Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Predlog potrjevanja reprezentativnosti sindikatov
 
Gvido Novak
Ogledov: 3482
Predlog ustvarjen 18.03.2013
Z odzivom organa 13.05.2013
Zadnja sprememba 17.03.2013 16:45:06

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (4)  

Predlagam, da se uvede dvoletno zanavljanja oz. potrjevanja reprezentativnosti sidnikatov predvsem z vidika ustreznega števila članov, ki je pogoj za podelitev reprezentativnosti sindikatom s strani države. Število članov bi po predlogu bilo potrebno dokazovati s potrdili o plačani članarini v mesecu pred ugotavljanjem oz. potrjevanju reprezentativnosti sindikata.

Podobne rešitve poznajo tudi druge države, kot naprimer Hrvaška, odstavek iz njihovega zakona glasi: Trajanje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje; Članak 10.; (1) Nakon što je reprezentativnost sindikata za kolektivno pregovaranje o sklapanju kolektivnog ugovora utvrđena na način i u postupku propisanom ovim Zakonom, isti zadržava utvrđenu reprezentativnost u razdoblju od tri godine od dana njenog utvrđivanja..

To področje je potrebno urediti kot je predlagano, ker se danes dogaja to, da na osnovi podeljene reprezentativnosti pred mnogimi leti imajo posamezni sindikati še vedno status reprezentativnosti do države oz. delodajalca, kljub temu, da je iz sindikata že pred več leti izstopilo toliko članov, da sindikat ne izpolnjuje več pogoja za reprezentativnost glede števila članov, vendar tega danes nihče ne ugotavlja, ker pravna podlaga za to ne obstaja. Torej v praksi zastopajo delavce v dejavnostih in poklicih sindikati, ki imajo le peščico članov in s tem ovirajo sindikate, ki zastopajo z zakonom predpisano število članov za status reprezentativnsoti v poklicu ali dejavnosti.

Prvo preverjanje reprezentativnosti bi se moralo izvesti čimprej in rok za prvo preverjanje bi moral biti določen zakonsko ter zelo kratek po sprejetju Zakona o dopolnitvah Zakona o reprezentativnosti sindikatov, ki bi lahko uredil oz. udejanil predlagan predlog. Na tem področju v Sloveniji vlada kaos, ki odgovarja predvsem sindikatom in vladi, saj imamo še vedno veljaven Zakon o reprezentativnosti sidnikatov iz leta 1993 in od takrat nespremenjen. Takšna ureditev ne posega v ustavno pravico do svobodnega delovanja sindikatov, ker ne posega v njihovo delovanje, saj le določa pogoje za dodeljevanje reprezentativnosti, ki sindikatu daje legitimnost in legalnost za pogajanja v imenu vseh zaposlenih delavcev v poklicu ali dejavnosti.

Lep pozdrav,

Gvido Novak


Ključne besede sindikat, reprezentativnost, potrjevanje, dopolnitev zakona
Kategorija: Socialne zadeve
Sorodne vsebine
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199313&stevilka=589 | 17.03.2013 | 16:46
Povezava na veljaven zakon iz leta 1993.

Priloge:

Zadnji komentarji:

lipi | 11.04.2013 | 10:17
Sem proti, ker to ne bo rešilo ničesar. Zaposleni nimamo nobenega stika s sindikati (razen preko TV in časopisov). Treba je v osnovi spremeniti sistem, ne samo kozmetičnih popravkov delati. Zaposleni nimamo možnosti pogovora s sindikatom, če pa že, je pa pri njem takšna gneča, da je za popizdit.
poly | 31.03.2013 | 10:45
Kako pa naj delavec z minimalno plačo plačuje članarino? Drugače je pri sindikatih javne uprave, tam je sigurno dosti več članov. Za delavce se sindikati tako ali tako premalo zavzemajo, saj nimajo že nobenih pravic več in tudi to je posledica, da so se mnogi izpisali iz sindikata. Sem pa proti temu predlogu, ker število članov nima nobene veze! Važno je, da sindikati obstajajo, najraje pa bi tajkuni videli, da jih sploh ne bi bilo!
Anti NWO | 23.03.2013 | 14:46
 
PROTI!!!! Koga briga stevilo clanov in ce placujejo clanarino? Nekdo zeli omejiti delo sindikatom in zmanjsati pravice delavcev, saj vse manj ljudi zaupa sindikatom.
Dušan Petak | 20.03.2013 | 13:35
Končno se je nekdo našel in predlagal uvedbo mehanizma nadzora nad sindikati. Iz iskušenj lahko povem, da po podeljeni reprezentativnosti res nihče več ne preverja števila članov sindikata, pa tudi če je še le nekaj članov gredo vse pravice sindikatu, ki izhajajo iz reprezntativnosti. Predlagano potrjevanje je v Sloveniji res potrebno.