Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev študentskih servisov, dela za določen čas, lažje odpuščanje in sklad za odpravnine
 
Darth
Ogledov: 3709
Predlog ustvarjen 04.01.2013
Z odzivom organa 13.03.2013
Zadnja sprememba 03.01.2013 11:48:07

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (14)  

Vladi predlagam troje:
1. Ukinitev študentskih servisov - danes je veliko govora o tem, da smo študentje leni in da študiramo do 28. leta, vpis na fakultete je gromozanski, s tem pa se izgubljajo ogromne količine javnega denarja za šolnine. Delodajalci izkoriščajo študente preko študentskih servisov do onemoglosti, ti pa morajo svoj status podaljševati v nedogled, ker jim delodajalci pač ne želijo plačevati prispevkov. To državo udari na večih mestih: 
-manj je priliva v pokojninsko blagajno
-preveč je študiranega kadra, ker študirajo preprosto vsi
-izgublja se denar za šolnine, ki se v resnici plačujejo zgolj za omogočanje študentskega dela
-študentom postaja mučno, da ne dobijo služb
Ukinite študentsko delo kot ločeno obliko dela, študentje pa naj na trgu dela konkurirajo preostalim zaposlenim. Temu se oporeka z lažnim argumentom, da študentje ne morejo konkurirati na normalnem trgu dela, ker ne morejo delati 40ur na teden. Večina študentov že danes dela 40 ur na teden, tisti delodajalci, s katerimi se je pa dalo do danes dogovoriti o skrajšanem delovnem času, pa bi tudi naprej sprejemali take dogovore. Ravno tako se govori o tem, da se bo s tem konkurenčnost študentov zmanjšala, pravilni izraz pa bi bil, da se bo izenačila, danes namreč študentu kot ponudniku delovne sile ne more konkurirati nihče, nasrkajo pa popolnoma vse stranke, razen delodajalcev. Če naj imamo vsi enake možnosti za pridobitev službe, potem mora obstajati zgolj ena oblika zaposlitve, kjer prehajam na svoj drugi predlog:
2. Ukinite delo za določen čas. To je bil izvorni vladni predlog za prevetritev delovnopravne zakonodaje in je bil do danes tudi najboljši. To naj bo najvišji cilj - da obstaja samo ena oblika zaposlitev, dogovore pa nadaljujte od tukaj. Tako sindikati kot delodajalci bodo bržkone sprejeli nek uravnotežen predlog o takem zakonu.
3. Seveda je končni interes povečano zaposlovanje, ki pa mu trenutno stoji na poti predvsem to, da delodajalci zaradi nesigurnosti na trgu ne zaposlujejo, ker se v primeru slabega poslovanja delavca ne bodo mogli znebiti. Žalosti me, da je situacija takšna, vendar je lažje odpuščanje nujno, če hočemo povečati zaposlovanje. Na koncu koncev se bo delodajalec, ki se nekoga želi znebiti, tega tudi znebil, pa naj bo zakon še tako rigidno zastavljen. Lažje odpuščanje naj bo zastavljeno tako, da bo spodbujalo zaposlovanje, kjer pa se mi zdi pameten še četrti predlog in sicer:
4. Sklad za odpravnine. Odpravnine povzročajo velik odpor do zaposlovanja pri delodajalcih, zato predlagam, da se sprejme zakon, da naj vsi delodajalci vsak mesec poleg preostalih prispevkov v nek državno reguliran sklad prispevajo še v sklad za odpravnine, iz katerega potem delavci, ki ostanejo na cesti dobijo odpravnino. To je situacija, v kateri zmagajo vse stranke - delavci ne bodo ostali brez odpravnin, lažje se jih bo zaposlovalo, lažje bo za delodajalce, za državo, za delavce in za vse. 

Poleg tega bi vladi predlagal še povečanje inšpektoratov za delo na črno, ker že iz osebnega življenja poznam ogromno primerov obrtnikov, ki na trgu enostavno ne morejo konkurirati, ker jim posel jemljejo tisti, ki delajo na črno. Ravno tako se naj poveča inšpektorate za oddajo stanovanj na črno, ker v Ljubljani in drugje, roko na srce, ni niti pol toliko praznih stanovanj kot jih je prijavljenih, ker lastniki ne želijo plačevati davka. Inšpektorji naj bodo plačani po uspešnosti, njihova osnovna postavka pa naj bo nizka, da se spodbudi kar najboljše delo. Na ta način bi inšpektorati odkrili ogromno, inšpektorji bi še vedno imeli visoke plače, kar pa bi bilo hkrati tudi v interesu države. 


 


Ključne besede Ukinitev študentskih servisov, ukinitev dela za določen čas, lažje odpuščanje, sklad za odpravnine, inšpektorati, delo na črno
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Digifotko | 26.01.2013 | 21:16
Predlogu nasprotujem.
1. Študentsko delo naj ostane v dosedanji obliki kot pomoč pri financiranju študija, potrebno pa je uvesti nekaj sprememb:
- študentsko delo se razdeli v dve kategoriji - delo ki je v sklsdu s smerjo študija kar pomeni študentu tudi praktično izobraževanje ter delo samo za denar. Prvo vrsto dela se omeji samo na študente ki redno izpolnjujejo študijske obveznosti, pri drugi pa se doda omejitev povprečja ocen na 7,5. Tako bi lahko prva, strokovna dela opravljali tisti študentje ki redno študirajo, druga pa samo tisti ki redno in kvalitetno študirajo. Pri vseh študentskih delih je potrebno prepovedati prepise ( v smislu da študent ki se prepiše, ne more več delati preko napotnic).
2. Delo za določen čas naj ostane kot možnost de se delavec in delodajalec spoznata, potrebno pa je omejiti zlorabe kot je sprememba delovnega mesta v podjetju kar sedaj avtomatsko pomeni novo pogodbo za določen čas.
pravica_ljudem | 16.01.2013 | 21:26
Pravijo fleksibilnost delovnega trga da rabmo.  Ampak človek pa rab vsak dan delo, ne more kar rečt ok ta mesec je manj naročil pa mi je delodajalc reku da naj ne delam .. mislim to ne gre tko no. Najbolj bi bilo da bi več podejetij skupaj se dogovorili da bi pač redno zaposlili nekoga. Potem pa si po potrebi posojali take delavce. Delavec ne bi bil odpuščen, podjetje bi lažje se prilagajalo in vse bi bilo veliko lažje. Predvsem pa rabmo družbeno odgovorna podjetja ki ne delajo za dobiček ampak z pozitivnem poslovanjem skrbijo predvsem za dobrobit delavcev ali državljanov(invalidska podjetja, socialne trgovine itd.).

Pa preveč je raznih oblik dela, občasno delo, malo delo(ja tud to sem prebral da sicer drugačno kot je bilo predlagano že vsaj na papirju obstaja tudi pri nas), honorarno delo, izredno delo, itd.
Študent rab neke izkušnje dobit in je prav da ima nekakšno študentsko delo. Ni pa prav da se to izkorišča. Ampak vsaj  s strani malih ljudi vem veliko primerov ko na ta način študent pomaga preživeti sebi in svoji družini čeprav je od vseh on sam s tem najbolj izkoriščen. Vsekakor pa bi morali pri vseh oblikah dela imeti plačane socialne prispevke in imeti delavske pravice.
Blaž | 23.01.2013 | 09:21
S tem se pa popolnoma strinjam. Edino mogoče tisto s posojanjem delavcev bi lahko bila prilika za marsikaterega delavca, da izkoristi sistem.

Kar se študentskega dela tiče, se ga ne sme popolnoma izničiti. Reformirati, da. Ukiniti, ne. Zakaj? Študent s samimi 10kami je po končanem študiju praktično neuporaben, saj vso njegovo znanje več ali manj izvira iz knjig in kot vsi vemo, je praksa v 99 % primerih popolnoma drugačna od teorije. Študent potrebuje znanje IN delovne izkušnje in navade, pa četudi je v času študentskih let delal kot prodajalec v Sparu - vseeno je bil v delovnem procesu, videl je, kako stvari potekajo, kaj pomeni biti zaposlen, kako komunicirati z delodajalcem, kako komunicirati s strankami, in podobno.

V tem primeru bi osebno predlagal, da se študentske servise ukine, za študente na Zavodu za zaposlovanje pa uvede posebni status, s katerim bi študent lahko oddelal omejeno število ur na mesec po nižji stopnji davka kot redno zaposleni za polni delovni čas. S tem bi imel plačane tudi prispevke, delo bi se mu štelo v delovno dobo, po končanem študiju pa bi imel tudi delovne izkušnje, zaradi česar bi bil lažje zaposljiv. Ob tem poudarjam, da bi meja oddelanih ur morala biti tolikšna, da bi študent lahko pokril osnovne mesečne stroške bivanja in v 12 mesecih lahko privarčeval dovolj za kakšen teden dopusta na morju. Pa ne mi tukaj o fizičnih delavcih, ki delajo za minimalko (tudi to je problem, ki bi se ga morali temeljito lotiti), tukaj je govora o bodočem visoko izobraženem kadru.
anekdota | 12.01.2013 | 01:10
 
Pozdravljeni

Podpiram tri predloge, razen ne povsem ukinitve dela za določen čas.
Delo za določen čas je lahko tudi koristno, saj oseba in delodajalec vesta od kdaj do kdaj bo oseba zaposlena, kar ima lahko različne prednosti za oba.
Škoda ker predloge niste predlagali ločeno.

lp
DavidS | 12.01.2013 | 10:44
V bistvu tega ne vesta nič kaj bolj zanesljivo, kot pri pogodbi za nedoločen čas. 
Tudi pogodbo za določen čas je namreč možno predčasno prekiniti, pod enakimi pogoji, kot veljajo za pogodbe za nedoločen čas.
Arim1 | 04.01.2013 | 23:47
Delo na črno je večen problem. Službe nadzora vedno nadzirajo in kontrolirajo samo registrirane podjetnike. Neregistriranih ne morejo. Večji inšpekcijski nadzor bi zopet povzročil samo dodatne obveznosti za registrirane podjetnike. Poglejmo samo novosti na računu fizični osebi. Po novem letu je stopila v veljavo odredba, da  mora biti na vsakem računu fizični osebi prikazan znesek vrednosti artikla brez ddv in vrednost ddv in vrednost z ddv, pri znesku nad 100€. Kakšen smisel ima ta sprememba, ne vem. Namesto, da bi zadevo poenostavili, se moramo zopet ukvarjati z novimi računalniškimi programi, kar je povezano z dodatnimi stroški, in dodatnim inšpekcijskim nadzorom. Namesto, da bi začeli uporabljati pristop- manj je več, zadevo poenostavili, pocenili, ubrali pot, da se nikomur se ne bi splačalo skrivati zaslužka. Vse manj bi jih delalo na črno, država bi posledično dobila več plačanih davkov. Naši politiki pa razmišljajo o uvedbi še večjega davka ali med vrsticami povedano še več zaslužka delavcem na črno in manj registriranim.
frfi | 04.01.2013 | 17:49
In tudi ukinitev raznih agencij, ki potem izkoriščajo delavce, podpišeš pogodbo za plačilo 327 € bruto, popolno norčevanje iz sužnjev! Tega je precej pri nas, vendar delavec se ne bo postavil, ker potem še tega ne bo dobil.
Blaž | 04.01.2013 | 15:19
Proti, in sicer zaradi enega zbadka - lažje odpuščanje oz. omogočanje delodajalcu, da se delavca lažje "znebi". Na papirju je vse lepo in prav, a v praksi bo to izgledalo nekako takole: delavec zboli in gre na bolniško, takoj naslednji dan pa dobi obvestilo o prekinitvi pogodbe. Isto velja za dopuste in porodniške. To je kršenje osnovnih človekovih pravic (beri: nezmožnost dostojnega življenja) in proti temu bi se morali ljudje boriti na vse kremplje, ne pa da takšne metode še spodbujajo.

Prav tako bi delodajalec lahko brez problema odpustil delavca, ker se mu ne dopade? Mislim, ljudje, dajte malo misliti. Delodajalca zanima le in zgolj profit in drznem si trditi, da vsaj 90 % delodajalcev ne bi izplačevalo niti plač, če ne bi bili v to zakonsko prisiljeni.
Blaž | 05.01.2013 | 13:54
@ Arim1 in DavidS,

mislim, da mi ni potrebno posebej poudarjati, da živimo v nepravni državi. To, da imajo v drugih državah take stvari urejene, me ne čudi. Prav tako me ne čudi, da se nekoga, ki izvede gospodarski kriminal, postavi pred sodišče in ustrezno kazni, kar pa je v Sloveniji tuje. Zaradi tega t.i. "nesposobni delodajalci", kot jih navajate, ne bodo propadli, temveč bodo, tako kot je bila stalna praksa do zdaj, svoje trenutno podjetje zaprli, odprli novega pod drugačnim imenom in nadaljevali s svojimi posli.

Moje bivše podjetje pa je mednarodna veriga, torej ni bil to nek s.p.-jevec, ki bi bil večini očem prikrit. Izvajal se je tudi mobing na delovnem mestu in raznorazne ostale nepravilnosti, zaradi česar sem leta 2009 obvestil inšpektorat za delo in varuha človekovih pravic. Slednji mi je odgovoril v roku enega tedna, da oni za zasebna podjetja niso pristojni (?) in da naj se obrnem na inšpektorat, le-ta pa mi vse do danes ni posredoval nobenega odgovora, kaj šele, da bi ukrepal.

Tako da, ko se sprejema zakonodajo, ki tako ali drugače favorizira delodajalca, sem proti, vse dokler niso vzpostavljeni varnostni ventili, ki bi v primeru izkoriščevanja zaščitili delavca. Upam, da je to razumljivo.
DavidS | 04.01.2013 | 22:08
In kaj mislite, kdo bo delal pri delodajalcu, če bo odpustil vse delavce, ker jih pač lahko?
Nekoga bo zaposlil, ker brez delovne sile tudi dobička ne bo imel. In ker bo zaposlovanje manj tvegano, bodo delodajalci več zaposlovali. Popolnoma jasno je, da bolj fleksibilen trg dela vodi v manjšo brezposelnost.

Kratko potegnejo manj produktivni delavci. Delodajalci bodo namreč lažje zamenjali nekoga, s komer niso zadovoljni. Je to res tako slabo?

Imamo enega najbolj rigidnih trgov dela v EU (da se o svetu sploh ne pogovarjamo). Ali ste kje zasledili, da druge države množično odpuščajo delavce, ki gredo na dopust, v porodniško ali na bolniško?
Če je delavec dober, in je delodajalec z njim zadovoljen, ga nikakor ne bo odpustil, če bo šel za en teden na bolniško. Že zato ne, ker v tem tednu niti našel ne bo drugega delavca, kaj šele, da bi ga lahko usposobil za delo. 
Ali res mislite, da so delodajalci tako neumni, da bodo odpuščali dobre delavce? Oziroma, ali res mislite, da delodalajci komaj čakajo, da se znebijo dobrih delavcev?
Blaž | 04.01.2013 | 22:27
Še enkrat, lažje odpuščanje v praksi (poudarjam, PRAKSI) pomeni, da bo za delojemalca lahko usodna že manjša bolniška odsotnost. Poleg tega delojemalec ne bo imel nobenega zagotovila glede službe, kar posledično prinese tudi manj povpraševanja po kreditih. In vse se vrti. In ni res, da kratko potegnejo le manj produktivni - kratko bodo potegnili vsi tisti, ki se delodajalcu tako ali drugače zamerijo oz., kot sem že prej omenil, si slučajno dovolijo vzeti bolniški dopust ali celo, bog ne daj, porodniško.

Drugače pa vse, kar sem naštel, izvira iz izkušenj. Bil sem nekaj časa v mednarodnem podjetju, kjer ni imelo veze, koliko ti obvladaš ali znaš, temveč kako globoko prlezeš nadrejenemu v odprtino. Tako se je študentski kader menjaval vsak mesec, zaposlenim za določen čas niso podaljšali pogodbe, pa čeprav so podjetju prinesli marsikaj pozitivnega. Le in zgolj zato, ker si niso bili na dobri nogi z nadrejenim, ki je veljal za izkoriščevalca.

Torej, eno je na papirju in v naših predstavah, drugo je realnost. Omogočanje delodajalcu, da se lažje "znebi" delavca, ni rešitev, ker so s tem nasrkali sploh tisti na dnu verige. Pomislite, kaj bi se zgodilo, če delodajalec ne bi bil zavezan plačevati plač svojim zaposlenim. Kaj bi bilo? Izplačila bi dobivali on in njegovi najožji prijatelji v podjetju, ostali se lahko obrišejo pod nosom.
Arim1 | 04.01.2013 | 23:20
@ Blaž: Žal mi je, da ste naleteli na delodajalca kateremu bi morali nekam zlesti, da bi obdržali službo. Tudi moji otroci se ubadajo s problemi študentskega dela in moram vam potrditi, da je danes toliko nadutih predvsem mlajših "podjetnikov", da ne morem verjeti. Študenta imajo največkrat za mesec ali dva v "uvajanju", potem ga pa lahko tudi brez plačila odslovijo z izgovorom, da se neprimerno oblači, smrdi (na to so občutljiva predvsem mlada dekleta). Mladi brez izkušenj se ne znajo postaviti zase, ne upajo si povedati doma ali nekomu, kajti večina jim ne verjame, pa še sram jih je. Menim, da je potrebno takšne delodajalce javno razkriti, da se obvaruje pred takšnim izkoriščanjem bodoče zaposlene, mladi imate v rokah precej možnosti komunikacije . Prepričana sem, da ti Japiji prav gotovo nebi izplačevali plač, če ne bi bili zakonsko prisiljeni. Prav zato se morate mladi organizirati, da se to med študenti in bodočimi  kadri izve. Smiselno bi bilo spremeniti tudi šolstvo in ponovno uvesti več plačane delovne prakse. Na ta način bi se dijaki in študenti spoznali z delodajalci, ki bi dobili poceni precej strokovno usmerjeno delovno silo, bodoči zaposleni pa izkušnje in garantirano plačilo.
Podpiram pa avtorja predloga, ker včasih podjetje pride v situacijo, ko nekega delavca preprosto ne potrebuje  več, ker zanj ni dela in posledično tudi ne denarja za plačilo nedela oz. za plačo delavcu. Odpustiti dobrega delavca ni enostavno in če ima podjetje dovolj dela na drugih področjih, ga bo preusmerilo na drugo delovno mesto. V današnjih časih, ko je dela vse manj, ko težko predvidiš promet, je žal potrebno koga tudi odpustiti. To ni udarec samo za delavca, temveč tudi za delodajalca. Dobrega delavca je danes težko dobiti. Tega se zavedajo vsi uspešni podjetniki. Odpravnine predstavljajo podjetju veliko breme, ker lahko ogrožajo izplačilo plač ostalim zaposlenim. Tako pač je. Če podjetje postane nelikvidno, ne dobi niti premostitvenega kredita in tako se krog počasi zapira. Pa boste verjetno dejali, če podjetje nima za izplačilo plač, naj preprosto vse skupaj zapre in preneha poslovati. Zaprtje firme je največkrat še mnogo dražje kot odpustitev kakšnega delavca. Problem je resen.
DavidS | 05.01.2013 | 12:49
Seveda je možno, da bo delavec tudi iz nepravičnih razlogov izgubil službo. Vse je možno. Tako, kot obstajajo sposobni in nesposobni delavci, obstajajo tudi sposobni in nesposobni delodajalci. Sčasoma nesposobni delodajalci propadejo. 
Vaša izkušnja s posameznim delodajalcem pa nekako ne more biti objektivna ocena splošne prakse. Kot sem omenil, večina razvitih držav ima bistveno bolj fleksibilne delovne zakonodaje, pa se težave, ki jih omenjate, ne pojavljajo kot neka splošna praksa.
Arim1 | 06.01.2013 | 00:11
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Darth | 08.01.2013 | 11:53
Delodajalec, ki bo želel po današnjem sistemu odpustiti delavca, ga bo odpustil tudi danes. Predlagam pač skrajšanje odpovednega roka pri redni odpovedi, ker to bolj onemogoča novo zaposlovanje kot pa onemogoča odpuščanje.
Danes so ljudje brez dela ali pa imajo pogodbe za določen čas ravno zato, ker je nedoločen čas tako rigidno zastavljen. 
Jaz se strinjam z Vami, da se to morda marsikomu zdi nepošteno in izkoriščevalsko ampak predstavljajte si, da ste mlad izobraženec, ki bi rad prišel do službe in do kredita za precenjena stanovanja. Tako močno, kot bi ti predlogi pomagali vsem, ki so brez posla, ne bodo nikoli škodovali delavcem. Tako rigidno zastavljene sociale v državi si zaradi konkurenčnosti pač več ne moremo privoščiti. 
Če zgolj ukinemo delo za določen čas in ne povečamo interesantnosti dela za nedoločen čas, ne bomo rešili ničesar, dokler pa obstajajo različne oblike zaposlitve, pa bo najbolj konkurenčna enostavno vedno imela prednost pri delodajalcih.

Poznam na ta način na desetine diplomirancev, ki morajo podaljševati študentski status, da lahko delajo v raznoraznih firmah na raznoraznih področjih, od oglaševanja preko programiranja pa do strojnikov, ki delajo za 600€ na mesec brez da jim teče delovna doba in brez vsakega upanja za prihodnost. 

Pretehtaje, jaz menim, da bi takšni predlogi povečali zaposlovanje in dali ljudem nek nov zagon, novo upanje za prihodnost in bi bržkone spremenili stvari v veliko večji meri na bolje kot na slabše. Predloga, ki bi pa omogočal socialistično varnost in kapitalistično konkurenčnost pa žal ni.