Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved uporabe aspartama v živilski in farmacevtski industriji
 
Marjan Bizilj
Ogledov: 2717
Predlog poslan 22.01.2013
Z odzivom organa 19.03.2013
Zadnja sprememba 21.01.2013 11:38:02

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (8)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 19.03.2013

Odziv Ministrstva za kmetijstvo in okolje

Področje aditivov je zakonodajno urejeno na nivoju EU. Vsi aditivi, ki so na EU seznamu, so pod zakonsko predpisanimi pogoji za uporabo v hrani varni in ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi. Ta pravila so za vse države članice zavezujoča in jih moramo spoštovati tudi v Sloveniji.

Na seznamu dovoljenih sladil je med drugim tudi aspartam (E951). Strinjamo se z vami, da se to sladilo največ uporablja v brezalkoholnih pijačah brez sladkorja, njegova uporaba pa je dovoljena tudi v jogurtih z zmanjšano energijsko vrednostjo ter še v številnih živilih, katerim ni bil dodan sladkor.

Zaradi različnih mnenj in študij se na nivoju EU varnost uporabe aspartama v živilih prednostno ponovno preverja. Presojo o varnosti aspartama izvaja Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Potek ponovne ocene varnostni aspartama si lahko ogledate na spletni strani:
http://www.efsa.europa.eu/en/search.htm?text=aspartame

V primeru, da bi se ugotovilo, da določen aditiv ni varen, se ga umakne iz EU seznama, njegova uporaba pa bi bila prepovedana v vseh državah članicah.

Kot alternativo omenjate tudi steviol glikozide (E 960). Njegova uporaba je v EU dovoljena od 2. 12. 2011. Na trgu lahko najdete že številne proizvode, ki vsebujejo to sladilo in predstavljajo alternativo aspartamu.

Zavedamo pa se, da ima ključno vlogo pri zagotavljanju zdravja vseh prebivalcev med drugim tudi zaužita hrana. V množici številnih živil, ki so na voljo, kupujmo in uživajmo sezonsko hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in ne vsebuje, sicer dovoljenih aditivov.

 

Priloge: