Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved stav mlajšim od 18 let

3447 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam prepoved športnih (in ostalih) stav mlajšim od 18 let. Če je igranje iger na srečo za mladoletne prepovedano, naj se prepoved razširi še na stave. Vsak dan po koncu pouka se truma brezdelnih šolarjev odpravi na pošte ali trafike, da bi vplačali stave, kar kasneje lahko vodi k resni zasvojenosti s tem početjem, da ne omenjam da bi šolajoče osebe ta denar lahko koristneje porabile kje drugje.

19 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T tecman 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 10. 2012

Odziv Ministrstva za finance

Predlagatelj v predlogu navaja, da bi bilo športne in ostale stave osebam, mlajšim od 18 let, potrebno prepovedati in opozarja na škodljive posledice le-teh, ki lahko med drugimi negativnimi vplivi vodijo tudi resni k zasvojenosti z igrami na srečo.

Glede na to, da predlagatelj v predlogu opozarja, da bi bilo prepoved iger na srečo osebam, mlajšim od 18 let, razširiti tudi na športne in druge stave, je v prvi vrsti potrebno poudariti, da športne stave skladno s slovensko zakonodajo, ki ureja področje iger na srečo, sodijo med igre na srečo, in sicer klasične igre na srečo. Zakon o igrah na srečo (Uradni list RS, št. 14/2011 – UPB; v nadaljnjem besedilu: ZIS) razlikuje med dvema vrstama iger na srečo, in sicer klasičnimi in posebnimi igrami na srečo. Spletne igre na srečo skladno z določili ZIS niso posebna vrsta iger na srečo, ampak poseben način prirejanja iger na srečo.

Posebne igre na srečo so igre, ki jih igrajo igralci proti igralnici ali drug proti drugemu na posebnih igralnih mizah s kroglicami, kockami ali kartami, na igralnih panojih ali na igralnih avtomatih, ter stave in druge podobne igre. Posebne igre na srečo se lahko izvajajo le v igralnicah ali igralnih salonih. 83. člen v povezavi s 100. členom ZIS določa, da je obisk v igralnici ali igralnem salonu dovoljen samo osebam, starim najmanj 18 let. Tudi udeležba pri spletnih igrah na srečo je skladno s 3a. členom ZIS mladoletnim osebam prepovedala. Skladno z veljavno zakonodajo, ki ureja področje iger na srečo, so torej klasične igre na srečo (številčne loterije, loterije s trenutno znanim dobitkom, kvizloterije, tombole, loto, športne napovedi, športne stave, srečelovi in druge podobne igre) edina oblika iger na srečo, ki osebam, mlajšim od 18 let, ni zakonsko prepovedana.

Upoštevaje zgoraj navedeno Ministrstvo za finance ocenjuje, da je predlog dober. Zasvojenost je eden izmed negativnih vplivov prirejanja iger na srečo, ki ima pri mladoletnih osebah še posebej veliko težo. Ker predlagana ureditev, ki bi osebam, mlajšim od 18 let, prepovedala udeležbo pri vseh igrah na srečo, torej ne le pri tistih, ki se prirejajo v igralnici oziroma igralnih salonih in pri spletnih igrah na srečo, predstavlja enega izmed ukrepov za preprečevanje negativnih vplivov prirejanja, bo Ministrstvo za finance v okviru predvidenih sprememb zakonodaje na področju iger na srečo, pretehtala tudi objavljeni predlog.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 27. 8. 2012 | 21:50:00

Prepoved igranja stav mlajšim od 18 let

Predlagam prepoved igranja športnih (in ostalih) stav mlajšim od 18 let. Če je igranje iger na srečo za mladoletne prepovedano, naj se prepoved razširi še na stave. Vsak dan po koncu pouka se truma brezdelnih šolarjev odpravi na pošte ali trafike, da bi vplačali stave, kar kasneje lahko vodi k resni zasvojenosti s tem početjem, da ne omenjam da bi šolajoče osebe ta denar lahko koristneje porabile kje drugje.

Komentarji