Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Plača županov (in tudi drugih uradnikov...) naj bo enaka njihovi uspešnosti
 
drmr
Ogledov: 4962
Predlog ustvarjen 18.12.2009
Arhivirano
Zadnja sprememba 18.12.2009 17:40:32

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (7)  

Moj predlog je, da bi bila plača javnih uslužbencev (predvsem županov) enaka njihovi uspešnosti na "delovnem" področju. V bistvu sploh ne morem razumeti kako lahko nek župan dobi plačo nekaj tisoč evrov, čeprav ni naredil za občino praktično nič-še več, v Sloveniji je veliko primerov, ko občino zaradi svoje nesposobnosti pri izpeljavi predvolilnih obljub-projektov pahnejo v velike finančne težave, ob tem pa "poskrbijo" da občina in njeni prebivalci zaostanejo v razvoju za več let.

Predlagam, da se izoblikuje spletna stran na kateri bi bili javno objavljeni USPEŠNO izpeljani in NEIZPELJANI projekti na področju gospodarstva, sociale, prometa,kulture, športa...(projekt iz vsakega področja posebej bi imel svojo vrednost, ki bi nato na podlagi števila prebivalstva "prinesla" županu določeno plačo, ki bi bila javno znana). To bi pomoje prineslo veliko tekmovanje med občinami, dosti več bi bilo projektov s katerimi bi počrpali Evropska sredstva za razvoj..,saj verjetno ni župana, ki bi bil zadovoljen z neko minimalno plačo (npr.600 €) in bi bil prisiljen v razvoj občine. Seveda bi pri tem nekateri zelo uspešni župani zaslužili nekaj desettisoč evrov kar pa z mojega zornega kota ni nič narobe saj bi za tem stali uspešni projekti, ki bi vsem prebivalcem prinesle ugodnosti. (za primer dajem Celjskega župana Šrota, ki je doslej naredil ogromno za mesto Celje-npr: z Evropskimi sredstvi je postavil enega najsodobnejših centrov za ravnanje z odpadki, Tehnopolis, stadion Arena Petrol, dvorana Zlatorog, Centralna čistilna naprava, asfaltiranje in posodobitev mariborske ceste, odpirajo se nove fakultete.....zaradi teh projektov si po mojem zasluži plačo ki jo ima, zaradi katere ga mnogi tudi kritizirajo!)

Na tej strani bi morali biti tudi znano finančno stanje občin da se le ta nebi zadolževala....

Mogoče se zdi moj predlog nekomu neumesen, nedodelan, nesmiseln..., sem pa mnenja, da se bi z dobro organiziranim načinom nagrajevanja županov za svoje delo bistveno povečala aktivnost občin in s tem tudi večji gospodarski razvoj, kar za sabo potegne veliko stvari, ki bi izboljšali kakovost življenja vsem prebivalcem RS.

Za komentarje se zahvaljujem!

 


Ključne besede gospodarstvo, župan, uradniki, uspešnost
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

sg4725 | 30.03.2017 | 12:33
Ta predlog bi bil težko izvedljiv, ker je težko meriti uspešnost ali neuspešnost župana določene občine. Boljše bi bilo, da bi se občine zmanjšale za polovico v Sloveniji, ker bi s tem privarčevali veliko denarja.
lotos_ | 11.02.2010 | 08:37
 
To kar je Šrot naredil meni kot študentki bore malo pomeni, če vsa sredstva vlaga v infrastrukture, ki meni bore malo dajo kot občanu. To, da je obnovil grad z ne vem kakšnimi sredstvi je občudovanja vredno, ne moreš pa zato tržiti vstopnine, saj vsi vemo, da je bil nanj desetletja omogočen brezplačen vstop. Drugo, kar me moti pri njegovih izpeljanih načrtih je, da nikoli ne poskrbi za študente. V občini Celje že 4 leta ni bilo razpisanih občinskih štipendij, češ, da tega denarja ni v budžetu. Ko sem povprašala kako to, saj je edina izmed velikih občin, ki tega denarja že 4 leta ni...preprosto tega ni v budžetu, mi je je možakar smehljajoče razlagal po telefonu. No to ni dopustno, da tega denarja ni, saj Celje postaja počasi univerzitetno mesto. 

Se pa strinjam, da naj bo plača enaka uspešnosti, čeprav bi morali uspešnost prej definirat.  Kar nekdo v predvolilni kampanji obljublja naj to izpolni, tisti, ki pa je občino zapufal, pa naj zato kazensko odgovarja, če je dokazano, da je denar trošil vsepovprek, načrta pa zato ni realiziral. 

Kar se tiče pa spletne strani se pa strinjam, naj se vidi koliko denarja je šlo iz državnega proračuna posamezni občini, kakšne so bile obljube v predvolilni kampanji in katere od teh obljub so bile dejansko realizirane. Čeprav to sem ne spada, enako bi storila za neplačnike preživnin, pedofile, posiljevalce, pa naj jih javnost linča. 
Boyzl | 05.01.2010 | 07:35
za
se sicer strinjam, da bo nekaj težav z merili, ampak ali konec koncev - ali niso vsa naša dela, ki niso merljiva po kilogramih, litrih ali metrih vprašljiva pri oceni uspešnosti? pa se noben ne brani ocenjevati nas. torej naj nekdo ocenjuje še njih.
AnžeŠinkovec | 23.12.2009 | 13:41
se strinjam. plače se v nekaterih primerih relativno visoke. vendar pa je težko zagotoviti poštena merila za uspešnost, vsaj na kratek rok 4 let, ko nekdo lahko dobi podedovano dobro stanje in ga ne more v 4 ali 8 letih bistveno pokvariti in tudi obratno.

Bolj se mi zdi potreno, da se predpiše striktna profesionalnost in nezdružljivost vseh voljenih funkcij (morda bi bili lahko izjema svetniki). Če se bood ljudje lahko posvetili le eni službi jo bodo gotovo lahko opravljali veliko bolje, kot to počno sedaj.
cairns | 21.12.2009 | 22:28
Zelo težko je meriti uspešnost ali neuspešnost nekega župana. Bolj enostavno bi bilo, poenostaviti odpoklic oz. zamenjavo župana. 
Katrin | 21.12.2009 | 21:04
Predvsem je vprašljiva izvedljivost tega predloga.

Kako meriti uspešnost župana? Po izvedenih projektih.
Kaj pa  če mu je predhodnik pustil zadolženo občino? Zunanji dejavniki (recesija)? Kaj če v procesu zakreditira občino? Je uspešen projekt tisti, ki koristi večini ali manjšni?
In nenazadnje, projekti zahtevajo svoj čas. Bo do števila izvedenih projektov brez plače?
Ariel | 07.01.2010 | 08:52
Se strinjam s tem, kar ste napisali. Predlog o plači županov glede na uspešnost ni izvedljiv.