Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved uporabe aspartama v živilski in farmacevtski industriji

5393 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uvede prepoved uporabe umetnega sladila aspartam v živilski in farmacevtski industriji. Razloge navajam v nadaljevanju.

Aspartam (E951) spada na listo izredno škodljivih dodatkov, kancerogenih, ki se jih je potrebno kar se da izogniti. Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migreno, slabost, vrtoglavico, nespečnost, izgubo kontrole nad udi, zamegljen vid, slepoto, izgubo spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptične napade, kožne poškodbe, izpuščaje, napade tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualne krče (tudi izven cikla), izgubo sluha ali zvonjenje v ušesih, izgubo ali spremembo okusa, simptome, podobne tistim pri srčnem napadu, astmo, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.

Aspartam je dodan kot umetno sladilo v nizkoenergijske pijače (Coca-Cola Zero, nizkocenovne generične pijače trgovskih blagovnih znamk itd.), jogurte (npr. Vitalinea, ki je označen, da se z njim da hujšati). Potem je Aspartam dodan tudi kot pomožna snov v zdravila. Zdravilo s to pomožno snovjo je npr. Lekadol plus C, ki se oglašuje v reklami, da je "prijazen do želodca, prijazen do srca, vitamina C veliko ima", kar je skrajni primer zavajanja in potvarjanja dejstev.

Kot bolj zdrav nadomestek za umetno sladilo aspartam se uporablja stevia, s katero lahko nadomestite aspartam.

Na podlagi vseh zgoraj navedenih razlogov predlagam, da se uvede prepoved uporabe umetnega sladila aspartam v živilski in farmacevtski industriji. To sladilo pa se nadomesti z bolj zdravim nadomestkom (stevia).

25 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marjan Bizilj 85 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 3. 2013

Odziv Ministrstva za kmetijstvo in okolje

Področje aditivov je zakonodajno urejeno na nivoju EU. Vsi aditivi, ki so na EU seznamu, so pod zakonsko predpisanimi pogoji za uporabo v hrani varni in ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi. Ta pravila so za vse države članice zavezujoča in jih moramo spoštovati tudi v Sloveniji.

Na seznamu dovoljenih sladil je med drugim tudi aspartam (E951). Strinjamo se z vami, da se to sladilo največ uporablja v brezalkoholnih pijačah brez sladkorja, njegova uporaba pa je dovoljena tudi v jogurtih z zmanjšano energijsko vrednostjo ter še v številnih živilih, katerim ni bil dodan sladkor.

Zaradi različnih mnenj in študij se na nivoju EU varnost uporabe aspartama v živilih prednostno ponovno preverja. Presojo o varnosti aspartama izvaja Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Potek ponovne ocene varnostni aspartama si lahko ogledate na spletni strani: http://www.efsa.europa.eu/en/search.htm?text=aspartame

V primeru, da bi se ugotovilo, da določen aditiv ni varen, se ga umakne iz EU seznama, njegova uporaba pa bi bila prepovedana v vseh državah članicah.

Kot alternativo omenjate tudi steviol glikozide (E 960). Njegova uporaba je v EU dovoljena od 2. 12. 2011. Na trgu lahko najdete že številne proizvode, ki vsebujejo to sladilo in predstavljajo alternativo aspartamu.

Zavedamo pa se, da ima ključno vlogo pri zagotavljanju zdravja vseh prebivalcev med drugim tudi zaužita hrana. V množici številnih živil, ki so na voljo, kupujmo in uživajmo sezonsko hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in ne vsebuje, sicer dovoljenih aditivov.

Priloge:

Komentarji