Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

ukinitev referenc pri javnem naročanju

4331 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Pozdravljeni

Pred nekaj časa sem začel spremljati javna naročila, ki se razpisana na portalu enaročanje.si.

Že na prvi pogled se mi zdi kot leglo največje korupcije v državi.

Naj omenim samo dve, ki sta mi ostali s spominu.

Za košnjo in spravilo trave je potrebnih 5 primerljivih referenc.

Za čiščenje podrasti pod elektro trasami je potrebna referenca z istega področja.

Kdo razen teh, ki so to že delali lahko v tej državi pridobi? Nihče. In ne mi rečti, da se ti, ki to imajo ne dogovarjajo med sabo.

In še ogromno je tega.

Predlagam ukinitev referenc za takšna banalna dela, ki jih zna vsak kmet. (Ne mislim nikogar žaliti, ampak tako se reče).

Namesto reference naj se zahteva ustrezna bančna ali kakšna druga garancija, ki se lahko ob "nepravilno pokošeni travi" vnovči.

Menim, da se bi ogromno sredstev prihranilo, ker so mali in novi ponudniki ter tisti, ki še niso v igri s temi referencami lepo izločeni.

Lep pozdrav

13 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z zana1 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 3. 2013

Odziv Ministrstva za finance

»Zakon o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 128/06, 16/08, 19/10, 18/11, 43/12 - Odl. US in 90/12; v nadaljevanju: ZJN-2) ne zavezuje naročnikov, da v vsakem postopku oddaje javnega naročila zahtevajo izpolnjevanje tehničnih in/ali kadrovskih pogojev (referenc), temveč ravno nasprotno. Naročnik je pri odločanju o tem, ali bo reference zahteval ter glede izbire pogojev in meril, omejen s temeljnimi načeli javnega naročanja, predvsem z načelom sorazmernosti, načelom enakopravne obravnave ponudnikov in načelom zagotavljanja konkurence med ponudniki. V kolikor posamezni ponudnik meni, da naročnik pri teh odločitvah ne ravna v skladu z zakonodajo, je zagotovljeno pravno varstvo v skladu z Zakonom o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (Uradni list RS, št. 43/11 in 60/11).«

Odziv Ministrstva za pravosodje in javno upravo

V okviru projekta "minus 25" (www.minus25.gov.si) je v juliju 2012, Vlada RS sprejela prenovljeni Akcijski program za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje zakonodajnih bremen za leti 2012 in 2013 (http://www.minus25.gov.si/program-25/), kjer so po posameznih področjih opredeljeni ukrepi za poenostavitev zakonodajnega okolja. Na področju financ je v programu Ukrep (št. 3) - Prenova sistema javnega naročanja v smeri fleksibilnosti in poenostavitvi postopkov v skladu z novimi evropskimi direktivami, katerih temeljni cilji so pogostejša uporaba pogajanj, uvedba elektronskega naročanja in znižanje administrativnih bremen. Ukrep je usmerjen v spodbujanje dostopa srednjih, malih in mikro podjetij do javnih naročil, in sicer z zmanjšanjem administrativnega bremena, delitvijo naročil na sklope ter prilagoditev razpisnih pogojev. V skladu z zastavljenimi cilji iz programa se Ministrstvo za pravosodje in javno upravo v sodelovanju s pristojnimi resorji (v tem primeru Ministrstvom za finance) prizadeva za uspešno realizacijo ukrepov.

Komentarji