORABLJAJO GSO (gensko spremenjene organizme)

1- Snickers 2- Juhe Campbell 3- Riž Uncle Bens 4- Čaji Lipton 5- Mars M&M 6- Twix 7- Milky Way 8- Cadbury čokolada, kakav 9- Ferrero 10- Nestle čokolada 11- Čokoladni napitek Nestle Nesquik 12- Coca-Cola, Pepsi, Sprite 13- Pepsi-Co Pepsi 14- 7-Up 15- Kellogg’s 16- Omake Knorr 17- Piškoti Parmalad 18- Začimbe, majoneze, omake Hellman’s 19- Začimbe, majoneze, omake Heinz 20- Otroška hrana Nestle 21- Hipp 22- Otroška hrana Similac 23- Jogurti, kefir, sir, otroška hrana Danone 24- McDonald’s restavracije s hitro prehrano 25- Kraft čokolade, čips, instant kava, otroška hrana 26- Ketchup, omake Heinz 27- Unileverotroška hrana in drugi produkti

Vir: http://wearechange.si/seznam-zivil-ki-vsebujejo-gso/

Predvidevam da je moj poziv utemeljen in kot državljan RS od pristojnih ministrstev pričakujem da v imenu naroda sprožijo vse postopke za preprečitev uvedbe CODEX ALIMENTARIUS v območju Republike Slovenije.

39 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matjaž Predikaka 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 5. 2013

Odziv Ministrstva za kmetijstvo in okolje

Codex Alimentarius (CA) je zbirka mednarodnih standardov za živila, smernic in drugih priporočil, ki so namenjeni pridelovalcem in predelovalcem hrane, državnim organom ter potrošnikom. Osnovno poslanstvo Codex standardov je varovanje zdravja ljudi in varstvo interesov potrošnikov, vključno z dobrimi poslovnimi običaji v mednarodnem prometu z živili.

Z namenom oblikovanja mednarodnih standardov za varnost in kakovost hrane je bila leta 1961 ustanovljena Codex Alimentarius komisija, ki je skupni organ Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) pri Organizaciji Združenih narodov in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), in ima danes že 183 članov (182 držav, EU).

Codex Alimentarius komisija, ki zaseda enkrat letno (v mesecu juliju), je organ, ki odloča o vsebinah, sprejetih na posameznih Codex Alimentarius komitejih. Na zasedanju se potrdijo (ali zavrnejo) predlogi standardov in sorodnih tekstov, popravki oziroma dopolnitve Postopkovnega priročnika ter program dela. Čeprav Codex standardi niso pravno zavezujoči, so uveljavljeni na področju Svetovne trgovinske organizacije (WTO) kot standardi za varnost in kakovost živil ter lahko služijo kot mednarodna referenca državam, ki spreminjajo obstoječo ali pripravljajo novo zakonodajo. Postopek sprejemanja Codex standardov, ki je predpisan v Postopkovnem priročniku, je dolgotrajen, saj vključuje 8 stopenj.

V Sloveniji, ki je članica EU, velja evropska zakonodaja s področja varne hrane, sodelujemo pa tudi na zasedanjih Codex Alimentarius komisije in komitejev. Države članice EU na zasedanjih načeloma zastopamo enotna stališča, ki jih uskladimo na sestankih delovnih skupin na Svetu EU v Bruslju. Stališče EU in Slovenije je, da morajo biti vsi CA standardi, ki obravnavajo varnost živil, znanstveno utemeljeni, kar vključuje oceno tveganja. Zagotoviti je treba ustrezno raven informiranja potrošnikov in preprečiti negativne vplive na varnost hrane na svetovnem trgu.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je kontaktna točka za Codex Alimentarius v Sloveniji (e-mail: CODEX.mkgp@gov.si) in skrbi za ustrezno koordinacijo dela, saj so aktivnosti Codex Alimentarius v posameznih delovnih skupinah v pristojnosti Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Ministrstva za zdravje z organi v sestavi.

Informacije o Codex Alimentariusu, Codex Alimentarius komisiji in Codex Alimentarius komitejih, razporedi zasedanj, poročila, uradni standardi idr. so dostopni na spletni strani: http://www.codexalimentarius.net.

Ne glede na Codex-ove smernice glede označevanja gensko spremenjenih organizmov (GSO) v EU velja evropska zakonodaja, ki kot je bilo že omenjeno, velja v vseh državah članicah, prav tako tudi v Sloveniji. GSO, ki so odobreni in torej ocenjeni kot varni za uporabo v hrani oziroma v krmi in so ustrezno označeni, so lahko v prostem prometu po vsej EU. V skladu z zakonodajo EU mora biti hrana in krma, ki vsebuje več kot 0,9 % posameznega v EU odobrenega GSO v izdelku označena, z namenom, da je potrošnikom zagotovljena možnost izbire in torej neposreden vpliv na trg. Gensko spremenjena hrana in krma se v EU kljub veljavnim Codex-ovim smernicam ne sme tržiti brez ustreznih navedb o prisotnosti GSO.

Seznam odobrenih GSO v EU je javno dostopen na spletni strani Evropske komisije (http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm).

Slovenija namenja precejšnjo pozornost izdelkom, ki vsebujejo ali bi lahko vsebovali GSO. Letno poleg rednega inšpekcijskega nadzora izvedemo tudi monitoringe (semena, rastline/pridelki, živila in krma) iz katerih ugotavljamo, da se na slovenskem trgu pojavlja predvsem gensko spremenjena soja v krmi, proizvodi pa so po naših ugotovitvah tudi ustrezno označeni. Gensko spremenjene hrane v Sloveniji zaradi negativnega javnega mnenja in odnosa kupcev praktično ni na policah trgovin. Glede ostalih sestavin, ki jih vsebujejo sestavljena živila pa so kriteriji za označevanje v skladu z EU zakonodajo, različni. Če govorimo o dodatkih, ki so proizvedeni iz gensko spremenjenih rastlin morajo biti ti na označbi ustrezno navedeni. Za dodatke, ki so proizvedeni s pomočjo gensko spremenjenih kultur pa velja pravilo, da če je dodatek prečiščen in ne vsebuje mikroorganizmov dodatno označevanje ni potrebno.

Menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj bi s takšnim pristopom kršili veljavne sporazume in evropsko zakonodajo.

Priloge:

Komentarji