Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prenosljive registrske tablice ter vinjete

5943 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Vladi predlagam uvedbo možnosti prenosljivih registrskih tablic in vinjete po vzoru sosednje Avstrije. Primer: doma stojita 2 avtomobila, oba tehnično izpravna z opravljenim tehničnim pregledom in, ki nista nikoli istočasno na cesti. Zakaj ne bi racionalizirali družinske proračune z uvedbo t. i. splošne avto družinske zavarovalne police, ki pomeni zavarovanje/registracijo le tistega avtomobila, ki je trenutno na cesti oziroma ima nameščeno registrsko tablico?

Je ceneje in bolj racionalno, na daljši rok tudi manj ekološko sporno - nikoli ne bosta na cesti oba avtomobila hkrati!

Seveda, če sta istočasno na cesti 2 oziroma oba avtomobila, potem morata biti zavarovana oba. Enako velja za vinjeto, na katero se vpiše registrska št. vozila in je zato prenosljiva le med "domačima avtomobiloma".

Povsem enako velja za racionalizacijo vinjete.

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR janči 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 10. 2012

Odziv Ministrstva za infrastrukturo in prostor

Odgovor glede registrskih tablic:

V predlogu, da bi v naši državi uvedli tak sistem registracije vozil, ki bi omogočal, da ima lastnik vozila ene registrske tablice v uporabi za več vozil, ne vidimo toliko prednosti, kot opažamo pomanjkljivosti, ki bi jih tak sistem prinesel.

Evidenca registriranih vozil (MRVL) je zasnovana na načelu, da se eno vozilo hkrati veže le z eno označbo na registrski tablici in enim prometnim dovoljenjem. Sprememba tega sistema bi pomenila povsem drugačno zasnovo evidenc, kar je povezano z zelo velikimi stroški. Nadalje bi bilo potrebno verjetno spremeniti sistem zavarovanja vozila oziroma vozil, da bi lahko z eno zavarovalno polico zavarovali več vozil, kar bi verjetno povzročilo dvig cen obveznega avtomobilskega zavarovanja. Enak problem je nadalje pri letni dajatvi za uporabo vozila v cestnem prometu, ki se plača za vsako vozilo in bi bilo potrebno spremeniti zakon, ki ureja to področje. In ne nazadnje bi tak sistem zelo oteževal identifikacijo vozil pri odkrivanju vozil v prometnih nesrečah in kaznivih dejanjih tako na območju Republike Slovenije kot tudi v ostalih državah.

Tak sistem registracije vozil, ki omogoča, da ima lastnik vozila ene registrske tablice za več vozil, poznajo le v Avstriji in Švici, v vseh ostalih državah pa velja pravilo, da je nek par registrskih tablic izdan le za eno vozilo. Po informacijah pristojnih za to področje v prej navedenih državah pa s tem sistemom, ki ga uporabljajo zgolj pri lastnikih večjega števila starodobnih vozil, niso zadovoljni in jim povzroča različne težave.

Odgovor glede vinjet:

Tudi predlog o možnosti prenosa vinjete med posameznimi vozili bi posledično pomenil spremembo obstoječega sistema vinjetnega sistema, ki po zgledu sosednjih držav opredeljuje, da je vinjeta vezana na posamezno vozilo in ni prenosljiva. S tem namenom je vinjeta tudi tehnično izdelana na tak način, da prenos med vozili ni možen, ker je vinjeta samolepilna in zaradi morebitnih zlorab tudi varnostno zaščitena. Kakršnakoli sprememba splošno uveljavljenega sistema oziroma morebitna uvedba zapisa registrske oznake vozila na vinjeto bi pomenila spremembo koncepta, poleg tega bi povzročila tudi nesorazmerno velike stroške (uvedba ustreznih evidenc, sprememba tehnologije izdelave in nameščanja vinjet ipd.). Na podlagi navedenih dejstev menimo, da obstoječega vinjetnega sistema cestninjenja ne bi bilo racionalno spreminjati na predlagani način.

Priloge:

Komentarji