Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ureditev delovnega časa "šolnikov"

5258 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Predlagam, da vlada sprejme sklep, s katerim bi določila, da morajo učitelji in profesorji 40 ur na teden "oddelati" in torej biti prisotni na šoli.

V šoli naj bodo vsak dan 15 min do 30 min pred pričetkom pouk-a in nato 8 ur. Ravnateljem pa naj bo omogočeno prerazporejanje delovnega časa tako, da bodo lahko ure v dobro, ki jih "naberejo" na mesečnih popoldanskih govorilnih urah in roditeljskih sestankih "koristili" v tistiem delu 8-ih ur, ko nimajo pouka. Ure naj se vodijo dnevno (najbolje, da elektronsko)

Če sem jim namreč že prizna 40-urni delovni teden, in če imajo res toliko dela s pripravami na pouk in popravljanjem testov in nalog, potem naj to počnejo na šoli.

S tem se zagotovi varovanje oz. varstvo podatkov (ne nosijo dokumentacije iz šole in na vpogled sorodstvu in znancem), ne more se zgodit, da se test izgubi, učitelji in profesorji istih predmetov lahko teste za različne paralelke pripravljajo skupaj, itd. , torej bo tudi boljše sodelovanje med učitelji.

Druga pozitivna stran, verjetno še pomembnejša je, da bodo učitelji več na razpolago dijakom in učencem

Izjema je čas, ki ga prebijejo z učenci in dijaki na izletih in v šoli v naravi. Prav bi bilo, da se jim za tisti čas priznajo "ure v dobro", ki jih lahko koristijo v času počitnic.

Število dni dopusta, ki ga "potrebujejo" za počitnice (npr. poletne od 14.7. - 17.8,=24 dni, krompirjve 3 dni, novoletne 4 dni, zimske 5 dni, prvomajske 2 dni) je skupno 38 dni. Dvomim (ali bolje upam), da učitelji nimajo toliko dni dopusta, ampak kot normalni smrtniki od 23 do 28 dni, kar pomeni, da jim po mojih ocenah manja v povprečju 10 dni dopusta ali drugače 80 ur, ki jih pa zagotovo oddelajo z sestanki, govorilnimi urami in izleti z učenci in dijaki.

34 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A aktivna 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 2. 2017

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja že določa v 119. členu obseg vzgojno-izobraževalnega dela učiteljev. Delovna obveznost učitelja obsega pouk in druge oblike organiziranega dela z učenci, vajenci, dijaki oziroma študenti višjih šol (v nadaljnjem besedilu: učna obveznost), pripravo na pouk, popravljanje in ocenjevanje izdelkov in drugo delo, potrebno za uresničitev izobraževalnega programa. Priprava na pouk obsega sprotno vsebinsko in metodično pripravo ter pripravo didaktičnih pripomočkov.

Drugo delo obsega sodelovanje s starši, sodelovanje v strokovnih organih šole, opravljanje nalog razrednika, organizirano strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje, zbiranje in obdelavo podatkov v zvezi z opravljanjem vzgojno-izobraževalnega in drugega dela, mentorstvo učencem, vajencem, dijakom in študentom višje šole ter sodelovanje s šolami in visokošolskimi zavodi, ki izobražujejo strokovne delavce, mentorstvo pripravnikom, urejanje kabinetov, zbirk, šolskih delavnic, telovadnic, igrišč, nasadov ipd., organiziranje kulturnih, športnih in drugih splošno koristnih in humanitarnih akcij, pri katerih sodelujejo učenci, vajenci oziroma dijaki, pripravo in vodstvo ekskurzij, izletov, tekmovanj, šole v naravi, letovanj, taborjenj, ki jih organizira šola in opravljanje drugih nalog, določenih z letnim delovnim načrtom.

Zakon o osnovni šoli določa, da šola z letnim delovnim načrtom določi vsebino, obseg in razporeditev vzgojno-izobraževalnega in drugega dela v skladu s predmetnikom in učnim načrtom in obseg vsebino in razporeditev interesnih in drugih dejavnosti. Poleg tega šola določi delo svetovalne službe, knjižnice, aktivnosti, ki jih izvaja, oblike sodelovanja z zunanjimi inštitucijami in druge naloge, ki jih izvaja ter so potrebne za uresničitev programa šole. Šola s hišnim redom določi tudi poslovni čas in uradne ure.

V skladu z ZDR mora delodajalec določiti čas in kraj za opravljanje dela oziroma razpored delovnega časa. Navedeno pomeni, da mora ravnatelj pred pričetkom šolskega leta določiti letni razpored delovnega časa in o tem obvestiti delavce in sindikat.

Ravnatelj, ki je pedagoški vodja in poslovodni organ šole, organizira, načrtuje in vodi delo šole. Odgovoren je za pripravo in izvedbo letnega delovnega načrta šole, zato je pristojen tudi za razporeditev delovnega časa zaposlenih.

Strokovni delavec v šoli ima pravico do najmanj 20 delovnih dni letnega dopusta. Porabi ga lahko v času, ki ga določi minister s šolskim koledarjem, vendar najdlje do konca šolskega leta v naslednjem letu.

Priloge:

Komentarji