Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ukinitev ali sprememba pogodb o zaposlitvi za določen čas
 
m37ka
Ogledov: 4949
Predlog ustvarjen 11.01.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 11.01.2010 08:52:06

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Predlagam da se ukine ločevanje med pogodbo o zaposlitvi za določen in nedoločen čas, ter da imamo samo "Pogodbo o zaposlitvi".

Sicer bi se naj pogodba za določen čas sklenila lahko le izjemoma, pod določenimi pogoji, ampak ti se hitro najdejo. Večina mladih imamo pogodbe za določen čas. Čeprav smo pri istem delodajalci že po tudi več ko tri leta, in so nam pogodbe že menjali po tri krat (reorganizacija, sprememba imena delovnega mesta, za projekte...). Zakon je sicer na naši strani, ampak moremo to izsiliti s sodiščem, to pa je pogosto neprimerna pot, če želiš v podjetju še naprej delati (mobbing). To bi moralo biti avtomatsko, ne pa na našo pobudo s tožbo.

Če pa ne gre čisto odpraviti pogodbe za določen čas, pa predlagam da se lahko ta sklene le enkrat z istim delodajalcem.


Ključne besede zaposlitev, pogodba, delo
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Boyzl | 27.01.2010 | 06:52
nekaj sedaj poskušajo urediti na tem področju - z davčno destimulacijo začasnih pogodb, za vsak slučaj pa tudi tukaj moj za
KatjaC | 12.01.2010 | 21:34
Ali pa dodatna finančna obremenitev  za delodajalca v visokem znesku, npr. 20% višja plača za zaposlene za določen čas ...
Milan Černivec | 22.02.2010 | 23:39
Ali pa višja obdavčitev za zaposlovanje za določen čas in morda bi s tem dosegli večje zaposlovanje za nedoločen čas.
cairns | 12.01.2010 | 11:00
Predlog je zelo dober in je na nivoju najbolj razvitih držav. Tam tudi ne poznajo dela za določen čas. Vsaj ne v taki obliki kot je zapisan pri nas. Pogodba o delu bi morala vsebovati samo določilo o zaposlitvi. Koliko časa bi trajala pa bi določal delodajalec. Seveda bi morali biti delavci zaščiteni pred neupravičenim odpuščanjem, moral bi biti določen odpovedni rok ipd.
Da je predlog dober dokazuje tudi to, da sedaj delodajalci preko pogodbe za DOLOČEN čas, izkoriščajo in izsiljujejo delavce.
mtc | 11.01.2010 | 20:43
Menim, da sta tako delo za nedoločen, kot za določen čas nujna. Problem so zlorabe delodajalcev, ki prek zakonskega roka zadržujejo kadre v razmerju za določen čas. Logično je, da bi vsak delavec s pritožbo na delovnem sodišču uspel (v primeru, da ima pri istem delodajalcu že prek dve leti razmerje za določen čas), vendar to posledično pomeni problem v odnosih z vodstvom v podjetju.

Država bi morala za ureditev tega problema uvesti ločeno beleženje delovnega razmerja (nedoločen/določen), iz česar bi avtomatsko lahko izločili kršitelje. Vendar to pomeni samo še dodatno birokratiziranje. Generalno gledano, je trenutni sistem kar ustrezen, problem je le morala, včasih pa so prisotne tudi druge okoliščine. So primeri, ko posameznik zaradi neprimerne izobrazbe ne more do službe za nedoločen čas, tako da se mu do dokončanja študija (oz. do popolne izpolnitve pogojev) podaljšuje delovno razmerje za določen čas.
m37ka | 12.01.2010 | 08:53
Kar se tiče morale, ker je le-te ljudje nimajo sploh imamo zakone. In ker je v Sloveniji morala na psu moramo imeti veliko zakonov. In ker se jih na veliko krši to pomeni da niso dovolj dobri, saj se kršiteljev ne odkriva ali kaznuje dovolj.

Izhajam pa iz veliko primerov ko so končani študiji, oziroma potrebne izobrazbe za določena delovna mesta, pa se določen čas podaljšuje preko dveh let in to v uglednih organizacijah, pa tudi državnih, seveda za ista delovna mesta.

Pogodbe za določen čas se namreč pri nas uporabljajo za lažjo ukinitev delovnega razmerja (ni odpravnin), boljše izkazovanje različnih številk (rezervacije, število zaposlenih...) ne pa zaradi začasnih povečanih potreb po delu, kar je primarni namen teh pogodb.