Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


oprostitev davka na motorna vozila - mamice samohranilke, mamice študentke samohranilke
lotos_
Ogledov: 5738
Predlog ustvarjen 27.01.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 27.01.2010 10:37:41

  Predlog   Število glasov   Komentarji (10)  

Pozdravljeni, 

 

Apeliram na kompetentne in upam, da bi nekako moja ideja, želja mnogoterih študentov staršev prišla do tistih poslanskih stolčkov, ki bi naredila spremembo pri plačilu davka pri nakupu novega vozila. 

 

Ne razumem, zakaj so plačila davka oproščene družine, ki imajo tri ali več otrok. Če delajo otroke, potem očitno imajo denar, saj vsak individum gor spravit finančno ni mačji kašelj. Zatorej menim, da imajo denar tudi za nakup avta. Pa brez zamere tistim s tremi otroci .

 

Sprašujem pa se, zakaj plačila davka niso oproščene mamice samohranilke, mamice študentke, ki se komaj prebijajo skozi mesec, sploh, če so same. Menim, da je prevoz otroka izredno pomemben, sploh, če starš otroka študira izzven lastnega kraja, otrok pa ostaja v vrtcu izzven študijskega okolja. Pa sej v končni fazi je vseeno kje živijo in kje študirajo, bistvo je da enostarševska družina, sploh, če mati študira nujno potrebuje prevoz. Vlada podpira tako nataliteto kot študij. Torej bi tu lahko naredili nek kompromis. Po drugi strani pa bi lahko proizvajalci avtov v času recesije, pomislili, tudi na študijsko prebivalstvo, če že nižajo cene avtomobilov, tako, kot apple ponuja popuste za tiste študente, ki bodo diplomirali ali pa so študenti. Vsak popust šteje. 

 

Čeprav sem bila primorana kupiti avto sama s štipendijo in z ostalimi socialnimi transferji, ki mi kot mamici pripadajo, mi je nakup avta sicer uspel, in pišem ta apel v upanju za ostale mamice samohranilke, ki jim je usoda prekriažala načrte in jih pustila sama z otrokom/ki. 

V upanju na ugodno rešitev se Vam že vnaprej zahvaljujem.

 


Ključne besede davek, motorna vozila, sociala, samohranilke, študenti
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

SimonB | 16.02.2010 | 13:51
Verjetno ni dobro, ker bi prinesel vec goljufovanje in zato tudi komplicirano birokracijo.
Boljsi variante pomagati mlade/revne druzine obstaja, n.pr. brezplacno vrtec.
lotos_ | 17.02.2010 | 12:15
 
Prav smesno mi je, ko konstantno slisim ta zakon bo prinesel vec goljufije, zato ga niti ne bom podprl. Ce bi vsi tako razmisljali potem res ne bi nikamor prisli in brezveze da sploh imamo drzavo in nek pravni sistem. 

Prav zaradi teh goljufij, ki zadevajo dolocene problematike kot je samohranilstvo ali pa neplacanje prezivnine, je potrebno vpeljati nadzor, drugace ne bomo nicesar spremenili. To pa je naloga drzave, da zato poskrbi. Menda ji ja ni vseeno, kdo ji denar krade. Ce lahko uvajamo nadzor po faksih kdo je dejansko zares bolan, da bi s tem opravicili zdravnisko potrdilo absolventov, potem bi morala uvedba nadzora nad samohranilci in neplacniki prezivnin biti na prvem mestu, saj gre v koncni fazi za kazniva dejanja posameznikov, ki iz namere pozvrocajo skodo drzavnemu proracunu (beri kradejo), ob tem pa zanemarjajo lastnega otroka.
Tipsy | 15.02.2010 | 13:58
 
Pri nas je toliko namišljenih 'samohranilk' in študentov, ki vlečejo status samo z namenom izkoriščanja države, da to sploh ne pride v poštev. 
yamast | 11.02.2010 | 08:54
Lepo bi bilo napisati da je ta ugonost enkratna za obdobje cca 5 let ali več. Pravtako če se vozilo proda pred iztekom 5 let se davek mora plačati.

Enaka ugonost mora biti za pare kot za samohranilce drugače pride do izkoriščanja.
Ariel | 28.01.2010 | 07:27 Prikaži
Sem odločno proti. 
Že zdaj je veliko navideznega ločenega življenja, vaš predlog pa bi bil samo še en razlog več, da se pari ne bi poročali in bili še naprej prijavljeni na različnih naslovih le zato, da bi od države več iztržili. Dovolj imam tega nategovanja države in nas, poštenih davkoplačevalcev, ki moramo to plačevati. Kdor je poročen, je v naši državi finačno na slabšem od neporočenih.

Draga Staša, mislim da si bolj zaslužijo pomoč tisti, ki igrajo pošteno in po normalni poti dobijo tri otroke in so zato upravičeni do popusta pri nakupu avtomobila. Če želiš, imej še dva otroka, potem pa ti Bog požegnaj nov avto.
Katrin | 28.01.2010 | 08:57 Prikaži
Dragi Ariel, poštenje, poroka in normalnost (in Bog) k sreči ne veljajo za sinonime.
Boyzl | 28.01.2010 | 07:12
zakaj država podpira velike družine je povsem jasno: navdušena je nad čimvečjim številom proizvedenih bodočih davkoplačevalcev ;-)
zraven pa verjetno igra vlogo še en dejavnik, o katerem pa ne bi preveč: namreč katera subgrupa državljanov se postavlja z velikim številom otrok?

vseeno nekako drži: na nek način bi lahko samohranilkam olajšali take investicije.
ampak smo hitro tudi pri dilemi, koliko bi se povečal odstotek (zaresnih ali navideznih) samohranilk in število mladih mater/študentk, če bi država preveč pomagala.

precej bolj se ogrevam za posege (poomoč) države pri stvareh in na načine, kjer je "nevarnost" izkoriščanja manjša ali je skoraj ni - brezplačni vrtci, šole, letovanja otrok,... možnosti je ogromno - čeprav tudi pri teh seveda najdemo izkoriščevalce (starša se prijavita na različnih naslovih, navidez sta ločena ... in veselo skubita državno/občinsko malho na račun navideznega statusa samohranilke).
Katrin | 27.01.2010 | 18:04
Jaz se raje ne bi vtikala v to, ali imajo ljudje, ki delajo otroke, za to sredstva ali ne. Velja tudi za študentke.

Se pa strinjam s predlogom.
Seveda je večna travma vseh, ki (smo) preveč povprečni, da bi bili upravičeni do kakršnihkoli dodatkov, da bi le-te kdo prejemal neupravičeno. Nujno je torej vzpostaviti primeren nadzor nad prejemniki.
lotos_ | 27.01.2010 | 18:58
 
Dostikrat slišim zakaj študentke sploh delajo otroke, če niso zaposlene. Lahko bi se vprašali takole: Morda je oseba proti koncu svojega študija izkoristila absolventski staž prav za večanje družine in se takoj, ko je možno (torej po pripadanem porodnem dopustu) želela zaposliti. Ker pa ni predvidevala, da bi jo partner/ica zapustila v zadnjem mesecu nosečnosti in da za otroka ne bo skrbela ali pa je vzrok smrt partner/ice, tako ostane sam/a z otrokom in kup enih problemov. Treba je situacijo pogledati namreč iz več zornih kotov, da bi lahko objektivno gledali na problem.

Status v končni fazi ni takšna dilema, saj ima vsaka stvar svoj rok uporabe. Brez dokazil se v letnik ne moreš ponovno vpisati, četudi nisi opravil svojih študijskih dolžnosti. Status izjemoma lahko podaljšaš za eno leto, če je vzrok materinstvo, smrt v družini, socialni problem. Tako, da v končni fazi leto gor ali dol, mamice ostajajo še zmeraj noseče, same  in davek še zmeraj ostaja.

Me veseli, da se strinjate s predlogom. 
KatjaC | 27.01.2010 | 13:15
Dobro, ampak le za mame/očete študent(k)e, ki statusa ne izkoriščajo (podaljševanja z izgovori o bolezni ipd.) in za mame/očete samohranilce, ki niso to le navidezno. To žal pomeni cel kup preverjanja, kar pa po moje ni zadosten razlog, da predlog ne dobi podpore. Je pač potrebno upoštevati in ukrepati :-)