Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zmanjšanje števila županov

3064 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Spoštovani,

glede na aktualno zniževanje stroškov na vseh področjih državne uprave predlagam zmanjšanje tako števila županov kot tudi števila občin oziroma bi lahko 1 župan pokrival večje število občin.

Trenutni ukrepi države stremijo predvsem k nižanju kvalitete življenja ljudi (šolanje (vrtci, šole...), zdravstvo in kultura). Navedeno pa je zelo pomembno za sam razvoj Slovenije v prihodnosti, saj bo lahko le zdrav in šolan človek prispeval k uspehu Slovenije.

V Sloveniji nas prebiva dobra 2 milijona prebivalcev. Za naše interese naj bi skrbelo 211 županov. Za primerjavo tokrat ne bom podala evropskega mesta. Zelo interesantno si je pogledati razliko z New Yorkom, kateri ima 8,2 milijona prebivalcev, vodi pa ga le 1 župan.

Prepričana sem, da bi z zmanjšanjem števila županov, kateri bi pokrivali večjo regijo (npr. Gorenjska, Štajerska, Prekmurje, Koroška, Notranjska, Primorska in Dolenjska), privarčevali pri stroških (plače, stroški občinskih stavb,...) in tako pridobili potrebna sredstva.

Lepo vas pozdravljam.

32 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B BarbaraM 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 1. 2013

Odziv Ministrstva za pravosodje in javno upravo

Predlog, da bi se zmanjšalo število županov s tem, da bi ti opravljali funkcijo v več občinah, ni v skladu z načeli lokalne samouprave, ki so zapisana v Ustavi Republike Slovenije, Evropski listini lokalne samouprave in predlog tako tudi ni v skladu z Zakonom o lokalni samoupravi, ki temelji na obeh navedenih aktih.

Po prvem odstavku 139. člena ustave je občina samoupravna lokalna skupnost. Občina ima kot teritorialna skupnost osnovne elemente: to so območje, ki ga obsega, prebivalstvo, ki v občini prebiva in lokalno samoupravo v okviru katere v skladu s predpisi upravljajo občino. Občani v občini odločajo o zadevah lokalne samouprave preko občinskega sveta, sestavljenega iz članov, ki jih volijo svobodno in tajno na podlagi neposredne, enake in splošne volilne pravice. Ob navedenem pa občani odločajo o zadevah občine tudi neposredno – na zborih občanov, referendumih in preko ljudske iniciative.

Župan ima v občini predvsem naloge izvršne oblasti. Njegove temeljne naloge so predstavljanje in zastopanje občine, predlaganje občinskemu svetu v sprejem proračun in zaključni račun proračuna, odloke in druge akte iz pristojnosti občinskega sveta ter odgovornost za izvajanje odločitev občinskega sveta. Župan predstavlja občinski svet, sklicuje in vodi seje občinskega sveta, nima pa pravice glasovanja. Župan usmerja in nadzira občinsko upravo. Župan skrbi za objavo statuta, odlokov in drugih splošnih aktov občine. V okviru njegove skrbi za zakonitost dela ima pravico zadržati objavo splošnega akta občinskega sveta, če meni, da je neustaven ali nezakonit. Vse navedene naloge pa lahko župan izvaja samo na območju občine v kateri je bil izvoljen.

Priloge:

Komentarji