Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Predlog za mehko varijanto zmanjševanja števila javnih uslužbencev
 
Sony Globokar
Ogledov: 3466
Predlog ustvarjen 25.09.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.10.2012 16:57:49

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)   Popravki predloga  

Predlagam Vladi R Slovenije, da vsem javnim uslužbencem, ki se strinjajo.

- Ponudi odhod iz javne uprave z pripadajočo odpravnino in prijavo na zavodu za zaposlovanje. 

(Vemo, da delavcu pripada kot odpravnina do 10 neto plač . Prav tako delavcu ki je dopolnil 50 let  starosti in ima najmanj 25 let delovne dobe pripada 19 mesecev nadomestila v višini 80% oz. 60% osnovne plače. Delavci, ki jim manjka do upokojitve samo nekaj mesecev bi navedeno z veseljem sprejeli. Takšnega načina upokojevanja se že ves čas poslužujejo Slovenske železnice pa nihče ne protestira.)

- Ponudi delavcem, ki so na dodani dobi (prej benificirana delovna doba) dokup do 5 let dodane dobe in nato poklicno upokojitev (pozneje redna upokojitev).

( Takšno rešitev je že predvidel in tudi omogoča veljavni zakon, ki pa se žal ne uporablja. Tako se lahko poklicno upokojijo policisti, pravosodni policisti, cariniki, vojaški starešine, uslužbenci SOVE in še kdo.)

Na ta mehki način lahko javno upravo zmanjšamo za nekaj sto zaposlenih. Ne bomo povzročali nobene socijalne stiske, obupa in brezupa. Vsi ki bodo to želeli pa si bodo lahko iskali dodatne honorarne zaposlitve po pogodbah izven javne uprave kot mali delavci. 

 

 


Ključne besede varčevanje, upokojevanje, javna uprava
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Sony Globokar | 04.10.2012 | 11:46
Če ukinemo:
- Plačano malico (odmor ostane).
- Dodatek za minulo delo (plačni razredi in stalnost ostaneta). Razlika v plačah med mladimi in starimi delavci je prevelika.
- Zmanjšamo nadomestilo za prevoz na delo/iz dela na 50% najcenejše vozovnice javnega potniškega prometa.
- Naslednjih 5 let ne zaposlujemo (ni nadomestnih niti novih zaposlitev).

Rezultat - odpuščanje ni potrebno! Takojšen prihranek je več kot 10% mase za plače. Dolgoročno v 5 letih zmanjšamo javno upravo za najmanj 10%. Tako imamo v petih letih prihranek nad 20% v masi za plače.

Seveda pa obstaja vprašanje, če rezi v plačno maso niso začetek nečesa drugega, plazu nižanja plač in števila javnih uslužbencev, ki ga ne bo moč ustaviti z nobenimi ukrepi, ker davčnih prilivov v proračunsko maso enostavno ne bo več oz. bodo minimalni. V tem primeru je seveda moj predlog in razmišljanje popolnoma nesmiseln.

Predlog za mehko varijanto zmanjševanja števila javnih uslužbencev

Predlagam Vladi R Slovenije, da vsem javnim uslužbencem, ki se strinjajo (kar nekaj nas bo takšnih):

- Ponudi odhod iz javne uprave z pripadajočo odpravnino in prijavo na zavodu za zaposlovanje. 

(Vemo, da delavcu pripada kot odpravnina do 24 neto plač . Prav tako delavcu ki je dopolnil 50 let  starosti in ima 25 let delovne dobe pripada 19 mesecev nadomestila v višini 80% oz. 60% osnovne plače. Delavci, ki jim manjka do upokojitve samo nekaj let bi navedeno z veseljem sprejeli. Takšnega načina upokojevanja se že ves čas poslužujejo Slovenske železnice pa nihče ne protestira.)

- Ponudi delavcem, ki so na dodani dobi (prej benificirana delovna doba) dokup do 5 let dodane dobe in nato poklicno upokojitev (pozneje redna upokojitev).

( Takšno rešitev je že predvidel in tudi omogoča veljavni zakon, ki pa se žal ne uporablja. Tako se lahko poklicno upokojijo policisti, pravosodni policisti, cariniki, vojaški starešine, uslužbenci SOVE in še kdo.)

Na ta mehki način lahko javno upravo zmanjšamo za nekaj tisoč zaposlenih. Ne bomo povzročali nobene socijalne stiske, obupa in brezupa. Vsi ki bodo to želeli pa si bodo lahko iskali dodatne honorarne zaposlitve po pogodbah izven javne uprave kot mali delavci. 

Če takšna mehka rešitev ne bo prinesla želenih rezultatov pa gremo v dejansko odpuščanje. Moramo namreč vedeti, da finančno za npr. policista z vsemi napredovanji in preko 30 leti dejanske delovne dobe, ki že izpolnjuje vse pogoje za redno upokojitev, lahko za ta denar praktično zaposlimo skoraj 2 nova mlada policista za enak strošek dela. 

Še to! Poslušam kako nova vlada zaposluje po vezah in poznanstvih. Mogoče res!? Vendar lahko povem, da so pod prejšnjo vlado zaposlovali po ministrstvih tudi hčere in sinove vratarjev. Očetje, ki so že davno izpolnili pogoje za upokojitev pa še vedno ostajajo zaposleni in odžirajo delovna mesta mladim. Poslušam zadnjič gospoda vratarja, ki dela že 6 let čez  in pove, da ima že garantiranih 900 € pokojnine. Se samo nasmehnem, ker vem, da se bo podaljšalo obračunsko obdobje (nič več najugodnejši 18 let) in seveda, da danes ni nič garantiranega. Če se bo ukinila plačana malica in odmor ter povračilo prevoza na delo (česar razvita Evropa ne pozna!) bo ta gospod že naslednji mesec v zasluženem pokoju. Se mu bo bolj splačalo.


Ključne besede: varčevanje, upokojevanje, javna uprava
Tlachenka | 26.09.2012 | 14:21
Pri takšnih predlogih in ukrepih se vedno vprašam, kje pa se bodo zaposlili vsi te ljudje, ki bi jih radi vrgli na cesto? Mar ni že dovolj nezaposlenih? Ter res si ne predstavljam, da bo kdo prostovoljno pustil službo ne glede na odpravnino.
luvi | 10.10.2012 | 22:02
Tam in tako, kot se zaposlujejo vsi odpuščeni v gospodarstvu. 
Nekateri se lotijo samostojne poti, drugi preko vez med javne uslužbence, spet tretji "delo na črno", vsak se pač znajde po svoje. Draga tlachenka, nikoli ni bilo toliko hrupa in skrbi za odpuščanje delavcev v gospodarstvu.
Ne gre le za solidarnost negospodarstva z gospodarstvom, gre za realno stanje naše države, kjer pač tistih nekaj zaposlenih v gospodarstvu pač več ne prenese bremena tako velikega državnega aparata.  In vsi, ki želijo ostati v dosedaj tako sigurnih "državnih" službah, bodo končno tudi morali stisniti zobe in potrpeti (sodniki z manj dnevi dopusta in večjimi normami, zdravniki z manj dni dopusta in več dežurstvi na klic, vojska z manj opreme, uradniki z večjo obremenitvijo in odgovornostjo, učitelji v osnovnih in srednjih šolah z več učenci v razredih, profesorji z več obveznimi predavanji, država pa s čim manj (oz brez) zunanjih svetovalcev in izvajalcev storitev, za katere imajo sicer lastne zaposlene ipd., itd. 
znalček | 26.09.2012 | 11:20
Pod vplivom propagande večina ljudi misli, da javni uslužbenci nimajo kaj delati in je edini problem, kako se jih znebiti. Stvari se je treba lotiti povsem iz druge strani. Ugotoviti, katerih storitev država ne bo več opravljala in racionalizirati opravljanje določenih storitev. Če hočemo zmanjšati število učiteljev, je potrebno povečati število učencev, podaljšati delovno obveznost, ali pa ukiniti državne in uvesti privatne šole. Podobno je z zdravstvenim osebjem, vojsko, policijo, gasilci itd. Ostanemo samo pri ministrstvih, vladnih službah, upravnih enotah in raznih organih. Razne inšpekcije (gradbena, tržna, sanitarna...), davkarija itd. so baje kadrovsko podhranjene in celo zaposlujejo nove kadre. Tudi njihovih storitev bi se težko odpovedali. Najprej je torej treba izvesti racionalizacijo, da bodo odvečni kadri sploh nastali. Racionalizacija pa gotovo ne bo vsem všeč. Z racionalizacijo bi ukinili šole z 10 učenci, nekater bolnišnice, zdravstvene domove, policijske postaje, upravne enote, kjer uslužbenci niso dovolj izkoriščeni, številni krajevne, občinske itd. izpostave raznih organov itd.

In še to. Prostovoljno bi z odpravnino praviloma odhajali delavci, ki so nosilci nalog. Tisti neuporabni, ki samo sedijo in čakajo, da mine čas, pa se jih ne da znebiti, bi ostali. Zato sem proti temu predlogu.
janezkos | 26.09.2012 | 20:21
znalček,
popolnoma se strinjam do zadnje besede
Sony Globokar | 01.10.2012 | 20:43
Racionalizacije, stabilizacije, deetatizacije, antibirokracije smo delali že od l. 1945 naprej (verjetno bi zgodovinarji povedali, da že tudi nekaj sto let prej). Ko je tov. Tito objavil tisto svoje znamenito pismo proti neupravičenemu bogatenju, se je zgodilo to, da so v celotni SFRJ zaplenili premožnje samo 1 (beri: eni) osebi. Govorilo in pisalo pa se je o tem pismu in akciji proti neupravičenemu bogatenju celo leto. 

In kdo bo ostal po vaših racionalizacijah. Tisti, ki ima veze, ki ima prijatelje ipd. (Primer: Moj znanec po poklicu elektičar. "Više puta pohvaljivan!" Ko je začelo v firmi škripati, so ga nahecali, da je prinesel 400 € in postal solastnik /s tem je izgubil pravico do odpravnine/ potem pa je dobil odpoved. Tako to gre.)