Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preverjanje veljavnosti izobrazbe državnih in lokalnih funkcionarjev

4879 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlagam, da se preveri veljavnost izobrazbe državnih in lokalnih funkcionarjev.

Ugotovljeno je bilo namreč, da je več državnih in lokalnih funkcionarjev (poslanci državnega zbora, župan Mestne občine Maribor) na goljufiv način ali s ponarejanjem prišlo do izobrazbe.

Taki primerki so poslanec Borut Ambrožič (prepisovanje in nenavajanje virov ter posledično razveljavljen magisterij), bivši poslanec Branko Marinič (goljufanje na izpitu iz nemškega jezika), bivša poslanka Alenka Koren Gomboc (ponarejanje srednješolskega spričevala), bivši župan Franc Kangler (prepisovanje in nenavajanje virov v diplomski nalogi ter posledična razveljavitev diplomske naloge) ter verjetno še kdo.

Preverjanje izobrazbe državnih in lokalnih funkcionarjev naj se izvede tako pri poslancih, ministrih, predsedniku vlade, predsedniku države, sodnikih, tožilcih, odvetnikih, županih, predsedniku in članih Komisije za preprečevanje korupcije, varuhu človekovih pravic ter drugih funkcionarjih. V kolikor se ugotovijo nepravilnosti, se jim odvzame naziv, izterja pa se od njih tudi vso premoženjsko korist, ki so jo pridobili na podlagi razveljavljene izobrazbe.

32 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marjan Bizilj 85 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 3. 2013

Odziv Ministrstva za pravosodje in javno upravo

V zvezi s predlogom, ki se nanaša na preverjanje veljavnosti izobrazbe državnih in lokalnih funkcionarjev, pojasnjujemo, da navedeni predlog ne sodi v delovno področje Ministrstva za pravosodje in javno upravo oziroma ministrstvo ni pristojno za realizacijo predloga.

Glede na to, da se predlog nanaša na državne funkcionarje, ki opravljajo funkcijo v različnih državnih organih, kot tudi na lokalne funkcionarje, ki opravljajo funkcijo v posameznih lokalnih skupnostih, bi bilo treba predlog posredovati posameznim državnim organom in lokalnim skupnostim , pri čemer pa opozarjamo, da odvetniki ne sodijo med funkcionarje. Realizacija predloga glede preverjanje izobrazbe je tako v pristojnosti organa, v katerem funkcionar opravlja funkcijo in uresničuje pravice in obveznosti glede pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja.

Ne glede na navedeno pa pojasnjujemo, da je preverjanje verodostojnosti dokazil glede izobrazbe za javne uslužbence v državni upravi in v pravosodnih organih urejen z Uredbo o postopku za zasedbo delovnega mesta v organih državne uprave in v pravosodnih organih (Uradni list RS, št. 139/06 in 104/10), ki v tretjem odstavku 23. člena določa, da lahko predstojnik oziroma vodja kadrovskega poslovanja pred odločitvijo o izbiri opravi razgovor s kandidatom, ki mu ga je predlagala natečajna komisija oziroma pooblaščeni javni uslužbenec, mora pa preveriti verodostojnost javnih listin ter listin o opravljenih izpitih, ki so pogoj za zasedbo delovnega mesta. V primeru, da se verodostojnosti listin ne da preveriti, da kandidat pisno izjavo, da so ta verodostojna.

Priloge:

Komentarji