Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

razmerje plače delavcev in direktorjev

4019 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Glede na vse stečaje podjetij se mi zdi, da bi bilo treba direktorje podjetij malo stimulirati, da bi se trudili čim bolje voditi podjetje... ker se mi zdi edina njihova motivacija denar se mi zdi, da bi bilo potrebno uvesti zakon o višini plače. Če je podjetje v tako slabem stanju, da ima večina delavcev minimalno plačo bi morala vlada določiti, da ima direktor takega podjetja lahko max. plačo 2000 ali 2500 evrov neto in, še bi imeli delavci v podjtju boljše plače, potem bi imel tudi on lahko višjo plačo... in če bi imeli npr. delavci po 1000 evrov plače, potem pa bi si lahko navil tudi svojo plačo.

lp

19 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G gradascica 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 6. 2012

Odziv Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve

Plače v zasebnem sektorju že dolgo ne sodijo več v pristojnost Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, saj so urejene s kolektivnimi pogodbami in pogodbami o zaposlitvi, ki jih svobodno sklepajo predstavniki delavcev in delojemalcev, oziroma zaposleni in njihov delodajalec. V pristojnost ministrstva sodi le zakonsko določanje minimalne plače.

Ne glede na to menimo, da bi morebitno zakonsko poseganje Vlade RS v določanje plač direktorjev v zasebnem sektorju bilo v nasprotju z demokratičnimi načeli in svobodo odločanja o plačah, ki smo jo sprejeli ob prehodu v tržno gospodarstvo. Vlada lahko na primerno višino plač direktorjev vpliva le s priporočili, ki jih lahko delodajalcem posreduje v okviru dogovarjanja za socialni sporazum ali morebitnih drugih priložnostih.

Priloge:

Komentarji