Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Urejanje trga dela,
 
elektam
Ogledov: 1304
Predlog poslan 06.03.2013
Arhivirano
Zadnja sprememba 06.03.2013 07:23:51

  Predlog   Število glasov   Komentarji (9)  

 Korak naprej je včerajšnji sprejem novega zakona o Delovnih razmerjih in o Urejejanju trga dela, 

pomeni, da mogoče le ni še vse izgubljeno in obstaja upanje za napej. 

Ostajata še dva poglavitna proglema insicer: 

1. Študentsko delo - študenstko delo bi moralo biti omogočeno, le tistim, ki redno študirajo in opravijo v študijskem obdobju VSE študijske obveznosti. Prvenstvo delo rednega šudenta je ŠTUDIJ, ki je v predvidenem roku, do max. 25-26 leta starosti študenta z diplomo. Vsi študiji po tej starosti študenta, pa bi morali biti 100% samoplačniški.

2. Delo na črno - siva ekonomija - Najbolj učinkovito bi se izkoreninilo delo na črno, z uvedbo davčnih blagajn, ki so direktno povezane z ministrstvom za finance, vse plačilne transakcije med pravnimi osebami izključno brezgotovinske, z virmani. Izplačila pravnih oseb , fizični osebi, do max 50,00 EUR lahko v gotovini, večja nakazila preko osebnih računov. S tem bi bili izničeni pogoji za delo na  črno. Kršitelje preko davčnih blagajn, takoj kaznovat. 

S tem bi se prescej zadev rešilo, proračun bi se začel polnit, lahko bi se nekoliko znižali davki, in bi Slovenija lahko postala tudi davčna oaza za vlagatelje.

 

 


Ključne besede delo, zaposlitev, trg delo, socialne zadeve
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

frfi | 07.03.2013 | 21:46
Zanimivo, kdaj smo delavci dobili vse te pravice, ki jih nam že 20 let vzemajo in še niso vse pobrane?
DavidS | 08.03.2013 | 07:44
V letih takoj po 2. svetovni vojni, ko se je ustvarjal socialistični sistem. Menda je vsakomur jasno, da imajo kljub "20-letnem odvzemanju" delavci v Sloveniji še zmeraj precej več pravic, kot v večini držav EU? Da se ne pogovarjamo o preostalem svetu.....
frfi | 08.03.2013 | 20:59
Samo v državah EU -ja imajo eno najpomembnejšo pravico, ki jo mi še sedaj nimamo, to je EVROPSKA PLAČA!!! Pri nas pa imamo delavci v tovarnah, ne vseh, minimalno plačo. Malo si zamisli! Ali tudi v javnem sektorju obstaja minimalna plača, kolikor jaz vem, tam tega ne poznajo, se pa takoj bunijo, če bi jim jo vsaj malo znižali. Jaz imam že 5 let popolnoma enako plačo. Tudi minimalne plače ne usklajujejo, kot bi jo morali, glede na vse podražitve, ki so stalnica.
DavidS | 09.03.2013 | 08:10
In kaj je za vas evropska plača? V EU bo po vstopu Hrvaške skupaj 28 držav. 13 od teh držav ima nižjo povprečno plačo od Slovenije. Torej smo točno na polovici.
Plače pri nas so takšne, kakršne si z našo produktivnostjo lahko privoščimo....oziroma celo nekoliko višje. 

Minimalna plača se je letos dvignila za 2,7%. Lani se je dvignila za 2%. Leta 2011 za 1,9%. V letu 2010 se je dvignila za 23%.
Težko je torej reči, da se minimalna plača ne usklajuje.

Strinjam se, da so plače v javnem sektorju v primerjavi z gospodarstvom bistveno previsoke. Ampak, dokler bo gospodarstvo imelo takšne sindikate, kot jih ima, se to ne more spremeniti. Sindikati gospodarstva so namreč solidarni s sindikati javnega sektorja, in se jim postavijo v bran, ko želi kdo javnemu sektorju znižati plače. Slovenski absurd pač - ko se predstavnik delavca v tovarni bori za to, da mu bodo odtrgali čim večji del plače za javno upravo.
Fran Fran | 06.03.2013 | 23:21
1. Davčne blagajne - se strinjam - brez tega kot da država ne zna pobrati denarja s tal.

2. Manjši zneski plačil - tudi na naročilnico. Bo pač kupil malo na zalogo, če je odgovoren podjetnik ali pa imeli odprto naročilnico za pol leta, leto... Tudi na pošti.

3. Študentsko delo - ukiniti. Študentje se s tem bolj posvečajo preživetju kot študiju. Poznam primere, ko imajo podjetniki zaposlenih po 10 ali več študentov preko štud. napotnic, pa niti enega redno zaposlenega. Poslujejo pa z državnimi podjetji za velike vsote. Včasih je bilo počitniško delo, naj se ta praksa vrne, dijaki in študenti naj se pa učijo in ne da cele fabrike obratujejo na njihov račun, država pa brez prispevkov, seveda tudi študentje brez pokojninske dobe.

4. Poenostaviti obrazce za stalno zaposlitev ali začasno zaposlitev, ki je lahko mogoča tudi za tri dni, teden, mesec ali več. Plačani so seveda prispevki.

Podjemno delo - naj se spuštuje Obligacijski zakonik, saj podjemnega dela v proizvodnji, na gradbiščih stavb, avtocest, sploh v proizvodnji, naša zakonodaja ne dopušča. Pa je delovna inšpekcija že kdaj ukrepala? Sramotno. Država je bila samo v letih konjukture oškodovana za nekaj milijard zaradi izpada prispevkov pri teh pogodbah.

Podjemno delo - vemo kaj je? Obiranje sadja, hmelja, sezonska opravila, enostavna dela pri katerih je dogovor, ne sme biti nadzora v pomenu nadrejeni, podrejeni, torej delovodij ipd. 

5. Delo preko tim. agencij s ponujanjem, posredovanjem delavcev je treba prepovedati. Na ta način je država legalizirala skozi zadnja vrata suženjsko delo - se spomnimo početij Hilde Tovšak pred kratkim?

6. Veliko malih podjetnikov ima v Švici račune na katere pošiljajo zneske po le nekaj tisoč in se s tem izognejo finančnemu nadzoru in obdavčitvi... Vse to iz že navedenih razlogov - dela na črno je med obrtniki in sicer neverjetno, saj ni nikakršnega nadzora, niti volje za kaj takega s strani države.

Državi pravzaprav (politikom zadnjih 20 let) ni bilo mar in so dopuščali ta nered iz razlogov, da lažje v miru nevestno delajo svoje grdobije na račun proračuna, ki pa udari vse državljane. Pravne države na tem področju ni. Je bila bolj pravna v času tim. Dravske banovine.
DavidS | 07.03.2013 | 08:27
2. Res je potrebno poskrbeti za to, da bo utaja davkov čim nižja, a ne za ceno dušenja gospodarstva s pretirano birokracijo. Kaj si naj nekdo, ki ima 2 zaposlena, in potrebuje M1 obrazec vsaka 3 leta, vzame na zalogo? 10-letna zaloga stane manj kot 5 EUR.
Ali pa tajnica, ki skoči v Spar po 2 litra jabolčnega soka, ker pride poslovni partner na obisk. Naj za 2 EUR zasuče naročilo-dobavnico-fakturo-plačilo na TRR? 

Malo življenjskosti je tudi potrebno. Podjetje nima z vsemi partnerji 100+ EUR prometa mesečno, da bi bilo smiselno tako poslovati. Vsa ta birokracija poleg časa prinese tudi čisto konkretne stroške......pošiljanje računov, stroški nakazil. In pa, na koncu, obilo sreče z dogovorom za odloženo plačilo pri dobavitelju, kjer jemljete za 7 EUR blaga ali storitev.
Poskusite recimo kot novo podjetje skleniti pogodbo za odloženo plačilo pri Marcatorju za tista 2 litra soka mesečno.

Povzročati gospodarstvu neprimerno večje stroške, kot bo korist takšnega predpisa, je skrajno neproduktivno.
elektam | 07.03.2013 | 13:19
...Gotovinsko poslovanje do 50,00€ med pravnimi osebami, je dovolj visoko za manjše zneske, za več se pa že lahko piše račun in virman....Sicer pa da je zadeva registrirana in transparentna imajo podjetja tudi na voljo, maestro poslovno kartico PR, Poslovni mastercard in druge kartice...Tako da ni razloga za uvedbo brezgotovinskega poslovanja med pravnimi osebami.
DavidS | 07.03.2013 | 15:13
Točno tako. Sedanja meja 50 EUR je popolnoma ustrezna.
DavidS | 06.03.2013 | 16:56
1. Kar se tiče brezplačnega študija, mi je veliko bolj všeč ideja, predstavljena v enem od predlogov, ki so trenutno v razpravi. Vsak naj ima na voljo določeno število let študija. Ne vidim namreč razloga, zakaj bi moral biti prikrajšan nekdo, ki je šel po srednji šoli delat, in se potem recimo čez 10 let odločil, da gre študirat.

2. Vsa plačila preko TRR v praksi niso izvedljiva, za manjše zneske mora biti možno plačilo z gotovino, kot velja že sedaj.
 Kaj naj naredi recimo nekdo, ki za podjetje pošlje priporočeno pismo na pošti? Ali pa kupi 2 obrazca za prijavo zaposlenega? Plača 0,70 EUR po predračunu?