Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Vlada naj se odreče uvedbi 50% davčne stopnje pri dohodnini
 
MiBe
Ogledov: 2300
Predlog poslan 12.12.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 12.12.2012 06:42:37

  Predlog   Število glasov   Komentarji (14)  

Ministrstvo za Finance predlaga vladi nov pravilnik o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2013 (EVA 2012-1611-0205, z dne 4.12.2012), v katerem predlaga uvedbo 50% davčne stopnje za dohodninsko osnovo nad EUR 70.907,20 EUR.

Menim, da bi s sprejetjem tega predloga vlada jasno sporočila ljudem - davkoplačevalcem v Sloveniji - da opravljanje kreativnega in odgovornega dela in s tem povezani višji prihodki niso nekaj, kar bi bilo zaželjeno v tej državi. Zato je ta obdavčitev (in tudi sorazmerno visoke obdavčitve mizernih zneskov v nižjih razredih dohodninske lestvice) jasno sporočilo vlade tistim, ki bi lahko povlekli voz razvoja Slovenije naprej (to pa je gospodarstvo!): "zapustite Slovenijo, odselite se." Zadeva je še posebej sporna, če vlada hkrati ne bo uvedla socialne kapice, ki bi lahko vsaj do neke mere ohranjala neto prihodke posameznika kljub višji davčni stopnji. Jasno je (in tudi dokazano z izračuni), da je prispevek pokojninski in zdravstveni blagajni pri nadpovprečni plači (npr. nad 6.000 EUR bruto) navadna kraja v imenu "solidarnosti".

Predlagam vladi, da zavrne omenjeni pravilnik, ali pa naj najvišjo davčno stopnjo uvede pri zneskih, primerljivih z enako razvitimi državami v EU (npr. pri 300.000 EUR ali več), hkrati pa naj uravnoteži obremenitve države do posameznika z uvedbo socialne kapice.

Že trenutna dohodninska lestvica in obdavčitve namreč govorijo, da je Slovenija dežela revežev v okolju EU, z izrazito nestimulativno klimo za "ustvarjanje" dodane vrednosti, ki nekaj velja v svetu. S predlagano spremembo dodninske stopnje pa bi vlada dala še dodaten signal tistim, ki lahko s svojim delom zasluži(m)o več (v marsikaterem primeru, tudi v mojem, kjer slovensko podjetje ustvari 100% prihodkov v tujini, v gospodarstvu, z intelektualnimi storitvami na področju razvoja in managementa, ne z dnevnim migriranjem čez mejo!), da v tem okolju nis(m)o več zaželjeni. Bo res potrebno ukiniti podjetje, delujoče v Sloveniji in zaposlitev v njem, popokati familjo in se preseliti v Nemčijo?? Vsekakor. Mislim, da ne bom edini. In potem bo spet nekdo lahko vil roke in bil pameten "ježeš, možgani nam bežijo...". Menda bi bil priliv iz dodatne obdavčitve v proračun zanemarljiv - ker je menda takih lokalpatriotov, ki vztrajamo v Sloveniji ob takih pogojih, malo - in še mi bomo šli. Ker se ob sicer solidnih prihodkih nikakor ne počutim kot "bogataš", a država Slovenija mi sporoča prav to.


Ključne besede Dohodnina, socialna kapica
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Katrin | 12.12.2012 | 21:16
Poglejte na to iz drugega zornega kota.
Jaz imam za več kot za polovico manjšo dohodninsko osnovo, pa me bodo obdavčili z 41%. Torej imate več kot enkrat večjo plačo od mene za samo 9% dohodnine več.
To se pa že splača, ne?
inter2010 | 13.12.2012 | 01:12
Visoko plačo se splača imet zmeraj. Nehajmo s to logiko reveževe, ko bi nekoga samo skubili, ker je pač ustvaril par tisoč EUR več. Na takšen način Slovenija nikoli ne bo bogata država.

Nemci imajo pa takole:

Mejne davčne stopnje v Nemčiji:
8005 - 13.469 evrov: 14%
13.470 - 52.881 evrov: 23,97%
52.822 - 250.730 evrov: 42%
nad 250.731 evrov: 45%

Kot mi je znano so tudi oni v Evropi. Tudi Francozi so sedaj komaj uvedli 45% davčno stopnjo za nad 150.000 EUR. Povzemimo, kar nemške stopnje in bo OK
DavidS | 13.12.2012 | 08:39
Potem pa še ustvarite nemško produktivnost, in bomo vsi veseli. Računajte namreč, da povprečni nemški delavec tudi ob nižji dohodninski stopnji plača več dohodnine zaradi višje plače.
Pa prevzemimo še nemški sistem plačevanja regresa za prehrano, pa nemški sistem plačevanja prevoza na delo, pa nemški sistem nevštevanja časa za malico v delovni čas.
Ali pa pri nas najdite ustrezen znesek, ki ga lahko nekje prihranimo. In to na način, ki ne bo povzročil referenduma proti takšnemu ukrepu ali razvojne škode državi.

Vsi bi v drugih državah radi videli samo tiste komponente, ki so ugodnejše, kot pri nas
inter2010 | 13.12.2012 | 09:31
Saj ravno zaradi idiotske zakonodaje (v kompletu) v Sloveniji ne bo takšne produktivnosti kot nemške in ne takšnih plač kot nemških. Imamo zakonodajo, ki ustvarja vseh enakih v revščini (glavni point je samo oskubi tistega, ki ustvarja)DavidS | 13.12.2012 | 10:46
Nizka produktivnost v Sloveniji ima več razlogov....glavna razloga sta v celoti zavožena privatizacija in to, da se država zadolžuje za financiranje potrošnje....par odstotkov večja dohodnina pri zgornji polovici odstotka zaposlenih ima zelo majhen vpliv. 
inter2010 | 13.12.2012 | 17:24
Ni problem samo dohodninska lestvica ampak so zelo problematični prispevki (kako elegantno ime). Ker nimamo socialne kapice so prispevki pri zelo visokih plačah in visoki osnovi pri samozaposlenih, legalna kraja v imenu "sociale" kot je to že napisal sam predlagatelj.

Problematika samozaposlenih pa je totalen absurd (popolna diskriminacija glede na novo pokojninsko nereformo).
DavidS | 13.12.2012 | 18:22
Predlog govori o dohodnini, ne pa o prispevkih.
Odiranje samozaposlenih pa je itak smešno.....tisti iznajdljivi se bodo dogovorili, "jaz se zaposlim pri tebi in ti pri meni", tisti, ki razmišljajo pošteno in ne iščejo lukenj, pa naj plačajo kot opice.
Katrin | 14.12.2012 | 00:01
Logiko revežev imam vgrajeno serijsko.
MiBe | 16.12.2012 | 08:42
Hvala za komentar - cenim! 9% je res enak - odstotek, ki pa da ob različnih osnovah povsem drugačen absolutni znesek. Pa to sploh ni pomembno - pri predlogu ne gre za "splačanje" ali ne, gre za to, v kolikšni meri država dopušča, da posameznik sam razpolaga s prisluženim - torej da mu ostane več neto "izplena" in s tem posredno tudi motivacije zaradi svobode odločanja. Torej gre za "klic k večji svobodi". Kako naj si razlagam, da - merjeno po bruto prihodku iz dela - od 1.1. do 2.7. v koledarskem letu delam za znesek, ki mi je zaplenjen s strani države še preden ga dobim? Posamezniki, ki imajo večji neto "izplen", v absolutnih zneskih tudi več vrnejo nazaj družbi  z multiplikativnim učinkom v okolju (nakupi, storitve...), pa tudi državi kot instituciji npr.v obliki plačanega DDV ob nakupih, storitvah... Vendar - če je bruto zaslužek moj, hočem za večji del v zvezi z njim sprejemati odločitve sam, in jih nočem prepuščati državi. 
DavidS | 16.12.2012 | 10:43
To je preprosto cena socialne države. Druga skrajnost so ZDA, kjer ni obveznih prispevkov za zdravstvo in pokojnine, in tudi državni aparat je bistveno manjši, kot pri nas. 
inter2010 | 17.12.2012 | 11:59
So tudi vmesne poti in to dokazujejo države kot so Avstralija, Kanada, Nova Zelandija in celo Švica, ki so dokazale, da tudi z nižjimi davki vse funkcionira.  Tako, da ne takoj mlatit z ZDA
DavidS | 12.12.2012 | 20:08
Avstrija ima 50% dohodnino nad 60.000 EUR....če se že želimo primerjati z razvitimi evropskimi državami v naši bližini. Ali tudi Avstrija sporoča svojim državljanom, da kreativno in odgovorno delo pri njih ni zaželeno?
Ne vem, od kod vam 300.000 EUR....tej meji za najvišji razred se v EU v bistvu približajo le Nemci, vsi ostali imajo mejo za zgornji razred pod 100.000 EUR.
 
Naš glavni problem pri konkurenčnosti ni v previsoki dohodnini, ampak v katastrofalni produktivnosti. Država potrebuje denar za svoje delovanje. Polovica predlogov, ki so povezani z javnimi financami na tem portalu, zahteva znižanje davkov, druga polovica pa zahteva preprečitev varčevanja. 
Verjetno je vsakomur jasno, da nismo v situaciji, ko bi lahko nižali davke brez da nižamo tudi potrošnjo države.
inter2010 | 13.12.2012 | 01:15
Če ne drugega ima Avstrija socialno kapico, kar se zelo pozna pri zelo visokih plačah.
MiBe | 16.12.2012 | 09:07
Hvala za vaše komentarje - kakor tudi za razpravo z ostalimi komentatorji. Veseli me, da ste sorazmerno ozko usmerjen predlog postavili v širši kontekst problemov, ki so v državi prisotni v tem trenutku. Vsekakor jedro problemov izvira iz zgodnjih 90-ih let, ko so se določile "zavožene" strategije na marsikaterem področju, tudi pri privatizaciji, ki jo omenjate. So možnosti za spremembe? Menim da so: za začetek s tem, ko bi država skozi zakonodajo jasno kriminalizirala neupravičeno prilaščanje dobrin s strani posameznikov s pomočjo mahinacij, in pa seveda dosledno izvajanje te zakonodaje. Skratka - jasna sporočila z "vrha" - kaj je prav in kaj ne.
Nadalje, poenstavitev "poslovanja in življenja" tako ljudi kot pravnih subjektov v tej državi. Omenjate nekatere komponente kot so odmor za malico, regresiranje prehrane in pokrivanje stroška prevoza na delo....vse to so stvari, ki so minorne v primeru z vprašanjem, kaj vraga je gnalo npr. ustvarjalce "Talking Toma" na Ciper, potem, ko je ideja dozorela v domačih logih. Le zakaj je potrebno po realizacijo poslovne ideje, ki zraste doma (in še rastejo) v tujino? Menim, da bi morali tu začeti. Ampak ja - ob Semoliču in Štruklju na piedestalu bi to znalo biti težko, če ne nemogoče...ob vseh polenih, ki bi leteli z leve in z desne, samo zato, da smo "proti"....