Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Obvezno upokojevanje
 
samo.trtnik
Ogledov: 6984
Predlog ustvarjen 30.12.2009
Arhivirano
Zadnja sprememba 30.12.2009 11:56:27

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)  
Imam nekoliko radikalen predlog, ki bi olajšal zaposlovanje mladih. Ker pa je predlog precej radikalen, sem odprt za komentarje in popravke. Predlagam OBVEZNO UPOKOJEVANJE. Poznam veliko ljudi, ki sicer že izpolnjuje pogoje za upokojitev, a v upokoj zaradi različnih razlogov ne gredo. Posledica je, da njegov delodajalec ne more na njegovo delovno mesto zaposliti nikogar drugega. Čeprav morda z njegovim delom ni preveč zadovoljen (ker je premalo ambiciozno, ker ne prinaša dodane vrednosti, ker je tudi že zastarelo), pravzaprav ne more storiti nič drugega kot da ga prepričuje, naj izkoristi vse pogoje, ki jih ima. Ob tem pa mu pred vrati stoji vrsta mladih brezposelnih, ki bi njegovo delovno mesto radi zasedli, a ne morejo. Obvezno upokojevanje bi to rešilo. Ob tem pa bi morali leto dni pred upokojitvijo obvezno prevzeti mentorsko vlogo in na svoje delovno mesto vpeljevati mlajše oziroma svoje naslednike. Ker pa se zavedam, da imajo nekateri starejši radi svoje delo in da so v svojem delu še dobri ter da jih morda nekateri delodajalci še potrebujejo, predlagam še "upokojensko delo". Delodajalec bi lahko zaposlenega, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, obdržal, a po posebni pogodbi. Ta "upokojenec" ne bi zasedal delovnega mesta, ampak bi bil plačan po nekakšni avtorski pogodbi. Te pa se ponavadi štejejo kot materialni strošek (enako velja za študentsko delo) in ne strošek za zaposlene. Enako bi država do takšnega dela lahko bila bolj milostna. Nimam pa še predloga, kako bi to rešili v zvezi s pokojnino. Ali bi jo ta "upokojenec" tudi dobival ali bi jo dobival manj ali pa je sploh ne bi. Slednje ni smiselno, o odstotku prejete pokojnine tudi lahko razpravljamo, prejemanje celotne pokojnine pa ne bi rešila pokojninske blagajne (konec koncev takšen "upokojenec" ne bi plačeval v pokojninsko blagajno). S tem bi delodajalec pridobil delovno mesto na katerega bi lahko zaposlil mlajše in ambicioznejše iskalce zaposlitve, hkrati pa bi tudi tisti "upokojenci", ki lahko še kaj prinesejo k delodajalcu, imeli delo in zaslužek. Predlog dajem v razpravo in ker vem, da je radikalen, sem odprt za morebitne popravke in komentarje
Ključne besede upokojevanje, pokojninska reforma, pokojnina
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Aleš Jamšek | 03.12.2010 | 00:24
Predlog je vzpodbuden,glede na dejstvo o vsevečji dohodkovni in socialni negotovosti mladih,vendar je v trenutnem stanju neločenih dohodkovnih družbenih struktur,nejasni zakonodaji in celotnem sistemskem delovanju socialnokapitalske porazdelitvene dohodkovne družbene strukture neuresničljiv.Problem uporabnikov ZPIZ je neurejeno elementarno pravo v omenjenem dohodkovnem sistemu.In na drugi strani regulacija in nadzor,saj se po sedanji zakonodaji lahko upokojenci honorarno ali redno zaposljujejo,prav tako invalidi z nadomestili za invalidnost z tem se del sociale prenaša v ZPIZ in hkrati izgublja dohodkovni nadzor nad uporabniki sredstev,ene in druge institucije.Socialne pravice kakor tudi,pravice zpiz bi morale biti zagotovljene vsem državljanom in državljankam ki ne povzročajo dohodka in vrednosti.Ne pa kot je sedaj utečena praksa da so upokojenci hkrati še aktivno pridobitno zaposleni.Nekaj podobnega je v sociali,zaradi omenjenih anomalij je najnižja pokojnina 240€ neto namesto 640€ in podobno je na sociali,kjer so dohodkovne pravice v popolnosti degradirane posledice pa so razširjen socialni genocid v omenjeni dohodkovni strukturi.Tudi uporabniki sociale bi morali biti zgolj državljani in državljanke RS,Iin tujci z prijavljenim stalnim prebivališčem,ki so polnoletni in iz kakršnih koli razlogov ne povzročajo dohodka in vrednosti.Če bi elementarno pravo v tej državi delovalo za celotno področje porazdelitvene dohodkovne družbe,bi imeli mnogo boljši standard in blaginjo za vse,tudi zakon o malem delu ne bi bil problem,ker vlada še ni uvedla elementarnega prava v dohodkovni sistem,se soočamo z mnogo večjimi posledicami potrošimo pa dvojno vsoto denarja in posledično ne rešujemo bistva problema zato je nezadovoljstvo med ljudmi vse večje,posledice pa katastrofalne,povečujejo se duševna obolenja,samomorilnost,nasilje v družini in revščina ter množična socialna izključevanja.Trenutno je v naši državi 750.000 žrtev socialnega genocida ter žrtev neopredeljenega družbenega razvoja,prav tako je vse več žrtev tudi med mladimi in študenti.
katja | 29.01.2010 | 09:57
Zelo dober predlog!!! Glede na število brezposelnih in to brezposelnih mladih, bi se morala dolžina delovnih let pred upokojitvijo zmanjševati. Res je, mladi imejo veliko več energije, znanje lahko pridobijo v šolah in na usposabljanih pri raznih mentorjih v podjetjih, da lahko potem zamenjajo starejše osebje. Menim, da je občutiti nekakšno konkurenco s strani starejših do mlajših, ampak to je nesmisel, ampak zato lahko poskrbi država. Država lahko poskrbi, da bo omogočila hitrejše upokojevanje starešin, jim omogočila dostojno življenje, jih povezovala v neka društva in jih celo spodbujala k volunterskim delom, da ne bodo jamrali kaj naj sedaj počno. 
yamast | 16.01.2010 | 18:10
Za delno:
Mlajši ljudje so bolj produktivni. Če so res mladi brezposelni ki hočejo to delo boljše prisilna upokojitev.


Torej tista področja dela kjer je veliko mladih brezposelnih s to izobrazbo bi bilo dobro uvesti ta predlog.
Luka Kristan | 16.01.2010 | 16:16
 
dober predlog, ampak država nima pojma.
Če bi sedaj zmanjšali upokojitveno dobo za 2 leti, bi imeli presežek delovnih mest (takih, ki si jih ljudje želijo) ne pa da mora nekdo s 5 stopnjo izobrazbe delati na nivoju 3 ali 4te.
je vsekakor za razmisliti.
KatjaC | 31.12.2009 | 19:33
Odličen predlog, sicer potreben dodelave, ki jo avtor že sam izpostavlja.

Politika je v mnogo pogledih kontradiktorna, a skozi latovščino izrazoslovja, meglo zavajanja in populizma, se navaden državljan stežka prebije. Zgleden primer: na eni strani so predstavnikov ljudstva polna usta o padanju natalitete, o črni prihodnosti Slovencev kot naroda, kar se je celo med ljudmi učvrstilo skozi frazo, češ, "če ne bo otrok, le kdo bo delal za naše penzije" ... Če pogledamo realnost, je stanje še bolj črno od črne luknje: otroci postajajo skorajda luksuz, ki si ga vedno več staršev stežka privošči, premožni pa dajejo prednost karieram. Dalje, vedno več mladih ostaja ali brezposelnih ali pa zaposlenih le za določen čas, v svoji stroki vsaj nekaj let po zaključku izobraževanja skorajda nimajo možnosti. In kdo bo delal za naše penzije? Ja, Kitajci, a ne? Pa Romuni, Čehi, Bošnjaki, vsi tisti, ki jih naša podjetja zaposljujejo pod krinko teze, da Slovenci teh del nočejo delati. Ne, ta dela so premalo plačana, Slovenci poznajo vsaj delček zakonodaje, in predvsem poznajo ljudi ter povezave med njimi. Zato so problematični.
In ni res, da bodo za naše pokojnine delali tisti, ki sem jih prej navedla. Ker so tudi oni preslabo plačani, da bi kaj dosti prispevali v pokojninsko blagajno.

Ni res, da premalo delamo, te Jelinčičeve klobasarije žal vedno padejo na plodna tla. Preslabo smo plačani oz. je ustvarjeno bogastvo (hote?) malomarno razporejeno.

Ni res, da imamo premalo delovnih mest. Ravno zato je tudi ta predlog dober: ker sprošča delovna mesta. In dalje, imamo preveliko potrošnjo, imamo hiperprodukcijo, oboje ustvarja kupe smeti. Varčevanje in skromnost, naj se slišita še tako arhaični, celo klerikalni vrednoti, sta edini rešitev. Potrošnja in produkcija, stremenje k gospodarski rasti, peljeta točno tja, kamor nihče sicer noče: v polom. To gospodarstveniki in politiki še kako dobro vedo, le da o tem ne govorijo, sicer bi morali negirati veliko svojh predhodnih izjav. In predvsem, ščitijo sami sebe v upanju, da se kakšne hude revolucije ne bodo zgodile za časa njihovega življenja.
mtc | 31.12.2009 | 11:19
Sem proti predlogu. Gospodarstvo bi moralo ob podpori države zagotoviti zadostno število delovnih mest, da do tovrstnih vprašanj sploh ne bi prihajalo.
Trojanec | 31.12.2009 | 09:42
 
Kolk jst razumem, je problem sedaj, da premalo delamo. Prehitro gremo u pokoj. Ta predlog bi vse skupaj samo poslabšal...