Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Kadrovska politika
 
bostjan kukovec
Ogledov: 4446
Predlog ustvarjen 11.11.2009
Arhivirano
Zadnja sprememba 11.11.2009 20:36:21

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)  

Predlagam, da se zada cilj do leta 2011 odpustiti vsaj 100 zaposlenih v javni upravi. Od tega vsaj 60 v 28. ali višjem plačnem razredu. Namen je uvesti prakso, ki je do sedaj zgolj teoretična ( praksa kaže, da se v javni upravi ne odpušča ).

Dvomim, da so vsi javni uslužbenci vestni in marljivi. Svet preprosto nikoli ni bil takšen.

 

lp

 


Ključne besede odpuščanja, zaposlovanje, kadrovska politika
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

Izbrisan Uporabnik 03 | 23.11.2009 | 19:43
število zaposlenih v javni upravi je veliko zgolj zaradi osebnih vezi, neustreznega nadzora, neprimerno definiranega zakona in zlorabe zakonskih lukenj. 

V davčne in upravne enote mladi diplomanti ne morejo niti približni blizu. Pogosto se tam odpira in razpiše neka zelo specifična delovna mesta z zelo specifičnimi nalogami (ozko definirami), ker zakon to dopušča, vanj pa ne pridejo primerni kandidati, pač pa točno določeni kandidati. Zaposlujejo se ljudje z visokimi izobrazbami, vendar neustreznimi smermi. 

Če v sloveniji ne bi bilo osebnih vezi, bi morda lahko bila veliko bolje razvita in sposobni ljudje ne bi bežali v tujino, administracija pa bi lahko morda celo bila veliko bolj tekoča in sodobna. 

Ne pa da greste na upravno enoto, čakate pol ure po doprtju, da prevzamete osebni dokument, ker zaposleni iz treh različnih oddelkov morajo skupaj piti kavo ali pa se sprehajati po hodniku. Javna uprava je zaželeno delovno mesto pri večini ljudi z upravnimi, pravnimi ,ekonomskimi in podobnimi družboslovnimi smermi, ker se sicer dela lahko tudi do 19, ampak so počitnice v primerjavi z delom npr. v domovih upokojencev. 

1. uvesti nadzor nad zaposlovanjem kadra v javni upravi - to pomeni odvzeti javni upravi pravico do zaposlovanja in izbiranja kadrov in to pravico prenesti na nek višji organ, ki bi zadevo (na prošnjo upravnih enot, davčnih izpostav itn.) preučila, komenitrala, postavial pogoje in razpisala delovno mesto.

2. prepovedati zaposlovanje na višjih delovnih mestih tistim kandidatov, ki ne izpolnjujejo, v osnovni izobrazbi, zahtevo glede stopnje in smeri izobrazbe 

3. omogočiti zaposlovanje/pripravništvo tudi mladim diplomantom za določen čas, da si lahko naberejo delovne izkušnje in uspešno iščejo prve zaposlitve. 
Izbrisan Uporabnik 01 | 12.11.2009 | 16:48
Javna Uprava je ena od najbolj zavoženih in pisana na kožo članom " birokratske kaste", je edino področje v državi, kjer je praktično nemogoče izgubit službo - zaposlitev , ko jo enkrat dobi. Namesto odpuščanja ljudi, ki naredijo grobe napake jih premestijo, če se komu pritožiš nad delom kakega uradnika ki preživi večino časa ob kavi in klepetu njegov stanovski nadrejeni zadevo potlači v predal. 2/3 zaposlenih po raznih Uradih ne obvlada področja svojega dela, še lepše je, da se noče večina izpopolnjevati in te debelo gleda, ko mu poveš,da je v neki zadevi veljavno novo določilo. Taki " strokovni " delavci plačani iz skupne blagajne so svetovalci tistim ki jih dejansko plačujejo. Namesto zmanjševanja števila povsem neuporabnih se širi delovna področja na vedno nove komisije ki nadzirajo prejšnje komisije in tako v nedogled. Žal je Javna Uprava vse kaj drugega kot tisto kar bi naj bila. Je v 45 % odvečen strošek, pribežališče raznih znancev, sorodnikov, prijateljev , ki jim delo ne diši in se preko tozadevnih zvez vsidrajo v foteljih na račun veliko manj zaščitenih dejansko delavcev-proizvajalcev ki morajo nosit breme obstoja države. Delavec izgubi delo že zaradi malenkosti. Birokrat si privošči vse pa ga člani njegovega ceha ne izločijo.
Za ureditev tega zbirokratiziranega " Raja" ni volje niti v Vladi , to se je lepo slišalo iz " pobeglega magnetograma" , dokler bodo drug drugega krili namesto da Vlada poskrbi za resnično enakopraven položaj vseh zaposlenih ter enake pogoje odpuščanja bo pač birokracija vzvišena nad ostalim narodom od katerega sicer živi. Če je to skladno z Ustavnim določilom enakosti naj odgovori Vlada , ki tako stanje dopušča vsa leta .
Player | 11.11.2009 | 22:26
 
Ljudje si želijo poceni zaposlene v javni upravi kar avtomatsko povzroči, da so zato zaposleni manj sposobni in posledično za to jih mora biti več. Če bi si privoščili dobre strokovnjake z izkušnjami potem bi le ti bili več plačani, bilo bi jih manj, a hkrati bi bili bolj učinkoviti. Torej, stvar je le v tem ali damo prednost kvaliteti ali kvantiteti za enak učinek...
bostjan kukovec | 11.11.2009 | 22:39
Ta teorija žal ne drži. Tudi če zaposlimo strokovne kadre, se bodo slej ali prej izneverili.
Problem tiči v principu "ko mačke ni doma, miši plešejo".

Nujno potrebujemo mačko. Ker politiki to zaradi svoje narave ne morejo biti ( morajo biti všečni ), bi bilo smotrno razmisliti o zakonu, ki bi jim nalagal, da vsako leto odpustijo vsaj toliko zaposlenih v javni upravi, kot se jih zaposli.  

V informativno branje: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_law
seba | 11.11.2009 | 21:40
Ne samo to. Veliko je tudi *INTERNE* birokracije med samimi državnimi organi/uradi/oddelki.

Kar je nekoč delal en človek sedaj rabi delat 3, ker se je toliko povečala predvsem interna birokracija. Za birokracijo, ki se vidi, torej da z njo v stik stopi veliko državljanov, se še nekaj premika. Za birokracijo, ki je interna in se ne vidi, se pa samo veča namesto, da bi se manjšala.
MMojca | 12.11.2009 | 08:08
So torej očitno napačni ljudje na vodilnih mestih, če niso sposobni zmanjašati interne birokracije. Vsako pošteno podjetje deluje tako, da se uporablja samo dokumentacija/zapisi, ki je nujno potrebna za preživetje podjetja, in da se uporabljajo informacijske rešitve, ki omogočajo dostop do podatkov, ki jih posameznik potrebuje. 
Damir Kordež | 11.11.2009 | 21:27
Število zaposlenih v javni upravi bi bilo treba zmanjšati za najmanj 30% ter jo optimizirati. Sedaj je to zastarel, zbirokratiziran aparat, ki ni ne prijazen občanom, ne učinkovit. Če se v gospodarstvu dela intenzivno 8 ur, se v javni upravi pač ne. Zaposlenemu v javni upravi odštejte vse jutranje, dopoldanske, opoldanske in popoldanske kavice, klepet s sodelavci, izgubo časa zaradi upočasnjenega ritma dela in sem skoraj prepričan, da ne boste našteli več kot 4 produktivne ure na dan.