Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

GPRS prenos podatkov

3736 OGLEDOV 18 KOMENTARJEV

S 1. julijem 2012 velja na področju EU omejitev pri stroških za GPRS prenos podatkov. Žal samo za primer gostovanja in še to se je uveljavilo z nekajletno zamudo! Zaradi očitne zlorabe trenutne zakonodaje v Sloveniji pozivam, da se na enak način uredi tudi zakonodaja pri nas. Le znesek naj bo nižji. 10 evrov je po mojem mnenju največ za past, v katero lahko še vedno pade laik, ki prične z uporabo "pametnega" telefona brez zakupa večje količine prenosa podatkov.

Brez tega bodo še naprej vsi organi (tržni išpektor, APEK, ...) nemočni pri reševanju problema previsokega računa, saj zaradi prednaloženih in vnaprej aktiviranih aplikacij dejansko prihaja do prenosa podatkov. Vsebina prenosa pa se zaradi varovanja osebnih podatkov ne beleži. Zato operaterji ne vidijo razloga, da bi se odpovedali "plenu" iz nesrečnikove denarnice. Za nameček pa je postopek reklamacije tako zamuden, da se lahko z zamikom prekinitve prenosa podatkov in (ob nestrinjanju oz. nezmožnosti plačila) z izterjavo plačila računov znesek hitro namnoži.

13 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P primus 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2012

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport smo seznanjeni s problematiko visokih računov za opravljene telekomunikacijske storitve, ki so posledica prenosa podatkov prek pametnih telefonov. Strinjamo se, da gre pri tem za perečo problematiko, katere posledice čutijo uporabniki pametnih telefonov. Glede na navedeno smo v predlogu novega Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki se trenutno nahaja v drugi obravnavi zakonodajnega postopka v Državnem zboru RS, v 2. točki 138. člena, ki daje Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS podlago, da sprejme splošni akt, s katerim predpiše, da morajo operaterji, ki zagotavljajo javno dostopne telefonske storitve oziroma dostop do javnega komunikacijskega omrežja omogočiti vse ali le nekatere izmed možnosti za nadzor stroškov, ki obvezujejo izvajalca univerzalne storitve, izrecno zapisali, da navedeno vključuje tudi možnosti za nadzor stroškov za podatkovne storitve. Navedeno bo agenciji omogočilo sprejem splošnega akta, s katerim bo uredila omejitve in možnosti za nadzor podatkovnega prometa v omrežjih domačih operaterjev po zgledu t.i. Uredbe o gostovanju.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 17. 9. 2012 | 12:12:30

GPRS prenos podatkov

S 1. julijem velja na področju EU omejitev pri stroških za GPRS prenos podatkov. Žal samo za primer gostovanja. Zaradi očitne zlorabe trenutne situacije v Sloveniji pozivam, da se na enak način uredi tudi zakonodaja pri nas. Le znesek naj bo še nižji. 10 evrov?

Komentarji