Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Slovenija - ekološka država
 
Mare Dolenc
Ogledov: 4871
Predlog ustvarjen 11.11.2009
Arhivirano
Zadnja sprememba 11.11.2009 21:50:34

  Predlog   Število glasov   Komentarji (11)  

Spodbujanje ekološkega in zdravega kmetijstva

Slovenija je še vedno v skupini ekološko manj onesnaženih držav, zato bi bilo treba delovati v smeri, da postane Slovenija prva ekološka država Evrope z zdravo in neoporečno prehrano.

Zdrava hrana se prodaja dvakrat do trikrat dražje, kot normalna "industrijska" hrana. Poleg tega je ekološka hrana vedno bolj iskana in ni težko najti tržišča v zahodni Evropi. Velika prednost zdrave hrane je v bolj zdravem prebivalstvu - to je v zmanjšanju zdravstvenih izdatkov, povečani produktivnosti, manjši obolevnosti prebivalstva.

Začetni koraki v tej smeri bi bili v omejevanju uporabe strupov, dodatkov, hormonov in genetsko spremenjenih rastlin na najnižjo možno raven. Naslednji korak je v izobraževanju kmetov in ostalih pridelovalcev in predelovalcev hrane.

Sam proces ekološkega kmetijstva je tudi precej manj obremenjujoč za okolje, rastline in živali. Zato k tem sklopu dejavnosti spada tudi ekološki turizem, zdravilniški turizem in izobraževalnoekološke dejavnosti.

Ekološki odnos do okolja je hkrati tudi trajnostno vzdržen in razvojno obetaven projekt, ki bi Slovenijo naredil prepoznavno in vodilno državo v vedno pomembnejši sferi ekologije.

 

Prosim za dodatne predloge in za vzpodbujanje vlade k ukrepom v tej smeri.

 

Mare Dolenc, Ljubljana


Ključne besede ekologija prehrana zdravje
Kategorija: Kmetijstvo


Zadnji komentarji:

free | 13.04.2011 | 17:49
Za tiste, ki ne verjamete v ekološko pridelano hrano...
Kupite konvencionalno in ekološko pridelan paradižnik, ju prerežite, oglejte, povohajte, pojejte... pa vam bo vse jasno.
Kupite konvencionalno in ekološko pridelane pomaranče in poskušajte na ekološko pridelane "pozabit" tako dolgo, kolikor dolgo lahko pustite konvencionalne. Jih bo kaj kmalu prerasla plesen, konvencionalnih pa še plesen ne mara!
Kupite konvencionalno in ekološko pridelane banane in jih pustite, da nekoliko počrnijo. Konvencionalnim se bo olupek pri lupljenju še vedno držal skupaj, kot da je iz gume (s čim je prepojen raje ne vprašajte), pri ekoloških se bo olupek trgal, ker se je začel razkrajati (kar bi bilo za organsko snov pravzaprav razumljivo).

Če se z ekološko hrano še ne moreš 100% izogniti strupom, to še ne pomeni, da se moraš zaradi tega namerno in zavestno zastrupljati! To je razmišljanje "vse ali nič". Tudi če so v ekološki hrani kje sledi onesnaženja, so to še vedno le sledi in ne koktajli pesticidov malo pod (ali pa čez) dovoljeno mejo.

Predlog zato podpiram!
MiranN | 23.07.2010 | 07:35
Prihodnost slovenije je po mojem prepričanju v majhnih ekoloških kmetijah, ki za svoj obstoj ne potrebujejo veliko mehanizacije, ne uporabljajo nobenih zatiralnih sredstev, kejr bodo skupek pisane palete vsega, kar raste pri nas. Kadar ne ustvarjamo monokultur, takrat narava s svojimi zakoni urejuje medsebojno sobivanje rastlin.
Prepričan sem, da ni potrebna uporaba niti nevarnih škropiv pa niti tistih z ekološkim prizvokom. Narava sama naj bo urejevalec medsebojnih razmerij, kot je to bila milione let in je vse uspešno preživela. Kdor ne verjame, lahko pride na naše Rodovno posestvo in se prepriča, da raste vse in uspeva brez škropljenja in le z uporabo mešanih kultur.Nimamo veliko zemlje, toda zase pridelamo skoraj vso hrano, seveda pa se hranimo z lastnimi proizvodi z vrta in sadovnjaka. Primerna velikost slovenske kmetije bi bila 1 ha, pa bi pridelali veliko več hrane kot sedaj in to kvalitetne polnovredne hrane.
Kmetje vse preveč uničujejo zemljo zato, da redijo živino. Meso v prehrani povzroča bolezni, zato ga lahko mirno nadomestimo z naravno prehrano. Velike površine obdelovalne zemlje preprečujejo naravi, da bi delovala. Ni več ne rasejo drevesa na poljih, v katerih bi gnezdile ptice in uničevale škodljivce. Nekoč so bile njive omejene z drevesi in grmovjem. Danes smo vse to nadomestili s škropljenjem, Kako žalosten je pogled na te nepregledne njive monokultur, na katerih vse drugo umre, ostane le kultura. Kulture pa morajo biti vedno bolj odporne, da sploh preživijo vse te strupe. Slovenija je enostavno premajhna za velike kmetijske površine. Bodimo bolj pametni od drugih in ustvarjajmo raje manjše kmetije in s tem boljšo in bolj zdravo hrano.
Vse dobro želim vsem.
katja | 05.02.2010 | 23:50
Prva je že Irska...lahko se zgledujemo po njej. 
SlavkoM | 05.12.2009 | 03:46
Obstaja precej široko zmotno prepričanje, da je ekološko pridelana hrana bolj zdrava od konvencionalno pridelane hrane. To niti najmanj ne drži, prepričanje pa temelji na napačnem dojemanju narave kot dobrodušne matere. Ekološka pridelava pomeni zgolj manjše količine enako ali manj kakovostne hrane, zato je spodbujanje ekološkega kmetijstva ali celo prepoved ostalega kmetijstva nespametna in škodljiva poteza. Pri ekološki pridelavi namreč minimalne količine ostankov pesticidov, katerih količine so nadzorovane in učinki raziskani, zamenjamo za veliko večje in nenadzorovane količine naravnih toksinov, katerih učinki so lahko precej hujši od učinkov pesticidov. Okužb rastlin brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev ne moremo preprečiti, okužbe pa prinesejo ne samo slabši izgled, ampak tudi strupe povzročiteljev. Stare sorte, ki so odporne, pa so veliko manj donosne, poleg tega pa tudi hranilno bistveno manj primerne, zato so tudi bile zamenjane.
Alc | 17.11.2009 | 08:26
Absolutno se strinjam z tem predlogom Slovenija bi morala iti definitivno v smeri ekologije oziroma cela slovenija bi lahko postala nek eko-biološki otok evrope ob tem bi lahko tudi spodbujali majhno obrtništvo ne pa da uničujejo vse avtohtone firme in jih zamenjujejo z globalističnimi giganti, samo v beli krajini naprimer so uničili Belsad ki so jo na noge postavili domači ljudje hranila je veliko okoljnih kmetov itd. jo je odkupila Kolinska ki je prodala blagovno znamko Podravki in firmo zrušila sedaj bodo na tem mestu gradili blagovni center enako se je zgodilo z Beti-jem sedaj so ga zrušili in na tem mestu gradijo Lidl podobno se dogaja z Livarjem v kratkem ga bo očitno konec. 
Izbrisan Uporabnik 01 | 16.11.2009 | 08:27
Ekološka hrana ? Kolikor sploh lahko govorimo o ekološki hrani glede na dejstvo, da zračni tokovi pač potujejo brez potnih listzov in mejne kontrole, da reke prečkajo več ozemelj in se veliko krat te vode uporabljajo za namakanje, da je praktično vsa živina zaradi boljše prireje dodatno krmljena z vseh vrst ne ravno ekoloških pripravkov. Kolikor po vsem tem še lahko rečemo neki hrani - pridelku "ekološki" v smislu neoporečnosti potem to izničijo triki pridelovalcev in povsem neučinkovit nadzor. 
Država bi morala restriktivno uvesti nadzor nad prodajo izdelkov, ki zaradi naziva Ekološki dosegajo astronomske cene a jih vsaj 70 % pridelajo na povsem sodoben način. To kar je sedaj je s strani države legalizirana sleparija potrošnikov.
Dejansko pa o Ekološki hrani danes lahko govorimo edino še v smislu genetsko ne spremenjeni pridelavi, vse ostalo je pravljica za lahko noč.
Rok85 | 16.11.2009 | 18:04
"Dejansko pa o Ekološki hrani danes lahko govorimo edino še v smislu genetsko ne spremenjeni pridelavi, vse ostalo je pravljica za lahko noč."

Si se krepko zmotil. Genetsko spremenjena pridelava je prav tako ekološka.
Pa ne samo ekološka, tudi finančno, če se zadeva na dolgi rok izkaže za uspešno manj obremenjujoča za kmeta, kot klasična pridelava. Ne pravim, da bi morali pridelovat samo
gensko spremenjene poljšine. Raje naj se prideluje oboje, v trgovini označi kaj je kaj. Potrošnik se pa lahko sam odloči kaj bo kupil.

Kar se pa tiče prenašanja po vodi ali zraku, lahko povem, da so ta problem pri gensko spremenjenih rastlinah uspešno rešili.
seba | 12.11.2009 | 11:23
Ekološka hrana je dokaj marketinški nateg. Sicer pa že imaš ekološko hrano po 3x višji ceni. Poleg tega prva uradna ekološka država v Evropi se mi zdi, da se je proglasila Črna Gora. :)
Mare Dolenc | 12.11.2009 | 23:12
Da se izognemo nategom, naj poskrbi država z ministrstvom in inšpekcijami. Potem bodo ljudje zaupali v kategorizacijo hrane in tudi vedeli kaj kupujejo.
Slovenija naj bi postala prva ekološka država znotraj EU in naj tudi v evropskem parlamentu deluje kot nosilka ekoloških idej, tako da bo tudi dejansko priznana od strani EU.
seba | 13.11.2009 | 12:24
Sej že zdaj je dosti nadzora glede tega kaj pomeni ekološko pridelano in da ustrezajo tem kriterijem. 

Sicer pa to ni toliko problematično (vsaj v Sloveniji), lahko bi šli raje v to, da npr. zapremo počasi vse termoelektrarne in jih nadomestimo z nuklearnimi. Ali pa, da vsa smetišča prozivajajo+uporabljajo t.i. bioplin.
jype | 04.12.2009 | 15:52
Ekološko hrano po 3x višji ceni tudi z veseljem kupujem, zdi se mi pa podlo od ljudi, da bi radi možnost izbire cenejše, industrijsko pridelane hrane, kar odstranili.

Kaj pa naj je delavec, ki ne zasluži dovolj za svež paradižnik in polnozrnate špagete? Gumi medvedke?