Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Boljše delovanje sodstva

5286 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da ukine trajni mandat sodnikov in ga nadomesti z mandatom za obdobje 4 let. V tem obdobju se spremlja število uspešno rešenih zadev (norma) in v kolikor je le ta ob koncu mandata izpolnjena se mandat podaljša, v nasporotnem primeru pa sodnik postane strokovni sodelavec za obdobje naslednjega mandata.

.

21 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M mikie 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2012

Odziv Ministrstva za pravosodje in javno upravo

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo na zgoraj navedeni predlog pojasnjuje, da Ustava Republike Slovenije v 129. členu določa, da je sodniška funkcija trajna, zakon pa določa starostno mejo, pri kateri se sodnik upokoji. Trajni sodniški mandat, ki je določen s to ustavno določbo, je ena od temeljnih prvin sodniške neodvisnosti. Za spremembo trajnega sodniškega mandata in nadomestitev z mandatom štirih let, je potrebna sprememba Ustave, akt o spremembi ustave pa lahko sprejme samo državni zbor z dvotretjisnko večino glasov vseh poslancev. Sodniki se v svoji funkciji, ki je hkrati njihov življenjski poklic, ne morejo počutiti varno, če bi prišlo do omejevanja sodniškega mandata oz. volitev za določen čas ali ponovne izvolitve po določenem času. Ob tem je pomembno poudariti tudi institut neodvisnosti sodnikov.

Sodnik se mora posvečati svoji službi s polno predanostjo in izpolnjevati svoje obveznosti po najboljših močeh. Sodnikovo delo se ocenjuje po zakonsko določenih kriterijih. Ocena sodniške službe se izdela vsake tri leta, za sodnika začetnika pa v prvih treh letih vsako leto. Od ocene sodniške službe je odvisna tako pravica do plače kot tudi pravica do napredovanja v višji sodniški naziv. Z oceno sodniške službe se ugotovi, da sodnik ne ustreza sodniški službi, ne izpolnjuje pogojev za napredovanje, izpolnjuje pogoje za napredovanje, izpolnjuje pogoje za hitrejše napredovanje ali izpolnjuje pogoje za izjemno napredovanje v višji sodniški naziv. Če iz ocene izhaja, da sodnik ne ustreza sodniški službi, mu sodniška funkcija preneha.

Podrobnejša merila, po katerih se ugotavljajo kriteriji za oceno sodniške službe, sprejema sodni svet (Merila za kakovost dela za oceno sodniške službe). Z merili se ugotavljajo kriteriji strokovnega znanja sodnika, delovne sposobnosti sodnika, sodnikovo sposobnost razreševanja pravnih vprašanj, opravljeno delo pri preprečevanju sodnih zaostankov, opravljeno dodatno delo pri izvrševanju sodne funkcije, in drugi kriteriji.

Priloge:

Komentarji