Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uporaba računalnika pri pravniškem državnem izpitu

8767 OGLEDOV 27 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da takoj uvede uporabo računalnikov pri pisanju pravniškega državnega izpita, saj je pisanje na roko, vsaj 15 let za časom in skrajno neprimerno za pisnje takega pomembnega izpite ter pridoda še dodaten stres k že tako ali tako stresnemu izpitu.

Predlagam, da vlada pogleda po vseh ministrstvih odpisane računalnike in jih nameni za pisanje na tem izpitu.

157 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JanjaH 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 10. 2012

Odziv Ministrstva za pravosodje in javno upravo

Opisa stanja

Zakon o pravniškem državnem izpitu (Ur.l. RS 13/1994 in nadalj. spremembe-ZPDI) in podzakonski akti zelo podrobno urejajo tako pogoje, pod katerimi je mogoče pristopiti na PDI, kot tudi izvedbo izpita samega. Zadnja velika sprememba sistema PDI je bila l. 2007, ko je bila sprejeta novela Zakona o pravniškem državnem izpitu (ZPDI-D), ki je začela veljati dne 20.3.2008 in je med drugim skrajšala obvezno sodniško pripravništvo (iz 12 na 8 mesecev), uvedla možnost pristopa na izpit brez opravljanja sodniškega pripravništva (19a. člen ZPDI) ter uvedla plačljivost izpita (19b. člen ZPDI).

Statistika pristopov na PDI izhaja iz spodnje tabele:

LETO

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Do 30.9.2012

SKUPAJ

ŠT. PRISTOPOV

376

322

356

332

516

514

554

348

3318

Kot izhaja iz tabele je na letnem nivoju vedno več pristopov na PDI, mesečno to pomeni povprečno od 35 do 60 kandidatov, ki pišejo nalogo in sicer drugi ponedeljek v mesecu civilno nalogo v trajanju 8 ur in drugi torek v mesecu kazensko nalogo v trajanju 8 ur. V mesecu juliju ni pisnega dela izpita, kar vse izhaja iz Pravilnika o programu sodniškega pripravništva in pravniškem državnem izpitu (Ur.l. RS 26/2008 in nadalj. spremembe)

MPJU že nekaj časa načrtuje prenovo celotnega PDI, vendar trenutno glede na finančno in splošno stanje v državi to ni izvedljivo. Pritrditi je treba ugotovitvam glede tega, da bi MPJU omogočilo pisanje izpita na računalnik. V zvezi s tem so se v preteklosti že pripravljali načrti za izvedbo, vendar obstaja za takšno rešitev kar nekaj ovir, ki se vse lahko izvedejo na isti imenovalec, to je finančne restrikcije, ki jih izvajajo vsi državni organi.

MPJU, ker nima lastnih ustreznih prostorov, najema zaradi množice kandidatov, ki pristopajo na izpit, ustrezno velike dvorane, kjer imajo kandidati zadosti prostora za pisanje in vso literaturo, ki jo pri izpitu potrebujejo. Prostori so veliki, zračni, svetli, v času izpita ni nikogar drugega v celotnem nadstropju, zato imajo kandidati popoln mir. Vsak kandidat ima svojo pisalno mizo ter okoli nje dovolj prostora. Na voljo je kadilnica ter dostop tudi invalidom. Zadnje dve leti imajo kandidati torej idealne pogoje za pisanje, ki jih v l. 2013 zaradi finančne situacije že verjetno ne bomo več mogli nuditi.

S problemom prostora pa so povezani računalniki. Da bi kandidatom omogočili pisanje nalog na računalnike, bi morali imeti ustrezne lastne prostore, kjer bi te računalnike lahko namestili. Poseben problem je namreč varnost in preprečevanje morebitnih zlorab ob pisanju nalog na računalnik. Zaradi možnosti »izgube« zapisanega dokumenta npr. tik pred koncem danega časa za pisanje naloge, je potrebno te računalnike vezati na poseben strežnik, ki bi omogočal periodično shranjevanje zapisanega. Prav tako bi bilo potrebno, da ti računalniki ne omogočajo nobene vrste povezave na internetno omrežje, da omogočajo tiskanje nalog pod šifro na enem mestu itd., kar vse je povezano z organizacijo izpita. Kot izhaja iz opisanega ni problem zgolj nabava zadostne količine dovolj zmogljivih računalnikov, pač pa predvsem ustrezni lastni prostori in ostala infrastruktura, ki je za takšno izvedbo potrebna, kar pa vse zahteva velik finančni vložek, ki glede na trenutne razmere ni mogoč.

Analiza predloga

Menimo, da je predlog dober in nujno potreben in sicer v smeri, da se omogoči tistim kandidatom, ki to želijo, pisanje naloge na računalnik.

Na MPJU pospešeno iščemo rešitve za opisan problem pisanj nalog na računalnik, vendar je trenutno zaradi obsežnega znižanja proračunskih sredstev ministrstva izvedba tega projekta skorajda nemogoča. Da bi se takšna investicija krila iz plačane pristopnine za izpit, ni izvedljivo, saj ta pristopnina krije le stroške, ki jih ima MPJU z izpitom, to je nagrado in potnimi stroški popravljalcev nalog in izpraševalcev, stroški kopiranja, stroški javnih uslužbencev in obratovalnimi stroški.

Vsekakor pa je pisanje PDI na računalnik v dolgoročnem planu MPJU, ko bodo to omogočala finančna sredstva.

Priloge:

Komentarji