Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Posebne obravnave sodišč glede delodajalčevega neizplačila plač
 
Blaž
Ogledov: 2099
Predlog poslan 04.03.2013
Z odzivom organa 14.05.2013
Zadnja sprememba 04.03.2013 19:26:18

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (8)   Popravki predloga  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 14.05.2013

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem in eden bistvenih elementov tega razmerja je delo za plačilo. Obveznost plačila delodajalca v zameno za osebno opravljanje dela je temeljna pogodbena obveznost delodajalca. Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS št. 21/2013, v nadaljevanju ZDR-1) v 44. členu določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti ustrezno plačilo za opravljanje dela v skladu z določbami 126. do 130., 133. do 135. in 137. člena ZDR.

Plačilo za opravljanje dela je torej temeljna delodajalčeva obveznost, ki na drugi strani za delavca pomeni eno od bistvenih pravic iz delovnega razmerja. Iz tega razloga zakon daje delavcu možnost, da v primeru izplačevanja bistveno zmanjšane plače oziroma neizplačevanja plače ob zakonsko ali pogodbeno dogovorjenem roku, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi (111. člen ZDR-1). Za delodajalca, ki delavcu ne izplača plače zakon predpisuje tudi kazensko sankcijo (217. člen ZDR-1).

V zvezi s samim izplačilom plače želimo nadalje izpostaviti, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti plačo na določen plačilni dan oziroma najkasneje 18 dni po preteku plačilnega obdobja ter da je delodajalec dolžan delavcu do konca plačilnega dne izdati pisni obračun, iz katerega so razvidni podatki o plači, nadomestilu plače, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki. Glede izpostavljenega predloga pa velja poudariti, da je ZDR-1 (ki se je uveljavil 12.4.2013) na novo določil, da je omenjeni pisni obračun verodostojna listina, na podlagi katere lahko delavec v primerih, ko delodajalec ne izplača plače in drugih prejemkov vloži predlog za izvršbo in na tak način zahteva izvršbo pri izvršilnem sodišču.