Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev nadomestnih invalidskih kvot

3934 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam da se v podjetjih ukine uveljavljanje nadomestnih invalidskih kvot, ki jih podjetje doseže tako, da v določenem obsegu sodeluje z invalidskim podjetjem.

Te nadomestne kvote namreč za invalide predstavljajo oviro do zaposlitve. Podjetja z najmanj 20 zaposlenimi bi morala imeti po ZZRZI med 2 in 6 % zaposlenih invalidov. Če za primer vzamemo srednje 4 %, bi podjetje, ki zaposluje 1500 ljudi moralo zaposlovati vsaj 60 invalidov. Namesto tega lahko sodeluje z invalidskim podjetjem, ki zaposluje recimo 5-10 oseb. Razlike je torej kar 50 delovnih mest za invalide. Takšnih velikih podjetij je v Sloveniji sicer vse manj, a če jih je 5 je to 250 delovnih mest, ki jih invalidi težko pridobijo. Je pa veliko manjših podjetij, ki te nadomestne kvote prav tako izkoriščajo.

Razen tega so invalidska podjetja na ta način v primerjavi z ostalimi neinvalidskimi podjetji v prednosti pri pridobitvi poslov z večjimi podjetji, kar predstavlja tudi obliko nelojalne konkurence.

11 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B borussia 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 5. 2013

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Predlagatelj predlaga spremembo 64. člena Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, ki ureja 'nadomestno izpolnitev kvote', tako da se »v podjetjih ukine uveljavljanje nadomestnih invalidskih kvot«. Ministrstvo, pristojno za invalidsko varstvo, bo ob prvi naslednji spremembi zakona skupaj s socialnimi partnerji preučilo to pobudo in se nato odločilo, ali jo bo upoštevalo oziroma na kakšen način bi jo bilo možno upoštevati.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 20. 2. 2013 | 12:56:34

Ukinitev nadomestnih invalidskih kvot

Komentarji